tromaktiko: Κατεχόμενα: Συγκεκαλυμμένες πτήσεις με τουρκικούς κωδικούς

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Κατεχόμενα: Συγκεκαλυμμένες πτήσεις με τουρκικούς κωδικούς



Το καμπανάκι του κινδύνου κτύπησε για τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μετά την αποκάλυψη, ότι ιδιωτική αεροπορική εταιρεία...
εγγεγραμμένη στο νηολόγιο της Ουκρανίας προγραμμάτισε πτήση προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, κατά παράβαση των Κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Το γεγονός αποκαλύφθηκε όταν το αεροπλάνο τύπου Airbus A320 της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας Atlasjet Airlines Ukraine, υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όταν επλήγη από σφοδρή χαλαζοθύελλα.

Οι 121 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα του αεροπλάνου διέτρεξαν θανάσιμο κίνδυνο καθώς θρυμματίστηκε πλήρως ο ανεμοθώρακας του αεροσκάφους, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο την ορατότητα των πιλότων και πρόσθετα, καταστράφηκε το εμπρόσθιο τμήμα της ατράκτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διάβημα στο Κίεβο για πτήση στα κατεχόμενα
Προβληματικές πτήσεις αεροπλάνων πάνω από Κύπρο
Ουκρανικά αεροσκάφη στα κατεχόμενα (βίντεο)
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, τίμησε με μετάλλιο ανδρείας τον κυβερνήτη του αεροπλάνου, Αλεξάντερ Ακόποφ, επειδή κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος με επιτυχία.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες πληροφορήθηκαν για το γεγονός από δημοσίευμα του «Φ», το οποίο έθεσε υπόψη τους ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ενώ στο philenews, αναρτήθηκε και βίντεο από την αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπως απαθανατίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες, το οποίο,  κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο ψευδοκράτος με άλλο αεροσκάφος. Tο ουκρανικό αεροπλάνο ξεκίνησε από το Χαρκόβ της Ουκρανίας προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με κωδικούς πτήσης της ουκρανικής εταιρείας και από εκεί, συνέχισε προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου με κωδικούς πτήσης της τουρκικής μητρικής εταιρείας.

Αυτό που απομένει να διαφανεί, είναι κατά πόσο απέδωσαν και σε ποιο βαθμό τα διαβήματα και οι καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ουκρανική κυβέρνηση.

Η αποκάλυψη του παραπάνω περιστατικού από τον “Φ” δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα:

● Πόσες άλλες φορές και για πόσο καιρό η συγκεκριμένη ουκρανική αεροπορική εταιρεία πραγματοποιούσε συγκεκαλυμμένες πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου;

● Ποιες άλλες αεροπορικές εταιρείες εγγεγραμμένες στο νηολόγιο τρίτων χωρών, ενδεχομένως να πραγματοποιούν πτήσεις προς το ψευδοκράτος κατά παράβαση των Κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και δεν το διαπίστωσε ακόμη το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Πέραν της εξόφθαλμης παρανομίας που συντελείται με τη χρήση του αεροδρομίου της Τύμπου, εγείρεται και θέμα παραπλάνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς όπως διαπιστώθηκε στην περίπτωση της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας, ταξίδευε με τουρκικούς κωδικούς από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, σε απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 20/10/2017, παραδέχεται ότι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες εγγεγραμμένες στο νηολόγιο τρίτων χωρών πραγματοποιούν πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Περδίκη, ο κ. Δημητριάδης πληροφόρησε τη Βουλή με τα εξής: «Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είναι εταιρείες τουρκικών συμφερόντων. Σπανίως υπάρχουν περιπτώσεις πραγματοποίησης πτήσεων από ιδιωτικά ή άλλα αεροσκάφη που είναι εγγεγραμμένα σε νηολόγια τρίτων χωρών.

» Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει άμεσα στα απαραίτητα διαβήματα προς τις αντίστοιχες Αρχές πολιτικής αεροπορίας του κράτους, στο νηολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένο το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Επισημαίνεται, ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, υπάρχει πλήρης συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο εξαιρουμένων των τουρκικών εταιρειών».

Αεροδρόμιο σε δύο εβδομάδες

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κατεχόμενου χωριού Τύμπου (www.tymbou.com), το αεροδρόμιο της Τύμπου βρίσκεται δυόμισι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού, κοντά στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Αμμοχώστου.

Κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου για τις τότε στρατιωτικές τους ανάγκες. Είχε δύο διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, σε σχήμα Λ, από τους οποίους ο ένας είχε κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και ο δεύτερος, κατεύθυνση από το Βορρά προς Νότο.

Για την κατασκευή του αεροδρομίου της Τύμπου ο Γεώργιος Κωνσταντή Χατζησάββα δήλωσε τα εξής στην ιστοσελίδα του κατεχόμενου χωριού Τύμπου: «Τον Αύγουστο του 1941 ήρθαν Εγγλέζοι και εμετρούσαν μες στα χωράφια μας κάθε μέρα. Σε λίγες μέρες ακούστηκεν ότι εκάμαν απαλλοτρίωση τα χωράφια μας να κάμουν αεροδρόμιο. Δεκατέσσερις Αυγούστου νύκτα ήρθαν Εγγλέζοι στα καφενεία μας με ένα δικό μας διερμηνέα και είπαν μας όσοι δεν έχουν δουλειά και θέλουν να δουλέψουν νά 'λθουν αύριο στην τοποθεσία "Κόκκινες" και έχει δουλειά να δουλέψουν. Εσηκωθήκαμεν το πρωί 15 Αυγούστου της Παναγίας, δοξάζουμε το όνομα και τη χάρη της, κτυπά η καμπάνα, αντί να πάμε Εκκλησία, τρέχει ο κόσμος στα χωράφια που μας είπαν. Νέοι, γέροι, γυναίκες, όλοι όσοι επήαμεν εβάλαν μας δουλειά. Εδουλέψαμε δύο εβδομάδες, επληρώσαν μας 12 μέρες, διότι εδουλεύκαν και Σαββάτο ακόμα, εδώσαν μας 36 σελίνια, 3 σελίνια την ημέρα και ήλθαμε χορευτοί στο σπίτι. Χαρές πως επιάσαμε έτσι λεφτά, διότι το μεροκάματο ήταν 10 με 12 γρόσια και δεν είχε πάντα δουλειές. Επιάσαμεν πολλά λεφτά τότε που εργαζούμαστιν στο αεροδρόμιο, αλλά επιάσαν μας τα χωράφια μας και επληρώναν μας ενοίκιο δεκατρισίμιση γρόσια τη σκάλα».

Μετά τον πόλεμο, το αεροδρόμιο εγκαταλείφθηκε για να χρησιμοποιηθεί και πάλι το καλοκαίρι του 1956, την εποχή της διένεξης στο Σουέζ, σαν ενδιάμεσος σταθμός μεταφοράς προμηθειών.

Με την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το αεροδρόμιο αφέθηκε στο έλεος του χρόνου. Οι πρόχειρες εγκαταστάσεις του ερημώθηκαν και οι δύο δίαυλοι του χορτάριασαν. Στην περιοχή του αεροδρομίου ήταν εγκατεστημένο στρατόπεδο της Αεροπορίας της Κυπριακής Εθνοφρουράς.

Μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή του, το αεροδρόμιο επισκευάστηκε από το ψευδοκράτος και λειτούργησε το 1975, συνδέοντας αεροπορικώς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου με την Τουρκία.

Το καλοκαίρι του 1976 ο ένας από τους δύο διαύλους επεκτάθηκε για να δέχεται μεγάλα αεροπλάνα. Αρχικά, οι Τούρκοι έκτισαν πρόχειρες εγκαταστάσεις, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1977 λειτούργησαν καινούργια κτήρια.

Έκτοτε, το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται παράνομα, με τακτικές πτήσεις από και προς τα Άδανα, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι ονόμασαν το αεροδρόμιο της Τύμπου ως «Ercan», που μεταφράζεται ως «γενναίο πρόσωπο».

Oι παρεμβολές στο FIR Λευκωσίας

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν θρηνήσαμε θύματα, οφείλεται αποκλειστικά στον επαγγελματισμό των ανθρώπων που στελεχώνουν το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στη Λευκωσία, οι οποίοι, με τη βοήθεια των υπερσύγχρονων ραντάρ που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, παρεμβαίνουν και ενημερώνουν έγκαιρα τους πιλότους των αεροπλάνων που κατευθύνονται προς τη Μέση Ανατολή, αποτρέποντας αεροπορική τραγωδία.

Τα θέματα ασφάλειας που εγείρονται στις πτήσεις αυτές, επικεντρώνονται, κυρίως, στα εξής: Στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας υπάρχει πάντοτε συνωστισμός. Πάνω από 200.000 πτήσεις το χρόνο πραγματοποιούνται στο FIR Λευκωσίας με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή.

Σε κάποιο σημείο του FIR Λευκωσίας ενώνονται όλοι οι αεροδιάδρομοι, οπόταν το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στη Λευκωσία, ως το μόνο αναγνωρισμένο, δίνει κατευθυντήριες οδηγίες στους πιλότους για αποσυμφόρηση της εναέριας κίνησης.

Στο σημείο αυτό, γίνονται οι παρεμβολές από τους ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας του ψευδοκράτους. Επικοινωνούν με τους πιλότους και αφού τους επισημαίνουν ότι ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας είναι δική τους αρμοδιότητα, δίνουν οδηγίες. Ταυτόχρονα, οδηγίες δίνει στους πιλότους και το Κέντρο Ελέγχου στη Λευκωσία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους πιλότους.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, σε αρκετές περιπτώσεις, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του ψευδοκράτους δεν περιορίζονται μόνο σε υποδείξεις προς τους πιλότους αλλά επιδίδονται σε φωνασκίες και δίνουν διαταγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν περιπτώσεις πιλότων, οι οποίοι, αντί να υπακούσουν στις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου της Λευκωσίας, υπάκουσαν στο αποκαλούμενο Κέντρο Ελέγχου του ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάστηκε το Κέντρο Ελέγχου στη Λευκωσία να δώσει εκ νέου οδηγίες ακριβώς για να αποφευχθεί σύγκρουση στον αέρα. Παράλληλα, οι εν λόγω πιλότοι καταγγέλθηκαν στις αεροπορικές εταιρείες που εργάζονται καθώς και στον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Τα προβλήματα ασφάλειας που προκαλεί το ψευδοκράτος στο FIR Λευκωσίας καταγγέλθηκαν και από ξένους πιλότους στις αεροπορικές τους εταιρείες. Οι εταιρείες, με τη σειρά τους, ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών στον οποίο είναι μέλη του.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL) έκρουσε κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα προβλήματα ασφάλειας πτήσεων που απορρέουν από τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για επίλυση του θέματος, ζητήθηκε ακόμη και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, έπεσαν στο κενό καθώς η Τουρκία αρνείται να κλείσει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου που χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Χρυσώνουν οργανωτές ταξιδιών

Το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας. Φέτος το καλοκαίρι, καταγράφηκε ρεκόρ τουρισμού και στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία σημείωσαν αύξηση κατά 20% όσον αφορά τους επισκέπτες από την Τουρκία ενώ κάθε ρεκόρ ξεπέρασε η αύξηση στις διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών που διπλασιάστηκαν και συγκεκριμένα, αυξήθηκαν από τις 346.000 στις 683.000.

Ξένοι οργανωτές ταξιδιών σχεδόν από όλες τις αγορές της Ευρώπης προσφέρουν πακέτα διακοπών - εκδρομικά προγράμματα στα κατεχόμενα.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στα κίνητρα που προσφέρει το ψευδοκράτος, όπου χρηματοδοτεί τον κάθε οργανωτή ταξιδιών. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, πάγια πολιτική του ΚΟΤ είναι να μην συνεργάζεται με οργανωτές ταξιδιών που προσφέρουν τουριστικά πακέτα με διαμονή προς τα κατεχόμενα ή χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε οι τουρίστες των εν λόγω τουριστικών γραφείων να μην διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα, ο ΚΟΤ σε συνεργασία με τις κατά τόπους πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνει τους ξένους οργανωτές ταξιδιών και ταξιδιωτικά γραφεία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από τη μεταφορά και  διαμονή τουριστών στα κατεχόμενα καθώς και το παράνομο της χρήσης της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων που λειτουργούν στο ψευδοκράτος, τα οποία κτίστηκαν πάνω σε ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Άκρως επικίνδυνες πτήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο

Παρόλο που το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είναι ακατάλληλο, δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και ραντάρ στον Πύργο Eλέγχου και παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα στα συστήματα ασφάλειας, εντούτοις, οι πτήσεις συνεχίζονται.

Θέτοντας, παράλληλα, σε άμεσο κίνδυνο και τις πτήσεις των αεροπλάνων που κατευθύνονται προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καθώς οι παρεμβολές του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας του ψευδοκράτους προκαλούν σύγχυση στους πιλότους.

Ειδικότερα, οι πρακτικοί λόγοι ακαταλληλότητας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, που χρησιμοποιείται και από μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων, αφορούν τα εξής ζητήματα ασφάλειας:

1. Η μορφολογία του εδάφους. Το βουνό του Πενταδακτύλου αποτελεί κίνδυνο θάνατο για τις ομαλές πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Οι χειριστές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκωσίας παρακολουθούν από τα ραντάρ τα αεροπλάνα να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς κατά την προσγείωση και την απογείωση τους στο παράνομο αεροδρόμιο.

2. Δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου και ασφάλειας ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Γεγονός, που καθιστά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ευάλωτο στο λαθρεμπόριο, στις τρομοκρατικές ενέργειες, σε αεροπειρατεία κ.α.

3. Το σύστημα των ραντάρ και του Πύργου Ελέγχου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια των πτήσεων, δεν είναι αξιόπιστο.

4. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στον Πύργο Ελέγχου δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι με βάση τα διεθνή επίπεδα.

Αποζημιώσεις

Η συμφωνία παραχώρησης των αεροδρομίων μας προς την εταιρεία Hermes Airports Ltd περιλαμβάνει πρόνοια για αποζημιώσεις λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και της χρήσης του, από Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν παλαιότερα στη Βουλή, η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports Ltd, έλαβε, από το 2006 μέχρι το 2013, το ποσό των €40 εκατ. περίπου ως αποζημίωση.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!