tromaktiko: Συνεχίζει ακάθεκτο το ράλι του ευρώ, bullish οι αναλυτές

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Συνεχίζει ακάθεκτο το ράλι του ευρώ, bullish οι αναλυτές



Από την Ελευθερία Κούρταλη
Το ευρώ επεκτείνει και σήμερα το ράλι του, αγγίζοντας το υψηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς το sell-off των κινεζικών... μετοχών ώθησε τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις long θέσεις τους στο αμερικάνικο νόμισμα καθώς και σε άλλα long στοιχήματα. Παράλληλα, οι ολοένα και πιο ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να συνεχίσουν να στηρίζουν το νόμισμα.

Οι ισχυρές ρευστοποιήσεις στα blue chips της Κίνας παρέσυραν τις αγορές της περιοχής έντονα χαμηλότερα, με την σημαντική αύξηση των αποδόσεων των κινεζικών κρατικών ομολόγων να τρομάζουν τους επενδυτές και να φέρνουν μνήμες του 2015.

"Η πτώση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς θυμίζει το ξεπούλημα που είδαμε το καλοκαίρι του 2015 και αυτό κάνει αρκετούς επενδυτές επιφυλακτικούς στο να παραμείνουν τοποθετημένοι στις αγορές τώρα που η χρονιά φθάνει στο τέλος της", όπως σημειώνει ο Viraj Patel, στρατηγικός αναλυτής της ING στο Λονδίνο.

Το ευρώ άγγιξε το 1,1946 σήμερα έναντι του δολαρίου, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Την περασμένη εβδομάδα, το ευρώ σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόδοση σε περισσότερους από δύο μήνες, καθώς μερικά hedge funds αγόραζαν το ενιαίο νόμισμα την περασμένη εβδομάδα.

Τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα σε σχέση με το δολάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι στο 1,1965, μετά το υψηλό δύο ετών και το 1,2092 που άγγιξε στις 8 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως από το πρόσφατο χαμηλό και το 1,1553 που άγγιξε στις 7 Νοεμβρίου, έχει κερδίσει 3,2%.

Ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo σημείωσε υψηλό ρεκόρ τον Νοέμβριο, σε άλλη μία ένδειξη της ισχυρής ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Τα θετικά στοιχεία ακολούθησαν οι θετικές πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία όπου λίγες μέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, το SPD έδωσε πολιτική σανίδα σωτηρία στην Μέρκελ.

Αντίθετα, το δολάριο έχει χάσει την δυναμική του, καθώς ο συνεχιζόμενος χαμηλός πληθωρισμός θεωρείται ότι υπονομεύει τις προοπτικές αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Ο δείκτης του δολαρίου κινείται στις 92,651 μονάδες και κοντά στο χαμηλό δύο μηνών.

Η Credit Agricole διατηρεί την bullish στάση της για το ευρώ διατηρώντας long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου από το επίπεδο του 1,1770 με στόχο το 1,2200, καθώς και long θέση στην ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου από το επίπεδο του 1,1320 με στόχο το 1,1800.

"Το ευρώ είχε μια δύσκολη εβδομάδα λόγω της επιστροφής του πολιτικού κινδύνου στη Γερμανία. Παραμένουμε θετικοί για το νόμισμα καθώς αμφιβάλλουμε ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα εκτροχιάσει τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης", τονίζει.

Οι θετικές εκπλήξεις από τα στοιχεία της ευρωζώνης ενδέχεται επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα η ΕΚΤ να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό κατά την συνεδρίασή της στις 8 Δεκεμβρίου, όπως προσθέτει.

Από την πλευρά της BTMU τονίζει επίσης την bullish στάση της για το ευρώ, εκτιμώντας ότι θα αγγίξει τις επόμενες ημέρες το 1,2050.

Όπως σημειώνει, οι ολοένα και πιο ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης παραμένουν υποστηρικτικές για ένα ισχυρότερο ευρώ και είναι απίθανο να εκτροχιαστούν από την πολιτική αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα, το δολάριο ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει να αποδυναμώνεται, ενώ υπονομεύθηκε και πάλι από την ήπια ρητορική Fed.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!