Τα Paradise Papers, που είδαν το φως τις δημοσιότητας (στην Ελλάδα ο Όμιλος 24Media και η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τα οποία μοιράστηκε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες) έχουν προκαλέσει παγκοσμίως έντονες αντιδράσεις, καθώς μεταξύ των ονομάτων της μεγάλης λίστας όσων σχετίζονται με τους φορολογικούς παραδείσους, βρίσκονται πολιτικοί ηγέτες, πρόσωπα της showbiz και εταιρείες- κολοσσοί.
Η ιστορία αυτή θυμίζει πολύ τα Panama Papers, που μόλις προ λίγων μηνών είχαν και πάλι κλυδωνίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ωστόσο, οι δυο περιπτώσεις, δεν είναι όμοιες.
Όπως εξηγεί σε ανάλυσή της, η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η έρευνα των Paradise Papers δεν αφορά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος -όπως συνέβαινε με τα Panama Papers- αλλά αποκαλύπτει νόμιμα σχήματα, τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα.
Τα χρήματα, δηλαδή, είναι κέρδη ή περιουσιακά στοιχεία και έχουν «κρυφτεί» από τον έλεγχο με απόλυτα νόμιμο τρόπο, χάρη στα κενά που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.
Στα 13,4 εκατ. αρχεία των Paradise Papers δεν εμφανίζεται «εγκληματικό στοιχείο» αλλά ανάμεσα στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί, διάσημοι και πλούσιοι του πλανήτη. Ανάμεσα στα ονόματα που αποκαλύφθηκαν από τα 11 εκατ. αρχεία των Panama Papers, όμως, ήταν και αρκετά βαρώνων ναρκωτικών και «ύποπτων» πολιτικών όπως ο Μπασάρ αλ Ασαντ της Συρίας.
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν σχετικά με τα Paradise Papers έγκειται όχι στο αν πρόκειται για νόμιμες πράξεις, αλλά αν αυτή η αποδεδειγμένη νομιμότητα, είναι και ηθική.
Πηγή