Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα συνεχιστεί το ανοδικό σερί των δύο τελευταίων ετών, μετά την επιβολή των capital controls. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι τράπεζες εκτιμούν ότι η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες θα αγγίξει στα τέλη του 2017 τα 22-23 δισ. ευρώ, από 15,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2016.
Μάλιστα, τα προαναφερθέντα αφορούν τη δαπάνη από κάρτες που εκδίδονται μόνο από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή σε αυτές να περιλαμβάνεται η δαπάνη μέσω καρτών που γίνεται από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα.
Συνυπολογίζοντας τις κάρτες των τουριστών, ο τζίρος ανεβαίνει στα 27 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός αύξησης της αξίας των συναλλαγών που γίνεται με κάρτες παρά το γεγονός ότι επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2016, χρονιά που είχαμε υπερδιπλασιασμό του ρυθμού αύξησης, δείχνει την ξεκάθαρη εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Αυτή η ανοδική τάση καταγράφεται παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση για την πραγματοποίηση του ύψους των συναλλαγών που εξασφαλίζει το αφορολόγητο, στο οποίο εντάχθηκαν τόσο οι συναλλαγές σε σούπερ μάρκετ όσο και οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας.