tromaktiko: Εντείνεται το ράλι στα ομόλογα – Στο 3,96% το 10ετές, σε χαμηλά 11ετίας

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Εντείνεται το ράλι στα ομόλογα – Στο 3,96% το 10ετές, σε χαμηλά 11ετίας



Της Ελευθερίας Κούρταλη
Τελικά έγραψε... "3" μπροστά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, μετά από ένα ξέφρενο ράλι το οποίο μετρά περίπου τρεις εβδομάδες και το οποίο "ζωντάνεψε" μετά το...
swap των ομολόγων του PSI και την εισαγωγή μπρος διαπραγμάτευση των νέων 5 ομολόγων, καθώς και την συμφωνία στο Eurogroup η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης σε χρόνο ρεκόρ.

Έτσι, η πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου πλησιάζει το 50%  από τις αρχές του έτους και από το 7,35% που άγγιζε το yield στο 10ετές τον περασμένο Ιανουάριο, στρώνοντας το έδαφος για την έκδοση του 7ετούς – πιθανότατα - ομολόγου ( σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ) μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου και την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα ακολουθήσει έκδοση 3ετούς και στη συνέχεια 10ετούς, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πλέον στο 3,960% με πτώση της τάξης του 5% από τα χθεσινά επίπεδα, και αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2006.

Όπως σημειώσαμε και νωρίτερα, αν και πολλοί παράγοντες της αγοράς μιλούν για τεχνικό ράλι το οποίο δημιούργησε η ομαλοποίηση  της αγοράς και η αύξηση της ρευστότητας που έφεραν τα νέα ομόλογα του swap, το γεγονός παραμένει πως ελλείψει κάποιου σημαντικού σοκ που θα προκαλέσει sell-off στους ελληνικού τίτλους, το κλίμα και το έδαφος έχει στρωθεί για την επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ ως η πιο σύντομη του προγράμματος, στο Eurogroup του Ιανουαρίου. Έστω και αν το ράλι τελειώσει κοντά στα σημερινά επίπεδα, η βελτίωση είναι τέτοια που θα μαγνητίσει σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους.

Την εντυπωσιακή του βελτίωση συνεχίζει και το 2ετές με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% και στο 1,998% με πτώση της τάξης του 3,9% από χθες, ενώ η πτώση του από τις αρχές του έτους ξεπερνά το 70%.

Όπως τονίζουν και οι αναλυτές, η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα ενθαρρύνουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ, σε δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είπε πως "θεωρούμε ότι οι Έλληνες θα επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον τις αγορές".

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά των ελληνικών τίτλων προσελκύει εκτός από τους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως η Pimco, η Franklin Templeton και η Schroders. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχουμε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες, στις κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το 2018 η UBS συμπεριλαμβάνει και τις τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!