γερμανικά μάρκα - το χρηματοκιβώτιο της κεντρικής τράπεζας της Δυτικής Γερμανίας - βρίσκονταν κάτω από τους δρόμους του χωριού.
Κανένας από τους κατοίκους του Cochem δεν γνώριζε ότι για δύο δεκαετίες, στις καυτές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, 15 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα - το χρηματοκιβώτιο της κεντρικής τράπεζας της Δυτικής Γερμανίας - βρίσκονταν σε «μεταμφιεσμένα» δύο φαινομενικά αθώα σπίτια, στους δρόμους του γαλήνιου χωριού τους που βρίσκεται στις πλαγιές της κοιλάδας Mosel. Ως κρυψώνα, αυτή σίγουρα παίρνει τη θέση της στην ιστορία, ως μια από τις πιο απροσδόκητες ...
Το 1962, με την επικείμενη απειλή πολέμου και υπερπληθωρισμού, η γερμανική κυβέρνηση διέταξε μια επείγουσα μαζική εκτύπωση γερμανικού μάρκου, του επίσημου νομίσματος της Δυτικής Γερμανίας. Η κατάρρευση ολόκληρης της εθνικής οικονομίας ήταν πολύ πιθανή από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, με τον μεγαλύτερο φόβο να είναι η συστηματική εισαγωγή πλαστών χρημάτων για να ισοπεδωθεί τη γερμανική οικονομία.
Η αποθήκευση δισεκατομμυρίων σε μετρητά έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν γρήγορα τα «παλιά» τραπεζογραμμάτια, έγινε σε ένα καταφύγιο που θα μπορούσε να αντέξει ακόμα και πυρηνικό πόλεμο, στη μέση μιας γοητευτικής αρχαίας πόλης γνωστής ως Cochem-Cond.
Δύο ασήμαντα σπίτια επιλέχθηκαν για να κρύψουν την είσοδο του μυστικού καταφυγίου. Βαριές πόρτες από χάλυβα, οδηγούσαν σε έναν φαινομενικά ατελείωτο διάδρομο και κατέβαιναν σε ένα δίκτυο σηράγγων 300 μέτρων.
Λίγα κάτοικοι που κατοικούσαν στα γειτονικά σπίτια ενημερώθηκαν ότι χτίστηκε ένα «μικρό καταφύγιο». Για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της λέξης μέσω της πόλης, τους δόθηκε ειδική άδεια πρόσβασης στο καταφύγιο σε περίπτωση ατομικής επίθεσης, αλλά είχαν προειδοποιηθεί ότι δεν θα υπήρχε αρκετός χώρος για τις οικογένειές τους, αν έλεγαν στους άλλους χωρικούς για το υπόγειο καταφύγιο.
Το καταφυγιο των 1400 τετραγωνικών μέτρων κατασκευάστηκε πράγματι για να αντέξει μια πυρηνική επίθεση, με ένα περίπλοκο σύστημα αερισμού, ηλεκτρισμού και νερού που θα μπορούσε να κρατήσει τους υπαλλήλους ασφαλείς υπόγεια για 14 ημέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τα χρήματα άρχισαν να φτάνουν με διακριτικότητα στο Cochem το 1965, περνώντας τις πόρτες αυτού που πίστευαν οι ντόπιοι ότι ήταν απλώς το «κέντρο αναψυχής» της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην πραγματικότητα, τα σπίτια περιείχαν θησαυροφυλάκια 30 μέτρα κάτω από το έδαφος με τρία διαφορετικά κλειδιά και έναν εξαιρετικά μυστικό συνδυασμό κλειδώματος που ήταν γνωστός μόνο από αξιωματούχους της Φρανκφούρτης.
Για δύο δεκαετίες, δύο φορές το χρόνο, οι υπάλληλοι της τράπεζας έφταναν για να μετρήσουν τα χρήματα. Μέχρι και το τελευταίο χαρτονόμισμα. Κάθε υπάλληλος μετρούσε «870 τσάντες, με 20.000 μάρκα ίσες με με 336.000.000 μάρκα» - και αυτό ήταν ακριβώς το ποσόν καταμέτρησης για το οποίο ήταν υπεύθυνος. Το χρηματοκιβώτιο λέγεται ότι περιείχε ένα ποσόν ισοδύναμο με σημερινά 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 1988, το νόμισμα έκτακτης ανάγκης καταστράφηκε και η τράπεζα εγκατέλειψε το καταφύγιο. Είχε παραμείνει ουσιαστικά στη θέση της για σχεδόν 30 χρόνια.
Ένας επιχειρηματίας αγόρασε το 2014 ολόκληρο το καταφύγιο για 500.000 ευρώ και το μετέτρεψε πέρυσι σε μουσείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πλέον να επισκεφθείτε το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Γερμανίας.