tromaktiko: Η ανώτερη μόρφωση προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Η ανώτερη μόρφωση προστατεύει από το Αλτσχάιμερ



Οι άνθρωποι με ανώτερη μόρφωση κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα, διεθνή επιστημονική έρευνα...
Ερευνητές από τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σουζάνα Λάρσον του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 17.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και 37.200 υγιείς (για λόγους σύγκρισης) και να τι έδειξαν τα ευρήματα:

«Το ανώτερο μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ. Συνεπώς η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που εμφανίζουν αυτή την καταστροφική πάθηση», δήλωσε η επικεφαλής καθηγήτρια Σ. Λάρσον.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανώτερη μόρφωση οδηγεί σε σκέψεις και άλλες νοητικές λειτουργίες που είναι πιο πολύπλοκες, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να δημιουργεί ένα «γνωσιακό απόθεμα», που βοηθά στην αποτροπή της άνοιας στην τρίτη ηλικία. 

Ο εγκέφαλος έχει δημιουργήσει περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες του και έτσι, όταν δεχθεί επίθεση από το Αλτσχάιμερ, διαθέτει εναλλακτικά νευρωνικά δίκτυα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη θέση των εγκεφαλικών κυττάρων που καταστρέφονται.

Ανάλογο «γνωσιακό απόθεμα», εκτός από τη μόρφωση, φαίνεται να δημιουργεί και η μεγαλύτερη εξυπνάδα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!