tromaktiko: Διακοψιμότητα: Διετής παράταση "θωρακίζει" το ηλεκτρικό σύστημα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Διακοψιμότητα: Διετής παράταση "θωρακίζει" το ηλεκτρικό σύστημα



Για δύο ακόμα χρόνια παρατείνεται ο μηχανισμός υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου, η γνωστή διακοψιμότητα, μέσω της οποίας οι...
ενεργοβόροι καταναλωτές (βιομηχανίες) προσφέρουν υπηρεσίες προς το διαχειριστή του συστήματος (διακόπτουν την κατανάλωσή τους) και αποτελούν δικλείδα ασφάλειας έναντι προβλημάτων ενεργειακής επάρκειας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για την παράταση που υπογράφεται από τον υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ελήφθη σε συνεννόηση και μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με αυτήν η παράταση είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 οπότε και το μέτρο θα επαναξιολογηθεί ανάλογα και με την πρόοδο της υιοθέτησης του νέου μοντέλου της αγοράς.

Η απόφαση Σταθάκη άνοιξε το δρόμο ώστε αμέσως ο ΑΔΜΗΕ να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον κανονισμό των δημοπρασιών.

Το μέτρο της διακοψιμότητας θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού αλλά και για την ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς μέσω των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όταν υπάρχει ανάγκη σταματούν την κατανάλωσή τους και στην ουσία προσφέρουν στο διαχειριστή μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού που ισοδυναμεί με την παραγωγή  μονάδων ηλεκτρισμού.

Μάλιστα το μέτρο λειτούργησε με επιτυχία πέρυσι στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του χειμώνα 2016 – 2017. Ταυτόχρονα όμως λειτουργεί θετικά και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες παρέχοντας την υπηρεσία αυτή αμείβονται και κατ' επέκταση περιορίζουν τα ενεργειακά τους κόστη.

Στο μηχανισμό της διακοψιμότητας συμμετέχουν εγχώριες βιομηχανικές μονάδες με φορτίο πάνω από 3MW, οι οποίες, με την εγγραφή τους στο ειδικό Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε δημοπρασίες ΥΔΦ. Στη συνέχεια συνάπτουν σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σε περιόδους κρίσιμες για το ηλεκτρικό σύστημα δίνει εντολές περιορισμού της ισχύος.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!