tromaktiko: Ανησυχία για τον χαλκό;

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ανησυχία για τον χαλκό;



Επιμέλεια: Νίκος Καυκάς
Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου η τιμή του χαλκού υποχώρησε κάτω από τα 3 δολάρια/λίβρα καταγράφοντας ημερήσια πτώση μεγαλύτερη...
του 4% με κλείσιμο στα 2,96 δολάρια/λίβρα. Αφορμή δόθηκε από τα τελευταία στοιχεία του LME που έδειξαν εισροές στις αποθήκες, άρα και υψηλότερα αποθέματα.

Το επίπεδο αυτό αποτελεί χαμηλό 2 μηνών με το υψηλότερο σημείο να εμφανίζεται στα 3,22 δολάρια/λίβρα περίπου. Σημειώνουμε ότι στην ζώνη των 2,85 δολαρίων/λίβρα διαγράφεται σημαντική μακροπρόθεσμη στήριξη του μετάλλου, ενώ ο κινητό μέσο όρος 200 ημερών εντοπίζεται στα 2,8 δολάρια/λίβρα.

Παράλληλα, αναφέρουμε ότι οι ανοιχτές θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού έχουν διακυμάνσεις γύρω από τις 300 χιλιάδες αλλά δεν δείχνουν αλλαγή πλεύσης των traders προς το παρόν. Ο χαλκός εμφανίζει υψηλή συσχέτιση με την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή, με το πετρέλαιο και με το ΑΕΠ της Κίνας, η οποία καταναλώνει το 50% της συνολικής παραγωγής του μετάλλου.

Η συνολική εικόνα δείχνει ότι ενδεχομένως να μην παραβιαστούν πτωτικά οι τεχνικές στηρίξεις στην παρούσα φάση, Στον αντίποδα, η ανοδική διάσπαση της περιοχής των 3,4-3,5 δολαρίων / λίβρα με αύξηση των ανοιχτών θέσεων θα είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία. Άλλωστε, ο κύριος λόγος αναφοράς στο μέταλλο είναι επειδή και αυτό λειτουργεί ως πρόδρομος δείκτης οικονομικής ύφεσης.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!