tromaktiko: Διορατικοί τρόποι για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Διορατικοί τρόποι για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας



Η ζωή δεν είναι μία ευθύγραμμη πορεία: αντίθετα, είναι ένας δρόμος που επιφυλάσσει αδιέξοδα, παρακάμψεις, ανηφόρες και...
κατηφόρες. Είναι πιθανό, στην πορεία της διαδρομής αυτής να χάσουμε το στόχο μας έχοντας ακολουθήσει έναν λάθος δρόμο. Είναι πιθανόν, γιατί συχνά η καρδιά και το μυαλό δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι και, ακόμη χειρότερα, αυτά τα δύο δε συμφωνούν πάντα. Ωστόσο, ακόμη και αν έχουμε λοξοδρομήσει υπάρχουν πάντοτε φωτεινά σημάδια που μας καθοδηγούν στο σωστό μονοπάτι.

Αναζητήστε τη στιγμή που πάψατε να πιστεύετε στον εαυτό σας

Όταν χάνουμε την αγάπη και την εκτίμηση για τον εαυτό μας η αποσύνδεση με το Εγώ μας είναι υπόθεση χρόνου. Αναζητήστε πότε ήταν η στιγμή που ξεκίνησε η αμφισβήτηση αυτή του εαυτού σας: για να βρείτε την απάντηση, μπορείτε να ξεκινήσετε να γράφετε τις σκέψεις σας σε ημερολόγιο, να κάνετε εσωτερικό μονόλογο, και φυσικά πάντα με την καθοδήγηση από ένα επαγγελματία ή μέσω συμβουλευτικής, που θα σας ωθήσουν στο να ανατάξετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Η αποδοχή του εαυτού σας θα σας θωρακίσει με ατελείωτη υπομονή που χρειάζεται προς την ανακάλυψη και την εμπέδωση του Εγώ σας.

Μην επιδιώκετε το Ανέφικτο

Ορισμένοι άνθρωποι θέτουν πολύ υψηλούς στόχους χωρίς προηγουμένως να έχουν διαμορφώσει το υπόβαθρο που θα υποβαστάζει το αποτέλεσμα των στόχων αυτών. Άλλοι, ίσως να έχουν αποτύχει στην εκπλήρωση των επιθυμητών στόχων τους. Σίγουρα, υπάρχει το ρητό που λέει «Βάλε στόχο το φεγγάρι, ακόμη και αν αποτύχεις θα προσγειωθείς ανάμεσα στ’ αστέρια». Ας μην λησμονούμε όμως, ότι δεν μπορεί κανείς να αιωρείται στον έναστρο ουρανό για πάντα.

Η υπερπροσπάθεια για την επίτευξη κάποιου στόχου χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη ανάπτυξη της προσωπικότητας και των φιλοδοξιών μας μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία θα είχαμε αποφύγει αν ακολουθούσαμε συνετότερη προσέγγιση. Το θεμέλιο βήμα είναι να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε τώρα. Έπειτα, να επαναξιολογήσουμε τους στόχους μας. Όταν συμπεράνουμε, βάσει αυτών των δύο τι είναι εκείνο που επιθυμούμε, τότε μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος. Εν καιρώ, θα ξαναβρούμε τη θέση μας ανάμεσα στ’ αστέρια.

Αποδοχή

Κάτι άλλο το οποίο μπορεί να μας αποξενώσει από τον ίδιο μας τον εαυτό είναι η άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, η προσπάθεια παρέμβασης στη ροή της ζωής και των πραγμάτων Δε μπορούν να επέλθουν ριζικές αλλαγές μέσα σε μία μόλις ημέρα.

Το παρελθόν είναι αδύνατον ν’ αλλάξει και το μόνο το οποίο μπορούμε να επηρεάσουμε είναι το μέλλον. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι το παρελθόν είναι αμείλικτο, τότε θα στρέψετε το ενδιαφέρον σας σε όσα μπορείτε να βελτιώσετε. Κάντε προτεραιότητά σας το παρόν χωρίς να υπεραναλύετε το αύριο.

Γίνετε Εγωιστές

Με τον όρο «εγωιστές», εννοούμε τη φροντίδα των στόχων και την ευτυχία. Μην αμελείτε εκείνο το οποίο λαχταρά η καρδιά σας. Σκεφθείτε: έχετε διεκπεραιώσει τα καθημερινά σας καθήκοντα; Τότε βάλατε ένα λιθαράκι. Αφιερώστε όμως χρόνο και σε όσα σάς ευχαριστούν, είτε είναι μία βόλτα είτε ένα λεύκωμα.

Γίνετε Ταπεινοί

Να είστε εγωιστές επιδιώκοντας να κάνετε όσα επιθυμείτε και σας ικανοποιούν χωρίς όμως να χάνετε την ανιδιοτέλειά σας. Να είστε προσεκτικοί στη συμπεριφορά και την ποιότητα των σχέσεών σας με τους ανθρώπους γύρω σας. Τα αισθήματά μας είναι μία αξιόπιστη ένδειξη για την πραγματική κατάσταση του εαυτού μας. Δυστυχώς σε καταστάσεις όπου διακυβεύεται ο εγωισμός ή η υπόληψή μας, σε καθημερινές αντιπαλότητες με δύσκολους ανθρώπους, χάνουμε την επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό.

Διερωτηθείτε: Μήπως καταβάλλετε υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσίες για τον κόσμο; Μήπως βρίσκεστε σε μία σχέση τοξική; Μήπως η ανιδιοτέλειά σας έχει πάρει αρνητικές προεκτάσεις; Ως επαλήθευση, ενταχθείτε δοκιμαστικά σε κάποιον  φιλανθρωπικό σκοπό που να είναι εναρμονισμένος με τις αξίες και τα ενδιαφέροντά σας.

Φερθείτε στον κόσμο όπως επιθυμείτε να σας φέρονται

Η αρνητική συμπεριφορά, όπως και η θετική ενέργεια και συμπεριφορά, ανακυκλώνονται. Αν η ενέργειά και ο τρόπος αλληλεπίδρασής σας είναι ο σωστός, τότε θα επιστρέψει σ’ εσάς στο δεκαπλάσιο. Αντιθέτως, αν προβάλλετε μίσος, απέχθεια και δυσαρέσκεια, όχι μόνον κλείνετε την πόρτα σε καλές ευκαιρίες, αλλά αποξενώνεστε και από τον πραγματικό εαυτό σας.

Μην ξεχνάτε όσα αγαπάτε

Θα το επαναλαμβάνουμε μέχρι να το εμπεδώστε: Κάντε τα πράγματα που αγαπάτε. Είτε σας ικανοποιούν οι εξορμήσεις είτε ο διαλογισμός, αφιερώστε χρόνο και ενέργεια σε αυτά. Αναζητήστε τρόπους που θα φέρουν ικανοποίηση και χαρά στη ζωή σας μέσα από δραστηριότητες που σας συγκινούν. Όταν τα χαμόγελο είναι πηγαίο, ο άνθρωπος ακτινοβολεί αυθεντική ομορφιά.

Ξαναβρείτε τα όνειρα και τη φαντασία σας

Όταν απομακρυνόμαστε από τα όνειρά μας, τότε απομακρυνόμαστε από τον πραγματικό μας εαυτό. Φυσικά , η κοινωνία θα μας θυμίζει ότι τα όνειρά μας είναι ανέφικτα, ακόμη και αδύνατα. Μην εγκαταλείπετε τα όνειρά σας. Εάν επιμείνετε θα βρείτε το σωστό τρόπο προς την εκπλήρωσή τους. Επανασυνδεθείτε με τα όνειρα που είχατε πάντα, αναζωπυρώστε την έμπνευσή σας και κυρίως, ξαναβρείτε τον αυθεντικό σας εαυτό.

Διευρύνετε τη «Ζώνη Ασφαλείας»

Η εξόρμηση σε μία περιπέτεια, ένα νέο ξεκίνημα ή νέα όνειρα για τη ζωή σας ίσως στη αρχή να σας δυσκολέψουν, όμως ο πραγματικός μας εαυτός βρίσκεται πέρα από τη ζώνη της βολή μας, πέρα από τα οικεία και τα συνηθισμένα. Δε θα καταφέρετε ν’ ανακαλύψετε αυτόν τον εαυτό σας αν δεν ξεπεράσετε τα όρια του ασφαλούς. Στα παραμύθια, φοβόμαστε τους δράκους. Στην πραγματικότητα όμως ο δράκος είμαστε εμείς.

Το να χάσουμε και να ξαναβρούμε κάποια στιγμή τον εαυτό μας είναι αναπόδραστο κομμάτι της ζωής. Και το να ξαναβρούμε ποιοι είμαστε δεν είναι πάντα εύκολο.

Ευχόμαστε οι παραπάνω πρακτικές συμβουλές να αποτελέσουν για εσάς το εφαλτήριο για το ξεκίνημα της αναζήτησης αυτής.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!