tromaktiko: Σουηδικά κεφτεδάκια

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Σουηδικά κεφτεδάκια



Από τη Μαρία Καλοπούλου
Όσοι τα έχουν δοκιμάσει, γνωρίζουν ότι διαφέρουν αρκετά από τη μεσογειακή, δική μας...
εκδοχή. Εμείς τα τηγανίζουμε στο λάδι, οι Σουηδοί στο βούτυρο. Εμείς, αν τα συνοδέψουμε με σάλτσα, θα είναι κόκκινη, εκείνοι τα παρουσιάζουν με λευκή. Η ελληνική παράδοση «επιβάλλει» να τα σερβίρουμε με χωριάτικη σαλάτα ή χόρτα και πατάτες τηγανητές, η σουηδική,  με πουρέ, βραστά λαχανικά και μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή κράνα!

Τα δοκίμασα πολλά χρόνια πριν για πρώτη φορά στη φοιτητική τραπεζαρία του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, λίγο αργότερα, σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο στη Στοκχόλμη, το Pelikan με ιστορία από το μακρινό 1660… για να ζητήσω τη συνταγή από τη μαμά ενός φίλου που στο φιλόξενο τραπέζι της οικογένειάς τους, μου σέρβιραν τα εν λόγω κεφτεδάκια ως καλωσόρισμα. Αυτή είναι και η συνταγή που σας παρουσιάζω!

Υλικά

400 γρ. κιμάς χοιρινός
200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλ. του τσαγιού ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
1/3 φλ. του τσαγιού ζωμός βοδινού ή γάλα
4 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. του τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1½ κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. μπαχαρικό allspice
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml κρέμα γάλακτος
150 ml ζωμός βοδινού
λευκό πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε σε μπολ τα ψίχουλα του ψωμιού στον ζωμό βοδινού ή γάλα.
Σε μέτρια θερμοκρασία και αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 1 κ.σ. βούτυρο μέχρι να γίνει διάφανο.

Στη συνέχεια αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα πλάθουμε σε κεφτεδάκια.

Σε φαρδύ τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο (και λίγο λάδι, αν θέλουμε) και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.

Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας προσεκτικά, να φύγουν τυχόν υπολείμματα και ζεσταίνουμε τον ζωμό βοδινού. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά και δυνατά να διαλυθεί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-6 λεπτά να βράσει και να πήξει ελαφρά.
Ρίχνουμε ελαφρά χτυπημένη την κρέμα γάλακτος, λευκό πιπέρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα κεφτεδάκια.

Σερβίρουμε ζεστά με πατάτες βρασμένες στον ατμό ή πουρέ, με βρασμένα καρότα και παραδοσιακά με μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή κράνου.

Σημείωση: Μαρμελάδα από κράνα θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και delicatessen και μάλιστα αναζητήστε με προέλευση από παραγωγούς της Δράμας. .
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!