στο ΒΗΜΑ για την ταινία της «Τhe party» μια κοινωνική σάτιρα για την ζωή στην Αγγλία σήμερα.
Μπορεί να μην τα κατάφερε να επισκεφτεί το τελευταίο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης -«παρότι το ήθελα πολύ άλλες υποχρεώσεις μου απέκλεισαν το ενδεχόμενο» όπως είπε στο ΒΗΜΑ πριν από λίγο καιρό - όμως η Βρετανίδα σκηνοθέτρια Σάλι Πότερ θα μπορέσει τελικά να δώσει το παρόν στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου θα προλογίσει την προβολή της τελευταίας ταινίας της, «Τhe party» στις 8 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και μετά το τέλος της προβολής θα συνομιλήσει με το κοινό. Μαζί της θα βρίσκεται και ο παραγωγός της ταινίας, Κρίστοφερ Σέπαρντ.
Η προβολή του «Party» εντάσσεται στο πλήρες αφιέρωμα στην Πότερ που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με αφορμή την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment. Ταινίες της Πότερ όπως το «Ορλάντο» (1992) με την Τίλντα Σουίντον σε ρόλο άντρα αλλά και γυναίκας (κέρδισε το πρώτο βραβείο στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ θεσσαλονίκης), το «The Gold Diggers» (1983) με την Τζούλι Κρίστι, το «Tango Lesson» (1996) με πρωταγωνίστρια την ίδια της Πότερ και το δράμα εποχής «Ο άντρας που έκλαιγε» με τους Τζόνι Ντεπ, Κριστίνα Ρίτσι, Κέιτ Μπλάνσετ, φτιάχνουν τον γοητευτικό κινηματογραφικό κόσμο της σκηνοθέτριας, έναν κόσμο όμως που από ταινία σε ταινία αλλάζει.
Μέσα σε ένα σπίτι, σε μερικά δωμάτια, από το σαλόνι μέχρι την τουαλέτα και την κουζίνα, η Σάλι Πότερ, στο «Party» κατόρθωσε να συμπυκνώσει μια ολόκληρη κοινωνία, την βρετανική, μιλώντας για τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και το θολό πολιτικό παρόν της χώρας της. Μυστικά και ψέματα βρίσκονται καλά κρυμμένα στις ζωές των μόλις επτά ηρώων της ταινίας (Κριστίν Σκοτ Τόμας, Μπρούνο Γκανζ, Εμιλι Μόρτιμερ, Τίμοθι Σπολ, Κίλιαν Μέρφι, Τσέρι Τζόουνς και Πατρίτσια Κλάρκσον) που μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα βγάλουν στην επιφάνεια έναν «άλλο» εαυτό τους_ ίσως τον πραγματικό.
«Είναι ένας μικρόκοσμος της αστικής βρετανικής κοινωνίας μέσα στον οποίο ξεδιπλώνονται πολιτικά αλλά και προσωπικά θέματα» μας είπε η Πότερ. «Σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον όπως αυτό ενός σπιτιού, εύκολα τα πράγματα μπορούν να ανατιναχτούν.» Η Πότερ χαρακτήρισε το «Party» μια «απολύτως πολιτική δήλωση, μια ελαφριά και τρυφερή ματιά στην κατάσταση της Αγγλίας, μιας τραυματισμένης Αγγλίας...»
Ο κωμικός χαρακτήρας της ταινίας ήταν ασφαλώς επιτηδευμένος. «Κωμωδία και τραγωδία ήταν, είναι και θα είναι καλύτεροι φίλοι, έχουν κοινές ρίζες, καταλαβαίνουν η μία την άλλη» πιστεύει η Πότερ. «Αν τις χρησιμοποιήσεις καλά, μπορείς να φωτίσεις τις σκοτεινές πτυχές της ζωής.» Το καλό με την κωμωδία, πιστεύει η σκηνοθέτρια, είναι «ότι ο κόσμος μέσω αυτής μπορεί να απορροφήσει ευκολότερα σοβαρά ζητήματα. Όταν χειρίζεσαι τέτοιου είδους θέματα με κωμικό τρόπο, χωρίς να καταφεύγεις σε διανοητικούς διαδρόμους, ο κόσμος αντιδρά πιο αυθόρμητα. Γελάει. Και όταν γελάμε όλο το σώμα μας κινείται, ακόμα και το μυαλό μας. Είναι καλύτερο να νιώσεις ότι μπορείς να ψυχαγωγηθείς με πράγματα που απορροφάς με δυσκολία.»
Μια από τις ανησυχίες της Πότερ σχετικά με το «Party» ήταν «ο τοπικός χαρακτήρας της ταινίας». Φοβήθηκε μήπως η ταινία, τελικά, αφορούσε μόνον τους Βρετανούς. Από την πρώτη προβολή της όμως, στο φεστιβάλ Βερολίνου, φάνηκε ότι δεν ήταν έτσι. Για την ακρίβεια, το «Party» ήταν η ταινία που προκάλεσε τα περισσότερα γέλια στο κοινό της δημοσιογραφικής προβολής της, σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο. «Το βρήκα πολύ ενθαρρυντικό» είπε η Πότερ. «Φαίνεται ότι τελικά ισχύει η αρχή που λέει όταν δουλεύεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα μπορείς να το κάνεις παγκόσμιο.»
Στην Ταινιοθήκη θα προβληθούν και οι μικρού μήκους ταινίες της Σ.Πότερ η οποία έχει επίσης σκηνοθετήσει μια τηλεοπτική σειρά και έχει δοκιμαστεί στην όπερα, τη χορογραφία, τη μουσική, την περφόρμανς και το πειραματικό σινεμά. Οι ταινίες της έχουν αποσπάσει περισσότερα από 40 βραβεία διεθνώς ενώ ένα βιβλίο της σχετικό με την ηθοποιία, το «Naked Cinema - Working with Actors» κυκλοφόρησε το 2014 από τον εκδοτικό οίκο Faber & Faber.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κάθε μέρα (εκτός Τρίτης 9/1) στις 8 μμ , τις ταινίες του αφιερώματος θα προλογίζει και ένας διαφορετικός προσκεκλημένος: ο Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου (4/1, «The Gold Diggers»), η Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθέτης (5/1, «Ginger and Rosa»), η Μαρία Κομνηνού, διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (6/1, μικρού μήκους ταινίες της Σάλι Πότερ), η Ρέα Βαλντέν, θεωρητικός κινηματογράφου (7/1, «Rage»), η Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτης (8/1, «Τhe Tango Lesson») και η Χλόη Κολύρη, ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια (10/1, «Orlando»).
Το αφιέρωμα στην Σάλι Πότερ είναι η εναρκτήρια εκδήλωση του δεύτερου μέρους του προγράμματος «Η Κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή ΙΙ» που υλοποιεί η Ταινιοθήκη στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2019-20 που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ταινία «Τhe party» θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου σε διανομή Feelgood Entertainment.