tromaktiko: Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δυσκολεύουν τους διαχειριστές

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δυσκολεύουν τους διαχειριστές



Γράφει ο Νίκος Καυκάς
Οι διαχειριστές παραδοσιακά όταν βλέπουν ότι οι μετοχικές αποτιμήσεις φτάνουν σε επίπεδα αρκετά απαιτητικά μείωναν την θέση τους σε...
μετοχές και αύξαναν την θέση τους σε μετρητά αλλά κυρίως σε ομόλογα με στόχο να υπάρχει έσοδο στο χαρτοφυλάκιο από τα κουπόνια μέχρι οι μετοχές να γίνουν φθηνότερες.

Δεδομένου ότι ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου πρέπει πάντα να ζυγίζει μεταξύ απόδοσης και προστασίας των επενδυτικού κεφαλαίου (ανάλογα και με τους περιορισμούς που προβλέπει η σύμβαση) τα ομόλογα κάλυπταν το κενό με ένα ικανοποιητικό εισόδημα με πολύ χαμηλό ή χωρίς ρίσκο. Σήμερα ωστόσο, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν προσφέρουν ένα όφελος ανάλογο του ρίσκου που αναλαμβάνεις. Η κατάσταση στενεύει ακόμα περισσότερο για διαχειριστές που έχουν βάση απεικόνισης των χαρτοφυλακίων τους το ευρώ.

Σκεφτείτε ότι η 10ετία στην Γερμανία (θεωρείται απόδοση χωρίς ρίσκο) αποδίδει μόλις 0,42% ετησίως και η αντίστοιχη στην Γαλλία 0,75%, ενώ δεν συζητώ καν κοντινότερες λήξεις όπου επί της ουσίας πληρώνεις αυτούς που δανείζεις. Οι λύσεις που έχεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αναλάβεις μεγαλύτερο ρίσκο, οπότε και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα επιλεκτικός, αλλά και άυπνος. Ενημερωτικά, οι αποδόσεις των εταιρικών high yield bonds σε ευρώ στην 10ετία κατά μέσο όρο κινούνται στο 3,6% περίπου ανάλογα πάντα και την περίπτωση. Σημειώνω εδώ ότι η επένδυση σε ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης (αλλά και υψηλότερων αποδόσεων-high yield bonds) εμπεριέχει πολλές φορές ρίσκο αντίστοιχο με εκείνο των μετοχών για να μην επεκταθούμε περαιτέρω σε αυτό. Η άλλη πλευρά της ζυγαριάς σου δείχνει τον δρόμο των μετρητών τα οποία δεν παράγουν εισόδημα και είναι μια καλή αλλά προσωρινή όμως λύση, καθώς ο επενδυτής δεν σε πληρώνει για θεματοφύλακα των χρημάτων του. Επιπλέον, όλοι αποδεχόμαστε ότι πολλές φορές οι μετοχές μπορεί να παραμένουν σχετικά ακριβές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι γεγονός ότι οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων τα τελευταία χρόνια έχουν δυσκολέψει πολύ την δουλειά των επαγγελματιών διαχειριστών χαρτοφυλακίου. Και φυσικά αυτός είναι ένα βασικός λόγος που και οι μετοχές παραμένουν σταθερά στο άνω εύρος των εκτιμώμενων αποτιμήσεων, ενώ οι διορθώσεις που πραγματοποιούν είναι συνήθως μικρής έκτασης και διάρκειας.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!