από πίσω χτύπησε τον σέντερ φορ της Μίλαν, Μάρκο Φαν Μπάστεν στον αστράγαλο και τον έριξε στο έδαφος. Ήταν ο μόνος τρόπος να τον σταματήσουν. Στο ημίχρονο ο ποδοσφαιριστής ξέσπασε σε κλάματα. Όσο περνούσε η ώρα ο πόνος μεγάλωνε με αποτέλεσμα να τον αντικαταστήσει ο Ντανιέλε Μασάρο και να μείνει στον πάγκο. Τελικά αυτός ο τραυματισμός αποδείχθηκε μοιραίος για την καριέρα ενός από τους πληρέστερους επιθετικούς που γνώρισε το ποδόσφαιρο. Είχε φοβερή τεχνική για το ύψος του, τρομερή δύναμη και έβαζε θεαματικά γκολ. Εκτός από το ποδοσφαιρικό του ταλέντο εντυπωσίαζε και με την εμφάνισή του. Ήταν ψηλός και αρρενωπός και η αρμονία της κίνησής του στο γήπεδο του χάρισαν το προσωνύμιο «Κύκνος της Ουτρέχτης».
Ο ολλανδός επιθετικός γεννήθηκε στην Ουτρέχτη το 1964. Από τα 7 του χρόνια ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο. Είδωλο του ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ τον οποίο συνάντησε πρώτη φορά από κοντά σε ηλικία 15 ετών. Εκείνος κατέβαινε τις σκάλες και ο Φαν Μπάστεν ανέβαινε. «Ήθελα να του συστηθώ και να του πω να θυμάται το όνομά μου, αλλά ποτέ δεν το έκανα. Τον σεβόμουν τόσο πολύ», είχε πει αργότερα.
Στα 18 του χρόνια πήρε μεταγραφή στην ομάδα του Άγιαξ, πραγματοποιώντας μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Tότε, οι δρόμοι του με τον Κρόιφ συναντήθηκαν ξανά, καθώς ο «ιπτάμενος Ολλανδός» ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Αίαντα το 1986. Ο Φαν Μπάστεν είχε πει ότι ήταν ο άνθρωπος που του έμαθε την ιδιαίτερη τεχνική του στο ποδόσφαιρο και ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχε. Στις τέσσερις σεζόν που έπαιξε στον Άγιαξ ο Φαν Μπάστεν σκόραρε κατά ριπάς. Τα αποτελέσματά του ήταν 117 γκολ σε 112 αγώνες! Μάλιστα, ένα από τα γκολ του χάρισε στον Άγιαξ το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1986. Ο αγώνας έγινε στην Αθήνα εναντίον της Λοκομοτίβ Λειψίας και ο φαν Μπάστεν σκόραρε στο 21ο λεπτο με τον αγώνα τελικά να λήγει 1-0. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις έκαναν τη Μίλαν να δαπανήσει 1,75 δισ. λιρέτες για να τον αποκτήσει το 1987 από τον Άγιαξ.
Με τη φανέλα των Ροσονέρι η καριέρα του απογειώθηκε. Η Μίλαν κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια. Με τον Φαν Μπάστεν και τους συμπατριώτες του Γκούλιτ και Ράικαρντ, το ανίκητο τρίδυμο των Οράνιε, η Μίλαν κατέκτησε όλους τους εγχώριους τίλους και οι φίλαθλοι έζησαν ένδοξες στιγμές. Οι Φράνκο Μπαρέζι, Πάολο Μαλντίνι, Ρομπέρτο Ντοναντόνι και ο Φαν Μπαστεν έμειναν στην ιστορία ως οι «αθάνατοι» και η ομάδα της Μίλαν ως μια από τις σπουδαιότερες ομάδες όλων των εποχών.
Την επόμενη σεζόν ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης και κέρδισε με τη Μίλαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το 1989-90 ήταν ο πρώτος σκόρερ στο ιταλικό πρωτάθλημα και τη σεζόν 91-92 με τα 25 γκολ του βοήθησε τη Μίλαν να κερδίσει το πρωτάθλημα. Μέχρι τότε είχε κερδίσει τρεις «Χρυσές Μπάλές» του ’88 του ’89 και του ’92, και τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στον κόσμο. Ενώ είχε ακόμη αρκετά χρόνια σπουδαίας καριέρας ο τραυματισμός στον αγώνα με την Ανγκόνα τον ανάγκασε να κρεμάσει πρόωρα τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Ο τραυματισμός του ήταν ο λόγος που η FIFA άλλαξε τον κανονισμό για τα μαρκαρίσματα από πίσω, αλλά πλέον ήταν αργά. Όπως είχε πει σε συνέντευξη του: «Πιστεύω ότι δεν φτάνουν πια μόνο οι κίτρινες και οι κόκκινες. Πολλά από τα φάουλ των αμυντικών γίνονται με τέτοιο συγκαλυμμένο τρόπο που δεν γίνεται αντιληπτή η σκληρότητά τους». Υπεβλήθη σε μια σειρά από εγχειρίσεις και έκανε μια ακόμη εμφάνιση στον τελικό του Champions League στο γήπεδο του Μονάχου. Στις 26/5/1993 κόντρα στην Μαρσέιγ ο Φαν Μπάστεν ξεκίνησε βασικός όμως στο 85′ έγινε αλλαγή. Ήταν η ημέρα που ο καλύτερος επιθετικός της εποχής αποχωρούσε από την ενεργό δράση.
Στο ίδιο γήπεδο, που έπαιξε για τελευταία φορά, μερικά χρόνια νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας σκόραρε στον τελικό του Euro στα δίχτυα της Σοβιετικής Ένωσης ένα εκπληκτικό βολέ από πλάγια θέση που θεωρείται για πολλούς το καλύτερο γκολ όλων των εποχών. Σημειώνεται ότι κάτω από τα δοκάρια των Σοβιετικών ήταν ο θρυλικός τερματοφύλακας Ντασάιφ. Ούτε ο φαν Μπάστεν δεν πίστευε ότι είχε βρει δίχτυα. Ενώ πανηγύριζαν ο συμπαίκτης του Γιαν Βάουτερς τον ρώτησε: «Πως και σούταρες από εκεί; και ο φαν Μπάστεν του απάντησε: «Δεν ξέρω ούτε και εγώ». Ο «Κύκνος της Ουτρέχτης» είχε πει μερικά χρόνια αργότερα: ¨Ήταν το δεύτερο ημίχρονο και ήμουν κάπως κουρασμένος. Η μπάλα ήρθε από τον Μιούρεν και σκεφτόμουν να τη σταματήσω και να δοκιμάσω κάτι απέναντι σε τόσους αμυντικούς ή να κάνω το εύκολο που ήταν ένα απλό σουτ. Τελικά αποφάσισα το δεύτερο. Όταν είδα τη μπάλα στα δίχτυα δεν κατάλαβα ακριβώς τι είχα κάνει. Φαίνεται και στην αντίδρασή μου αν το δείτε». Ο Ρουντ Γκούλιτ είχε πει: «Αν το επιχειρήσει 1.000.000 φορές δεν θα ξανασκοράρει». Απολαύστε το θαυμάσιο γκολ του Φαν Μπάστεν στο Euro του 1988 εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης:
Πηγή