Η Natacha Atlas γεννήθηκε το 1964 στο Βέλγιο. Οι ρίζες της είναι Βρετανικές και Μαροκινές. Η ζωή της παλαιότερα μοιραζόταν ανάμεσα στην...
Αγγλία την Ελλάδα την Αίγυπτο και βέβαια την πατρίδα της εκεί όπου είναι η μόνιμη κατοικία της.
Είναι μια μοναδική ερμηνεύτρια αλλά και συνειδητοποιημένη ακτιβίστρια.
Μέχρι σήμερα έχω συναντήσει την μικροκαμωμένη και πανέξυπνη αυτή γυναίκα ορισμένες φορές συνήθως στο πλαίσιο των ταξιδιών που κάνει για τις συναυλίες της στην Αθήνα ενώ μια φορά τυχαία την είχα πετύχει εκεί κάπου στο τέλος της περασμένης δεκαετίας και στο Λονδίνο σε ένα μικρό κλαμπ στο κέντρο της πόλης όπου συμμετείχε σε μια δισκογραφική παρουσίαση που είχε κάνει ο Peter Gabriel.
Σήμερα σας μεταφέρω εδώ ένα μικρό μέρος από την εικόνα που έχω σχηματίσει για την προικισμένη αυτή κυρία της σύγχρονης μουσικής.
«Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Αίγυπτο, και ο πατέρας μου στο Βέλγιο. Η μητέρα μου Αγγλίδα. Μετά το διαζύγιο των γονιών μου η ζωή τα έφερε έτσι και έμεινα για πολλά χρόνια με τη μητέρα μου στην Αγγλία. Μεγάλωσα μιλώντας παράλληλα δυο γλώσσες. Ήταν τα αγγλικά και τα γαλλικά καθημερινά στη ζωή μου. Αργότερα μπήκαν στις καθημερινές μου υποχρεώσεις οι συνομιλίες στα Αραβικά και στα Ισπανικά. Ίσως γι αυτό μπορώ να τραγουδάω σε πολλές γλώσσες».
Η καριέρα της ξεκίνησε κάπως περίεργα. Κι αυτό γιατί έδειχνε ότι δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει καθώς επιθυμούσε διακαώς να γίνει επαγγελματίας χορεύτρια με ειδίκευση μάλιστα στο χορό της κοιλιάς. Από την άλλη ήθελε πολύ να μπει και στο χώρο του τραγουδιού επαγγελματικά μιας και είχε και ταλέντα και φόντα για να πετύχει.
Έτσι στα 24 της χρόνια, το 1989, έκανε τις πρώτες της κινήσεις με επιτυχία. Στο χώρο του τραγουδιού έκανε την πρώτη δισκογραφική της απόπειρα εκείνη τη χρονιά, το 89, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός σαν βασική τραγουδίστρια των Mandanga μιας Βέλγικης μπάντας που ειδικευόταν στη μουσική σάλσα.
«Ήταν Απρίλιος του 89 όταν τραγουδούσα με τους Mandanga και παράλληλα έκανα την πρώτη μου ηχογράφηση με ύφος Ballearic beat στο άλμπουμ Encantador το οποίο αποτέλεσε την πρώτη και ουσιαστική επαφή μου με τη μουσική world. Στα 90’s προχώρησα περισσότερο τη δισκογραφία μου και συνεργάστηκα με πολύ κόσμο. Θυμάμαι έντονα τον Jah Wobble με τον οποίο έκανα συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος Jah Wobble’s Invaders of the Heart ενώ στην συνέχεια έγινα μέλος της Βρετανικής μπάνταςTransglobal Underground που έπαιζε έθνικ και ηλεκτρονικούς ήχους.»
Μέσα από τη μπάντα αυτή την έμαθα και πολύς κόσμος στην Ελλάδα και μερικά από τα άλμπουμ της εποχής εκείνης θεωρούνται σήμερα είδος πολυτελείας για ορισμένους «άρρωστους» με τη μουσική.
Μετά ήρθε και η επίσημη σόλο δισκογραφική απόπειρα της μέσα από την οποία καθιερώθηκε ως ερμηνεύτρια σχεδόν παντού σε κάθε αγορά.
Το φλερτ της με τους ήχους απίστευτο.
Ethnic, world, hip hop, ηλεκτρονική μουσική, παραδοσιακοί ήχοι…
«Το πρώτο σόλο άλμπουμ μου ήταν το Diaspora. Ήταν μια μαγική στιγμή για μένα. Ένιωσα πως πλέον είμαι έτοιμη να κατακτήσω τον κόσμο».
Αυτό έγινε το 1995. Η καριέρα της έκτοτε εκτοξεύτηκε και συνοδεύτηκε από αμέτρητες εμφανίσεις στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη.
«Έχω παίξει σχεδόν παντού. Από την Αμερική μέχρι κάποιες χώρες της Ασίας και από την Αφρική μέχρι την Τουρκία. Δεν έχω κανένα στεγανό και μπορώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ επι σκηνής για να αναδείξω τη μουσική μου και να εκφραστώ με τον καλύτερο τρόπο».
Τα τελευταία χρόνια κάνει εμφανίσεις σε χώρες της Ευρώπης και της Ανατολής ενώ αφιερώνει όπως λέει πολύ χρόνο στον συνειδητοποιημένο αγώνα της κατά του ρατσισμού σε συνεργασία μάλιστα με φορείς από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ενώ η ζωή της μοιράζεται πλέον ανάμεσα στην Αγγλία και στη Γαλλία.
Θυμάμαι ακόμη τα λόγια της από την τελευταία μας συνάντηση.
«Στόχος μου πέρα από τη μουσική είναι περάσω παντού το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει κάθε έννοια ρατσισμού να βασανίζει την καθημερινότητα μας».
Πηγή