tromaktiko: Εμπλοκή στην προμήθεια των συστημάτων Patriot PAC-3 από την Πολωνία

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Εμπλοκή στην προμήθεια των συστημάτων Patriot PAC-3 από την Πολωνία



Δεν θα ολοκληρωθεί και τόσο εύκολα η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Πολωνία για την προμήθεια του συστήματος...
αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας μακρού βεληνεκούς Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), καθώς το πολωνικό υπουργείο Άμυνας αποκάλεσε ως «απαράδεκτη» την τιμή στην οποία προσφέρονται μόλις δυο πυροβολαρχίες-συστοιχίες του συστήματος στη χώρα…

Οι Πολωνοί είχαν και το προηγούμενο διάστημα εκφράσει δυσαρέσκεια και γενικώς έχουν αποδειχθεί πολύ σκληροί διαπραγματευτές. Τώρα, δηλώνουν κι επίσημα ότι δεν αποδέχονται την «προσφορά» ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (37 δισεκατομμύρια ζλότι, το πολωνικό νόμισμα), τονίζοντας ότι δεν θα ξεπεράσουν τον προϋπολογισμό τους, ο οποίος ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια ζλότι.

Τα επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ζλότι που απαιτούνται, αντιστοιχούν σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα η διαφορά να φαίνεται μεγάλη για να καλυφθεί, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η συμφωνία να μην προχωρήσει να εμφανίζεται ιδιαίτερα πιθανό.

Η προσφορά που εγκρίθηκε στις 17 Νοεμβρίου από την αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (US Defense Security Cooperation Agency) αφορούσε την πιθανή πώληση 208 πυραύλων αναχαίτισης Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), 16 εκτοξευτές, τέσσερα συστήματα ραντάρ, λογισμικό και άλλα σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος προϊόντα και υπηρεσίες.

Πρόβλημα όμως στην ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει αποδειχθεί και η μεταφορά τεχνογνωσίας στην πολωνική αμυντική βιομηχανία, οπότε ζητά μεγαλύτερη πρόσβαση στην αμερικανική και την ισραηλινή (έχει επιλεγεί ο πύραυλος αναχαίτισης Tamir της Rafael που χρησιμοποιείται Iron Dome) τεχνολογία του συστήματος.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!