Με συγκρατημένη αισιοδοξία θα υποδεχτεί η εγχώρια αγορά το νέο έτος, καθώς τα μηνύματα που έδωσε ο Δεκέμβριος έχουν ήδη...
καλλιεργήσει τις προσδοκίες για μια χρονιά, αν μη τι άλλο πλούσια, σε καθοριστικές εξελίξεις. Άλλωστε, το 2017 αφήνει μια αίσθηση ικανοποίησης σε χαρτοφυλάκια που διατήρησαν την ψυχραιμία τους ακόμη και σε δύσκολες ημέρες, αφού όχι μόνο ανταμείφθηκαν με σημαντικές αποδόσεις, αλλά και βελτίωσαν τη ρευστότητα για τους δρώντες σε μία οικονομία που τελεί ακόμη υπό κεφαλαιακούς ελέγχους.
Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, το κλείσιμο του έτους βρίσκει σε καλύτερο σημείο τους βασικούς δείκτες της οικονομίας. Το ΑΕΠ κατέγραψε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο άνοδο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά επτά ετών, η ανεργία υποχωρεί με αργό αλλά σταθερό ρυθμό και η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι εντός στόχων. Τα νούμερα αυτά έχουν σε κάποιο βαθμό αντανάκλαση στο Χρηματιστήριο και δίνουν άλλοθι για τη διατήρηση των τιμών αφού η προοπτική και της επόμενης χρονιάς με βάση τις έως τώρα επίσημες εκτιμήσεις δείχνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ωστόσο, η ατζέντα της επόμενης χρονιάς έχει πολλά θέματα σε εκκρεμότητα (λύση για το χρέος, τεστ αντοχής τραπεζών, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αποκρατικοποιήσεις), καίτοι φαίνεται ότι οι χρόνοι εκπόνησης βασικών ενεργειών υλοποίησης των προαπαιτούμενων έχουν συμπιεστεί βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα επενδυτικής ορατότητας. Μπορεί το ελληνικό Χρηματιστήριο να έχασε φέτος το ράλι των ξένων αγορών, χτίζει, ωστόσο, ένα πιο πιστευτό αφήγημα ανάκαμψης για τη συνέχεια που θα έχει περισσότερους συμμετέχοντες και μεγαλύτερη διάχυση στην αγορά.
Η έκπληξη του 2018;
Η άποψη "το να επενδύσεις στην Ελλάδα ίσως είναι ένα από τα καλύτερα επενδυτικά trends για το 2018", που διατύπωσαν προ ημερών οι "Financial Times", φαίνεται να συναντά πολλούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έπειτα από χρόνια υποαποδόσεων για το σύνολο της αγοράς, το 2018 θα θεμελιωθεί ένα ράλι που θα καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών. Βασίζουν, δε, την άποψή τους στο γεγονός ότι η σχέση της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου ως προς το ΑΕΠ είναι ακόμη πολύ χαμηλή.
Από την άλλη πλευρά, χρηματιστηριακές όπως η ΙΒG εκτιμούν πως η ψυχολογία της αγοράς θα παραμείνει σχετικά υποτονική το 2018 καθώς η τάση της υποτονικής συναλλακτικής δραστηριότητας που επικράτησε το 2017, θα διατηρηθεί τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενόψει μιας σειράς ρυθμιστικών πρωτοβουλιών στο τραπεζικό σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέο γύρο των ανακεφαλαιοποιήσεων. Για τον λόγο αυτό, αναμένει από τους επενδυτές να κρατήσουν στάση αναμονής για τις ελληνικές τράπεζες τους επόμενους έξι μήνες, μια συμπεριφορά που θα επηρεάσει αρνητικά την εμπορική δραστηριότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Παρά το year-end rally που σημειώνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., οι περισσότεροι εκπρόσωποι των θεσμικών επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα εκτιμάται πως θα περιμένουν μέχρι να υπάρξουν οι αναβαθμίσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, πριν αποφασίσουν να κάνουν ενεργητικότερη την παρουσία τους στο ελληνικό Χρηματιστήριο, εξελίξεις που δεν μπορεί να συντελεστούν εντός του 1ου τριμήνου του νέου έτους.
Αυτό, ωστόσο, που θα παραμείνει αδιαμφισβήτητο είναι πως οι μετοχές με καλά θεμελιώδη θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο, όπως συνέβη και το 2017. Όπως, εξάλλου, αποτυπώνεται στις αποδόσεις που κατέγραψαν οι μετοχές στο Χ.Α. μέσα στη χρονιά προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους τα κέρδη που απέδωσαν στους κατόχους τους δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα. Αν εξαιρέσει κανείς μετοχές με ελάχιστο free float και τίτλους "ειδικής βαρύτητας", που αφορούν δηλαδή σε επενδυτές με έντονη κερδοσκοπική προδιάθεση, σημαντικός αριθμός τίτλων εμφάνισε σημαντική ποσοστιαία άνοδο, σε μια χρονιά που εν πρώτοις χαρακτηρίστηκε από έντονες αναταράξεις στο ταμπλό. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΧΑΛΚΟΡ (+234%), ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+151%), Ιντρακόμ (+125%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+94%), ΕΛΠΕ (68%), κ.ά.
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την πορεία των ελληνικών μετοχών
Ευάγγελος Χαρατσής, Ηλίας Ζαχαράκης, Χρήστος Αλωνιστιώτης στο "Κ"
Για το 2018, η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί σε ένα σημαντικό ζήτημα: Οι προϋποθέσεις για ένα σημαντικό ράλι ανόδου έχουν δημιουργηθεί, αρκεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό φυσικά δεν θα γίνει εν μία νυκτί, αλλά θα πρέπει οι εγχώριοι επενδυτές να δείξουν υπομονή στις εξελίξεις γύρω από τα stress tests. Εάν τα αποτελέσματα των ασκήσεων αυτών δείξουν ότι ο κλάδος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τότε οι εξελίξεις που αναμένονται τους θερινούς μήνες, όταν και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να προκαλέσουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια που αναζητούν αποδόσεις σε ένα κορεσμένο διεθνές περιβάλλον.
"Μια καλή χρονιά" αναμένει ότι θα είναι το 2018 για το Χ.Α., ο Ευάγγελος Χαρατσής, CEO της Beta Χρηµατιστηριακή, με την αγορά ήδη να δείχνει σημάδια ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει περιοριστεί σημαντικά, γεγονός που θα αποτυπώνεται συνεχώς στις αποτιμήσεις των τίτλων.
Σύμφωνα με τον Χαρατσή, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε σημαντικό discount σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά αναφέρει ότι πριν ξεκινήσει η κρίση, το 2008, ο δείκτης κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ του ελληνικού Xρηματιστηρίου ήταν στο 84%, όπως και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός. Σήμερα, ο δείκτης είναι μόλις στο 30% για την Ελλάδα, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 80%.
"Μπορεί κανείς να ελπίζει ότι η υστέρηση του Χ.Α. σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές θα συντηρήσει την εικόνα βελτίωσης της εγχώριας αγοράς, υπό την προϋπόθεση να επιστρέψει η ανάπτυξη, ο πολιτικός κίνδυνος να συνεχίσει να περιορίζεται και το τοπίο στις τράπεζες να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά", προσθέτει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι κλειδί για την πορεία του Χ.Α. το 2018 θα είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ήταν και "υπεύθυνος" για τη μέτρια εικόνα που είχε η αγορά και το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Οι μετοχές του είναι ήδη συμπιεσμένες, καθώς ακόμη υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα με τη διενέργεια των stress tests.
"Καλύτερες προοπτικές"
Αισιόδοξος για το 2018 δηλώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, καθώς η νέα χρονιά φαίνεται να αρχίζει με τις καλύτερες προοπτικές τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τη χρηματαγορά. "Το 2017 τελειώνει με σημαντικά κέρδη για τον Γ.Δ. πάνω από 20% ενώ τα στατιστικά μας δείχνουν ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι καλή", αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Το πιο σημαντικό δεδομένο είναι ότι πλέον τόσο το πολιτικό ρίσκο όσο και το ρίσκο χώρας έχουν απομακρυνθεί. Η αγορά ομολόγων πηγαίνει πολύ καλά μιας και ο Δεκέμβριος μας επιφύλασσε θετική έκπληξη με το 10ετές να βρίσκεται πλέον στις 360 μονάδες. Αυτές τις τιμές έχουμε να τις δούμε από το 2010. Το πιο πιθανό είναι η χώρα να αρχίσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από τις αγορές με τις πιθανότητες να θέλουν την αποχώρηση του ΔΝΤ από την στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν κούρεμα του χρέους", αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα για την χώρα τα επόμενα χρόνια δεν είναι αν θα έχει ανάπτυξη αλλά το μέγεθος της ανάπτυξης. Όπως γνωρίζουμε το χρηματιστήριο είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός και που βάση τα δεδομένα για την οικονομία η λογική λέει ότι θα κινηθεί ανοδικά.
Από την άλλη, οι μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες έχουν αρχίσει και βρίσκουν φθηνό χρήμα μέσω της αγοράς ομολόγων και πλέον βλέπουμε πως το κόστος δανεισμού έχει πέσει ακόμα και κάτω από τη μέση σε σχέση με το 2014. Αυτό από μόνο του θα δώσει τη δυνατότητα να φτιάξουν σημαντικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα, αλλά και να μπορέσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω κάτι που δύσκολα μπορούσαν τα τελευταία χρόνια. Να θυμίσουμε ότι η ελληνική οικονομία είναι υπερ-πιεσμένη τα τελευταία χρόνια έχοντας περάσει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Έτσι λοιπόν από τη στιγμή που έχουμε ισορροπία πολιτική, οικονομική αλλά και ψυχολογική το πιο πιθανό είναι να δούμε ένα boom το επόμενο διάστημα.
Ο αδύναμος κρίκος συνεχίζει να είναι ο τραπεζικός με τα stress tests να είναι μπροστά του παρ' όλα αυτά όλα δείχνουν ότι θα έχει προετοιμαστεί μέχρι την ολοκλήρωσσή τους. Η άνοδος των τιμών στα ομόλογα τις βοηθάει σημαντικά. Φυσικά χρειάζονται και άλλες δράσεις όπως η μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και η ομαλή έκβαση σε σχέση με τους πλειστηριασμούς", καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.
"Μειώθηκαν οι τριγμοί"
Στο ίδιο μήκος και ο currency asset manager, Χρήστος Αλωνιστιώτης, ο οποίος θεωρεί ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για καλύτερες ημέρες στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Το 2017 αφήνει μια γλυκιά γεύση για το ΧΑΑ, με την Ελλάδα να κινείται εντός των επιθυμιών και των στόχων της Τρόικα. Οι τριγμοί από πολιτικές καταστάσεις, φαίνεται ότι έχουν μειωθεί σημαντικά.
Εντούτοις, ο κ. Αλωνιστιώτης επισημαίνει ότι αυτό που θα πρέπει να διευθετηθεί εντός του 2018 είναι τα "κόκκινα" δάνεια και γενικότερα η εξυγίανση των τραπεζικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Μια λύση στο πρόβλημα αυτό θα αποδεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια προς τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντική άνοδο.
Επίσης, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη επιταχύνει δυναμικά και αναμένεται να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, το ΧΑΑ έχει όλα τα θετικά στοιχεία να συνεχίσει να κινείται σε έντονα ανοδικούς ρυθμούς. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θεωρείται "τελειωμένη" από τους επενδυτές διεθνώς. Ως εκ τούτου, αν αντιστρέψουμε την εικόνα αυτή, οι μετοχές θα εισέλθουν σε ένα φανταστικό bull market, καταλήγει ο ίδιος.
Πηγή