tromaktiko: Ρωσικό ΥΠΑΜ: Δεν υπήρξε αναχαίτιση Su-25, αλλά… πειθαναγκασμός F-22!

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ρωσικό ΥΠΑΜ: Δεν υπήρξε αναχαίτιση Su-25, αλλά… πειθαναγκασμός F-22!



Πεδίο δόξης λαμπρό ανοίγεται για τους διάφορους γραφικούς ανά την υφήλιο (σ.σ. κυριολεκτικά, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο!) που φαντασιώνονται αερομαχίες, με ρωσικά υπερμαχητικά που μόνο…
καφέ δεν φτιάχνουν στον αέρα, να κατατροπώνουν τα αντίστοιχα της κακιάς Δύσης, μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στην οποία αρνείται ότι υπήρξε αναχαίτιση δικών της Su-25, αλλά προσέγγιση και στη συνέχεια υποχρέωση σε αποχώρηση λόγω παρέμβασης Su-35!

Σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή που δεν θα αναπαραχθεί και τόσο… ζωηρά από τη συγκεκριμένη «παγκόσμια γραφική ομάδα», ένα ζεύγος από αεροσκάφη Su-25 «συνόδευαν» αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας, παρακολουθώντας την πορεία της από ύψος 3.300 μέτρων.

Τα αεροσκάφη προσεγγίστηκαν από αμερικανικό μαχητικό F-22 από την ανατολική πλευρά του Ευφράτη, το οποίο κατηγορούν ότι εξαπέλυσε θερμοβολίδες με τρόπο που εμμέσως εμπλεκόταν στην πτήση τους, ένας ισχυρισμός λογικός και κατανοητός.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ποταμός Ευφράτης είναι το άτυπο σύνορο που έχουν καθορίσει ΗΠΑ και Ρωσία ώστε να μην εμπλέκονται τα αεροπορικά τους μέσα δημιουργώντας κίνδυνο εκτροπής, οπότε η ενέργεια του F-22 είχε τον χαρακτήρα προειδοποίησης, καθώς τα ρωσικά μαχητικά βρισκόντουσαν στο «συνοριακό» σημείο.

Ρωσικό μαχητικό Su-35 που παρείχε κάλυψη στα αεροσκάφη Su-25 από ύψος 10.000 μέτρων, προσέγγισε άμεσα… από πίσω το F-22 (η αμερικανική πλευρά κάνει βέβαια λόγο για δύο μαχητικά του τύπου), «υποχρεώνοντας» («forcing» σύμφωνα με το Sputnik) το αμερικανικό αεροσκάφος να αποχωρήσει.

Η κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCO «δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, αλλά για συμβάν που ορισμένες φορές καταγράφεται αρκετές φορές μέσα σε μια ημέρα». Υπενθυμίζεται και ο ισχυρισμός του εκπροσώπου του Πενταγώνου, ότι τα Su-25 πέταξαν τόσο κοντά σε ένα από τα F-22A υποχρεώνοντάς το να προβεί σε βίαιο ελιγμό για να αποφύγει εναέρια σύγκρουση!

Το αν οι δυο πλευρές έπαιξαν «chicken game» και οι αυστηρώς επαγγελματίες Αμερικανοί πιλότοι έστριψαν διότι πέραν του ότι δεν είχαν τον παραμικρό λόγο να συμπεριφέρονται χωρίς λόγο ως… θερμόαιμοι έφηβοι, σκέφτηκαν ότι το να θέσεις σε κίνδυνο το ακριβότερο και επιχειρησιακά ικανότερο μαχητικό στον κόσμο με «σαπάκι» της δεκαετίας του ’70 δεν θα ήταν και το πιο έξυπνο πράγμα που θα είχαν κάνει στη ζωή τους και δεν θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι ανώτεροί τους.

Το αν οι Ρώσοι πιλότοι των Su-25 θα λένε στα… εγγόνια τους για το εν λόγω «ανδραγάθημα», είναι δικό τους θέμα, καθώς οι αντίστοιχοι της USAF δεν βρίσκονται στη Μέση Ανατολή μακριά από το σπίτι τους για να ασχοληθούν είτε με τα… ψυχολογικά οποιουδήποτε, ή με τη συντήρηση εθνικών μύθων, αλλά με σαφέστατη επιχειρησιακή αποστολή.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το Su-35 πέρασε τη «συνοριακή» νοητή γραμμή και «σκεπάστηκε» εκ του σύνεγγυς από ένα εκ των F-22A. Αυτό οι Ρώσοι το κάνουν καθημερινά 6-8 φορές σε ημερήσια βάση, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Είναι φανερό ότι άκρη για το τι ακριβώς συνέβη δεν μπορεί κανείς να βγάλει. Μπορεί όμως να προβεί σε εύλογες εικασίες, κάποιες εκ των οποίων αναφέρθηκαν εμμέσως στην ανωτέρω περιγραφή. Μοναδική προσθήκη που θα κάναμε καταληκτικά, είναι ότι η προσέγγιση του Su-35, παρότι είχε ένα τακτικό πλεονέκτημα, δεν έγινε αιφνιδιαστικά.

Αν κάποιος είδε τον άλλον πρώτος είναι σχεδόν νομοτελειακά βέβαιο ότι ήταν το ήταν το αμερικανικό F-22, όχι το ανάποδο. Πέραν του ότι τα Su-35 παρακολουθούνται από τη στιγμή που τροχοδρομούν στη βάση Χμέιμιμ πηγαίνοντας για απογείωση, χωρίς να χάνονται από τα ραντάρ πολλαπλών σημείων παρακολούθησης του «θεάτρου», υπάρχει και κάτι ακόμα.

Εάν το F-22 επιθυμούσε να αποφύγει να προσεγγιστεί από πίσω από το ρωσικό Su-35, θα έπρεπε να εμπλακεί, κάτι το οποίο απαγορεύουν ρητώς οι εντολές που έχουν δοθεί. Κι ας μην βιαστούν οι «ψεκασμένοι» να «πετάξουν» ότι φοβήθηκε την ήττα που θα το ρεζίλευε…

Ο εναέριος χώρος Συρίας και Ιράκ έχει γίνει ένα πεδίο απόπειρας συλλογής υψηλής επιχειρησιακής αξίας πληροφοριών, για οτιδήποτε αφορά στα εναέρια μέσα του αντιπάλου. Κατά συνέπεια, προτεραιότητα δεν είναι το να εμπλακείς και να δείξεις ότι είσαι καλύτερος που πιστεύουν οι αφελείς.

Σημασία έχει το αν θα μπορέσεις να αποτρέψεις τον αντίπαλο από το να συλλέξει πληροφορίες που θα «κάψουν» σημαντικά στοιχεία για τα εναέριά σου μέσα, τέτοιες που θα μπορούσαν ακόμα και να κρίνουν το αποτέλεσμα, εάν οι δυο πλευρές -ω μη γένοιτο- εμπλακούν σε πραγματική σύγκρουση.

Οπότε, παρεμπιπτόντως, όσοι ενδιαφέρονται να μην πέφτουν θύματα των μηχανισμών προπαγάνδας του ενός ή του άλλου, όταν διαβάζουν ότι στην «τάδε» άσκηση που συμμετείχαν μαζί «υπερμαχητικά» με… από τα άλλα (!) και φυσικά γνωστοί «top gun» (σ.σ. δεν ξέρουμε να σας το γράψουμε στα ρωσικά) σάρωσαν, κρατήστε μικρό καλάθι. Όποιος θέλει. Δεν είναι υποχρεωτικό. Τον λόγο μόλις τον εξηγήσαμε.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!