tromaktiko: "Βόμβα" Κοτζιά: "Θα προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων" [video]

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

"Βόμβα" Κοτζιά: "Θα προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων" [video]



Σε μια εξαιρετικής σημασίας κίνηση, η κυβέρνηση, βάσει σχεδιασμού...
του υπουργείου Εξωτερικών, είναι έτοιμη να εξαγγείλει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά, αρχής γενομένης από το Ιόνιο Πέλαγος, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση του δικαιώματος που απορρέει από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας για χωρικά ύδατα έως και 12 ν.μ.

Το σχεδιασμό αυτό αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η Επόμενη Ημέρα» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερα στοιχεία για το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η κίνηση.

Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας υπεγράφη το 1982 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1994. Λίγους μήνες μετά (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και η θέση αυτή θα ψηφιστεί το επόμενο καλοκαίρι στην τουρκική Βουλή.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. Το πρόβλημα μας είναι η υφαλοκρηπίδα. Απλώς, τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία», υπογραμμίζοντας ότι «για την αγιαλίτιδα εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της τμηματικά. Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

«Η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία. Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιώματά μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.

Δείτε στο 49ο λεπτό του βίντεο τις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών:

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!