tromaktiko: Κλειτορία - Το κεφαλοχώρι που πρωταγωνιστεί στα ορεινά της Αχαΐας [video]

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Κλειτορία - Το κεφαλοχώρι που πρωταγωνιστεί στα ορεινά της Αχαΐας [video]



Μετά από μια όμορφη διαδρομή σε παρθένο και καταπράσινο φυσικό περιβάλλον φθάνει κανείς στο χωριό Κλειτορία, στις παρυφές του...
Χελμού, στο Ν.Α. άκρο του νομού Αχαΐας. Είναι χτισμένη στην όμορφη κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού με άφθονα οπωροφόρα δέντρα και πλούσια βλάστηση.

Η Κλειτορία υπήρξε από τον 19ο αιώνα το εμπορικό κέντρο και συγκοινωνιακός κόμβος για τα χωριά της γύρω περιοχής. Στην πλατεία, όπου δεσπόζει ο ναός του Αγ. Δημητρίου, βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια που εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Στο δρόμο για τα Καλάβρυτα βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί από το 1993, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Αξιόλογο είναι επίσης το Λαογραφικό Μουσείο, που λειτουργεί με τη μέριμνα του δραστήριου τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Τα γύρω χωριά ακολουθούν αρχιτεκτονικά την τυπική μορφή της κεντρικής Πελοποννήσου και της Αρκαδίας.

Στην περιοχή θα βρούμε διάσπαρτα αρχιτεκτονικά, λαογραφικά, και βιοτεχνικά μνημεία, όπως τοξωτά γεφύρια από την εποχή της τουρκοκρατίας, παλιές λιθόκτιστες εκκλησίες, παραδοσιακές κρήνες και παλιά χάνια. Επίσης σώζονται νεροτριβές και νερόμυλοι -ελάχιστοι από τους οποίους παραμένουν ακόμα σε χρήση- απομεινάρια μιας ακμάζουσας ντόπιας οικονομίας μιας άλλης εποχής...

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:



Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!