πρώτο στάδιο ανοικοδόμησης του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού.
Παρόλο που καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ επέμενε πως θα ανάγκαζε το Μεξικό να πληρώσει για το όλο εγχείρημα, πρόσφατα ανέλυσε τα σχέδια της κυβέρνησής του σχετικά με το εκτιμώμενο κόστος της κατασκευής, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότησή του τείχους. Βέβαια, ο ίδιος ισχυρίζεται ακόμα πως το Μεξικό θα το πληρώσει «με κάποιο τρόπο».
Πολλοί είναι οι λόγοι που καθιστούν το συγκεκριμένο εγχείρημα, μια πραγματική σπατάλη πόρων. Οι συλλήψεις μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα είναι λιγότερες από ποτέ, ενώ το 25% των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 έως την 1η Σεπτεμβρίου του 2017, βρέθηκαν σε νόμιμα σημεία εισόδου στη χώρα, όπως αεροδρόμια. Ένα τείχος δεν θα βοηθούσε καθόλου στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Επιπλέον, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα πως ένα αφύλαχτο φράγμα θα απέτρεπε τη διάσχιση συνόρων, ή έστω θα αποθάρρυνε όσους σκέφτονται να κάνουν κάτι τέτοιο.
Αντιθέτως, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές αξιοποίησης των 18 δισ. δολαρίων, οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι και πιο αποδοτικές.
Το Quartz παραθέτει τέσσερις από αυτές τις εναλλακτικές για επένδυση του εν λόγω υπέρογκου ποσού τόσο σε ρεαλιστικά, σοβαρά και απαραίτητα έργα, όσο και σε πιο χιουμοριστικά.
1) Στέγαση για όλους όσους την έχουν ανάγκη
Νιώθετε το κρύο του χειμώνα; Σκεφτείτε τους 565.000 Αμερικανούς κατοίκους που το νιώθουν πολύ πιο έντονα. Η εύρεση εστίας για τα εν λόγω άτομα είναι πολύπλοκο ζήτημα, αλλά ο δρόμος δεν οδηγεί απαραίτητα σε αδιέξοδο. Υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν, αν όχι να εξαλείψουν το πρόβλημα. Εν ολίγοις, η διευθέτηση του προβλήματος θα στοίχιζε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον αρμόδιο στέγασης των ΗΠΑ. Αν υπολογίσουμε το χάρισμα στη διπλωματία που επικαλείται πως έχει ο ίδιος ο Τραμπ, το ποσό εικάζουμε ότι θα μπορούσε να πέσει στα 18 δισ. δολάρια μετά από διαπραγμάτευση.
2) Ανοικοδόμηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Πουέρτο Ρίκο
Πάνε τρεις μήνες από τότε που ο τυφώνας Μαρία χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο και ακόμα 1,5 εκατ. κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρισμό, ενώ κάποιοι από αυτούς, αναμένεται να μείνουν έτσι μέχρι τα τέλη Μαΐου, δηλαδή όταν είναι πάλι η εποχή των τυφώνων. Η αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου υπολογίζεται στα πέντε δισ. δολάρια, όμως μια απλή επισκευή δεν θα είναι αρκετή για το νησί. Το απαρχαιωμένο του δίκτυο, το οποίο είναι πλέον 44 ετών, χρειάζεται ολική αναβάθμιση, ιδίως αν ληφθεί υπόψιν ότι σύμφωνα με τα βιομηχανικά πρότυπα, το μέγιστο όριο είναι τα 18 χρόνια. Η ολοκληρωτική ανακατασκευή του δικτύου και η προετοιμασία του για τον επόμενο τυφώνα κατηγορίας 4 θα στοιχίσει περίπου 17,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας που μελέτησε την κατάσταση.
3) Αγορά των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και σταθερότητα του πλανήτη από την έναρξη πυρηνικού πολέμου, γεγονός που καθιστά αυτόματα τη Βόρεια Κορέα τον μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως. Μια απλή λύση για το πρόβλημα είναι η αγορά των πυρηνικών της Πιονγιάνγκ. Από τη στιγμή που η επένδυσή τους ανέρχεται στα 3,2 δισ. δολάρια, ο Τραμπ θα μπορούσε να αγοράσει τις εγκαταστάσεις έρευνας και τα όπλα τους πάνω από πέντε φορές και ακόμα τα ταμεία του να έχουν περίσσευμα. Δεδομένου πως η εγχώρια παραγωγή της Βόρειας Κορέας υπολογίστηκε στα 29 δισ. δολάρια, μια προσφορά της τάξεως των 18 δισ. δολαρίων είναι πολύ καλή για να απορριφθεί.
4) Αγορά όλων των αντίτυπων του Fire and Fury
Το εκρηκτικό βιβλίο του Μάικλ Γουλφ, «Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ», δεν σταματάει να προκαλεί αναταραχές στην κυβέρνηση του Τραμπ. Ήδη τον ανάγκασε να καταγγείλει δημοσίως τον τέως εμπειρογνώμονα χάραξης στρατηγικής Στιβ Μπάνον, αλλά και να δημοσιοποιήσει στο Τουίτερ πως είναι μια «σταθερή ιδιοφυΐα». Αφού λοιπόν, οι προσπάθειες του Τραμπ να αναχαιτίσει την κυκλοφορία του βιβλίου έπεσαν στο κενό, μπορεί να σκεφτεί την εξής εναλλακτική: Να αγοράσει τα βιβλία. Όλα. Μέχρι και το τελευταίο. Σύμφωνα με αναφορές της The Guardian, ο εκδότης Χένρι Χολτ τύπωσε αρχικά 250.000 αντίτυπα. Με το καθένα να πωλείται για 18 δολάρια στο Amazon, η αγορά όλων θα κοστίσει μόλις 4,5 εκατ. δολάρια. Το ποσό θα μεγαλώσει, μόνο αν υπολογιστούν και τα μεταφορικά έξοδα. Μπορεί όμως ο πρόεδρος να είναι προνομιούχος συνδρομητής στο Amazon, άρα μικρό το κακό.
Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος
Quartz
Πηγή