κατηγορηθεί για πολλά εγκλήματα. Ένα εξ′ αυτών είναι και το ότι ανάγκασε χιλιάδες άτομα με HIV να υποβληθούν σε μια επικίνδυνη θεραπεία μέσω ενός αφεψήματος με διάφορα βότανα που ο ίδιος ανακάλυψε. Το ρόφημα όχι μόνο δεν βοήθησε στην καταπολέμηση της ασθένειας τους αλλά αντίθετα οδήγησε πολλούς από αυτούς στο θάνατο.
Η ιστορία αρχίζει από τη δεκαετία του ’90 όταν οι φορείς του AIDS δεν γνώριζαν ακόμα πολλά για τη διαδικασία της θεραπείας τους και το θανατηφόρο ιό. Όσοι νοσούσαν έπρεπε μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσουν το στίγμα και τις προκαταλήψεις εναντίον τους. Ο Lamin Ceesay, ο πρώτος άνθρωπος που την εποχή εκείνη ομολόγησε δημόσια πως είναι φορέας του AIDS στη Γκάμπια, ίδρυσε την πρώτη φιλανθρωπική οργάνωση που αποτελούνταν από ασθενείς, ενώ λίγο αργότερα ήρθε σε επαφή με τον Jammeh.
Ο πρώην πρόεδρος της Γκάμπια ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι έχει βρει τη θεραπεία για το AIDS το 2007, προκαλώντας οργή στους δυτικούς επιστήμονες, οι οποίοι από τότε είχαν τονίσει πως έδινε ψεύτικες ελπίδες στους ασθενείς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη είχαν επίσης προειδοποιήσει για τις ανησυχίες που δημιουργεί η αμφιλεγόμενη θεραπεία, εξηγώντας κυρίως πως οι φορείς υποχρεώνονται να σταματήσουν τη λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις και λοιμώξεις.
Ο Ceecay περιγράφει στο BBC πως ο Jammeh κατάφερε να τον πείσει ζητώντας από την φιλανθρωπική οργάνωση της οποίας ηγούνταν δέκα εθελοντές οι οποίοι θα υποβάλλονταν στην αγωγή και αργά ή γρήγορα θα θεραπεύονταν. «Στην αρχή σκέφτηκα γιατί όχι, δεν μπορεί να κάνει κακό», αναφέρει ο ίδιος. Και αυτό ήταν το λάθος του, όπως εξηγεί στη συνέχεια. Όλα μαρτυρούσαν την απάτη του Jammeh. Η πρόχειρη κλινική, οι αυστηρές απαγορεύσεις, η συμβουλή του για τη διακοπή όλων των φαρμάκων που οι ασθενείς έπαιρναν ως τότε.
Οι συχνές διάρροιες του Ceesay δεν άργησαν να έρθουν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε τόσο αδύναμος που έπρεπε να διακομιστεί στο κατάλληλο νοσοκομείο. Οι επόμενες εξετάσεις έδειξαν πως το ιικό φορτίο του HIV είχε αυξηθεί. O Ceesay όμως ήταν από τους τυχερούς. Η γυναίκα του -η οποία ήταν επίσης φορέας του AIDS- πέθανε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με τα βότανα και το ίδιο συνέβη και με τους περισσότερους ασθενείς.
Κι όλα αυτά την ώρα που ο εμπνευστής της θεραπείας έβγαινε στα κανάλια μιλώντας για την επιτυχία της ιδέας του. Το περίεργο είναι πως τον στήριζαν και διάφοροι πανεπιστημιακοί και φορείς της υγείας.
Η πρώην εκπρόσωπος του Jammeh πλέον εργάζεται για την οργάνωση «Aids-Free World» που ασκεί κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου και στις δημόσιες εμφανίσεις της μιλά για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έπληξε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πηγή