tromaktiko: Τράπεζες και Ενέργεια "ανέβασαν" το Χρηματιστήριο

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Τράπεζες και Ενέργεια "ανέβασαν" το Χρηματιστήριο



Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Πάνω από τις 845 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση τόσο από τις ενεργειακές... μετοχές, όσο και από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατάφερε να "ξεκολλήσει" από την πολυήμερη συσσώρευση.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 846,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 833,35 μονάδων (-0,35%) και τις 846,98 μον.. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 91,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,24%, στις 2.175,04 μονάδες, ενώ στο +0,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.304,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,11% στις 964,44 μονάδες.

Υποστηρικτικά λειτούργησε σήμερα και η νέα υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, στο 3,71%, (από 3,81% στις 5 Ιανουαρίου), ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006. Η απόδοση διετών ομολόγων υποχωρεί στο 1,42% και εκείνη των πενταετών στο 3,21%.

Η τάση είναι εμφανώς ανοδική, αναφέρει ο κ. Πέτρος Στεριώτης της Nuntius, με το όποιο profit taking να αποσυμφορίζει τις τιμές από μέρος του βραχυπρόθεσμα "υπερ-αγορασμένου" (overbought) χαρακτήρα τους. Θετική είναι και η συμμετοχή περισσότερων τίτλων στο ράλι, καθώς μία υγιώς ανοδική αγορά "δεν σέρνεται από λίγα μόνον άλογα", αλλά όσο ευρύτερα χαρακτηριστικά διαθέτει, τόσο πιο συμπαγής είναι.

Τι ποσοστό του πρόσφατου ράλι οφείλεται σε short covering και τι ποσοστό σε γνήσιο (ακόμη και κερδοσκοπικό) αγοραστικό ενδιαφέρον είναι δύσκολο να καθορισθεί. Σε κάθε περίπτωση, τα ανοικτά μέτωπα του τραπεζικού τομέα (NPLs, τρόποι ενίσχυσης κεφαλαιακής διάρθρωσης κλπ) αναμένεται να διατηρήσουν τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα.

Από τεχνικής άποψης, ο Τραπεζικός Δείκτης έφτασε στην υψηλή αντίσταση της ανάλυσης Fibonacci (περιοχή 930 μονάδων) των τιμών του τελευταίου εξαμήνου. Στον Γενικό Δείκτη, οι αγοραστές αλλά και οι νεοεισερχόμενοι short "καλοβλέπουν" την περιοχή των 860 μονάδων (υψηλό του 2017). Η παραβολική άνοδος του τελευταίου διμήνου δυσκολεύει τη διαδικασία εύρεσης αξιόπιστων στηρίξεων, κάτι που ενισχύει τη σημασία της διαχείρισης ρίσκου, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο μεταξύ η προσοχή της αγοράς ήταν στραμμένη στο σημερινό EuroWorking Group, όπου και θα φανεί το πώς βλέπουν οι δανειστές την πορεία της χώρας ως προς το στόχο που είναι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Στο ΕuroWorking Group, το πρώτο μέλημα θα είναι η αποτίμηση της προόδου της ελληνικής πλευράς με βάση την έκθεση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή το Compliance Report.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, η κυβέρνηση πρέπει να "συμπληρώσει" τα κενά της τρίτης αξιολόγησης το αργότερο έως την προσεχή Παρασκευή 19 Ιανουαρίου. Και τούτο ώστε οι αλλαγές να μεταφραστούν, να αποτιμηθούν και να "ενσωματωθούν" στην έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου αποτελώντας ουσιαστικά την "εισήγηση" για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει η πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και να αποφασιστεί ένα πακέτο δόσεων που θα διανεμηθεί στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, ΔΕΗ και Εθνική σημείωσαν άλμα που ξεπέρασε το 5%, με την Eurobank και τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με άνοδο 4,65% και 4,08% αντίστοιχα. Στο +2,62% η Alpha Bank, με τις Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, Aegean, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Λάμδα και ΟΛΠ, με τις ΟΤΕ, Grivalia και Σαράντη να μην καταφέρνουν να ακολουθήσουν το θετικό κλίμα και να κλείνουν με μικρές απώλειες. Άνω του -1% έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Τιτάν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!