tromaktiko: Κρήτη: Σκουπίδια, περιττώματα και εκτεθειμένα … προσωπικά δεδομένα

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Κρήτη: Σκουπίδια, περιττώματα και εκτεθειμένα … προσωπικά δεδομένα



Στην περιοχή της Όασης, ανάμεσα σε δύο μεγάλα σχολικά συγκροτήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βρίσκεται το πάρκο Μικρασιατικού Ελληνισμού...
Στον χώρο δεσπόζει – υπό κανονικές συνθήκες – ένα συναισθηματικά φορτισμένο μνημείο, η γλυπτή σύνθεση του Γιάννη Παρμακέλλη τα αποκαλυπτήρια της οποίας είχαν γίνει το 2014.



Το Ηράκλειο με τον τρόπο αυτό τιμούσε το μικρασιατικό στοιχείο της πόλης και φυσικά την ιστορική μνήμη μιας από τις πλέον οδυνηρές στιγμές του ελληνισμού του 20ου αιώνα.

Το πάρκο αυτό, περίπου τέσσερα χρόνια μετά είναι πέρασμα, αφού συνδέει στην ουσία τη λεωφόρο Κνωσού με τη λεωφόρο Ιωνίας, δίνοντας πρόσβαση στους πεζούς που κινούνται προς την Ανδρέα Παπανδρέου. Βρίσκεται ανάμεσα στο σχολικό συγκρότημα του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και του 53ου στην παλιά Ακαδημία. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι καθημερινά το διασχίζουν μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο.




Ο φωτογραφικός φακός όμως κατέγραψε στιγμιότυπα που αποδεικνύουν ότι ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε μια πραγματική εστία μόλυνσης, που παράλληλα προσβάλλει την αισθητική περαστικών και κατοίκων και τη φόρτιση του ίδιου του μνημείου, καθώς το πίσω μέρος του, έχει μετατραπεί σε … πεδίο δόξης λαμπρό για οπαδικά γκράφιτι. Κι αυτό προφανώς, επειδή η εμπρόσθια όψη του απλά δεν προσφέρεται.



Σκουπίδια και εκτεθειμένα … προσωπικά δεδομένα

Σε όλη την έκταση του πάρκου, το πράσινο του παραμένει αφρόντιστο και παραμελημένο, ενώ τα παγκάκια του φαίνεται πως φιλοξενούν περίεργες δραστηριότητες. Πέρα από τα διάσπαρτα σκουπίδια, όπως υπολείμματα φαγητού, πλαστικά κύπελλα, μπουκάλια και γόπες βρήκαμε και έγγραφα με … προσωπικά δεδομένα πολιτών και μάλιστα ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων και υπεύθυνες δηλώσεις που φέρουν φυσικά τη σφραγίδα της ελληνικής δημοκρατίας, με ονόματα, διευθύνσεις και γνωματεύσεις απεικονιστικών εξετάσεων! Άγνωστο πως βρέθηκαν εκεί, τοποθετημένα μέσα σε διαφανείς φακέλους, παραμένοντας βορά στις διαθέσεις του οποιουδήποτε!



Διάσπαρτα σε όλο τον χώρο του πάρκου βρίσκονται περιττώματα ζώων και μάλιστα σε μία περίπτωση εντοπίσαμε ανάμεσα τους και υπολείμματα νωπού αίματος. Κι όλα αυτά κάτω από την ξύλινη ταμπέλα που ανήρτησαν οι μαθητές του 53ου Δημοτικού Σχολείου ζητώντας από όσους διασχίζουν το πάρκο να προστατεύουν το περιβάλλον γιατί με τον τρόπο αυτόν δείχνουν ότι «αγαπούν τη ζωή».



Περίοικοι είπαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το πάρκο Μικρασιατικού Ελληνισμού βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να το φροντίσουν όσο πιο σύντομα μπορούν…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!