επεξήγηση μιας φοβίας δεν έχει σημασία γ’ αυτό.
Στα μικρά παιδιά, οι πιο συνηθισμένες αγχώδεις αντιδράσεις όταν φοβούνται είναι το κλάμα, το «πάγωμα» και το να θέλουν αγκαλιά. Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό το οποίο φοβούνται τα παιδιά-η αντιμετώπιση είναι πάντα η ίδια. Στόχος είναι να βοηθήσουμε παιδί μας να ξεπεράσει το φόβο του.
Θα πρέπει οπωσδήποτε οι γονείς, όταν το παιδί τους αναστατώνεται ή κλαίει, να είναι υπομονετικοί και να το παρηγορούν, χωρίς όμως να το κάνουν μεγάλο θέμα, διότι έτσι του ενισχύουν την ιδέα ότι υπάρχει κάτι το απειλητικό στην κατάσταση.
Δεν είναι επιδεκτικό στις λογικές εξηγήσεις. Ο μόνος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τη φοβία που έχει, είναι να το πείσετε με κάποιο τρόπο ότι το αντικείμενο του φόβου του είναι ακίνδυνο.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το καταφέρετε αυτό:
Βοηθήστε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει ότι οι φόβοι του είναι αβάσιμοι, δείχνοντας του ότι εσείς δεν τους έχετε, χωρίς όμως να κάντε το παιδί να νιώσει κατώτερο.
Ένας άλλος τρόπος είναι να του δείξετε ότι τα άλλα συνομίληκά του παιδιά δεν φοβούνται τα αντικείμενα της φοβίας τους. Αν, για παράδειγμα έχει φοβία για τους σκύλους θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσετε από κάποιο φίλο που έχει σκυλί να το φέρει και να έχει επαφή μαζί του.
Ποτέ μη γελοιοποιείτε τους φόβους του παιδιού. Οσο εξωπραγματικοί κι αν φαίνονται σε εσάς, είναι πραγματικοί για εκείνο. Να του δίνετε λογικές εξηγήσεις με κάθε ευκαιρία και να το βοηθάτε με την κατανόηση και τους λογικούς σας τρόπους.
Αν η φοβία ξεκινήσει ξαφνικά, ψάξτε να βρείτε αν υπάρχει στη ζωή του παιδιού σας κάτι που να το προκαλεί στρες. Αν σχετίζεται με την αναχώρηση ενός γονιού, το θάνατο ενός κατοικίδιου ‘ή το ξεκίνημα στον παιδικό σταθμό, η φοβία αυτή είναι πολύ πιθανό να είναι παροδική.
Το παιδί σας όμως μπορεί να έχει αναστατωθεί ψυχολογικά από κάτι που είναι δύσκολο να το κατανοήσετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια θεραπεία θίγοντας το θέμα του αντικειμένου της φοβίας του την ώρα που κάνει κάτι πολύ ευχάριστο για παράδειγμα όταν τρώει κάτι που του αρέσει πολύ, όπως το παγωτό.
Πηγή