tromaktiko: «Υποχωρήσεις» για πλειστηριασμούς, αφορολόγητο, αποκρατικοποιήσεις και ΦΠΑ σφραγίζουν το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

«Υποχωρήσεις» για πλειστηριασμούς, αφορολόγητο, αποκρατικοποιήσεις και ΦΠΑ σφραγίζουν το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης



Βαρύ είναι το τίμημα και της τρίτης αξιολόγησης, μολονότι πράγματι δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα...
- όπως προβλέπει, άλλωστε, το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η Αθήνα, σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης των Θεσμών που υποβλήθηκε στο Eurogroup, αναλαμβάνει τη διενέργεια 130.000 πλειστηριασμών έως το 2021, αλλά και τη δέσμευση να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου το 2019, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα. Κάτι που είχε διαψεύσει αρχικά η κυβέρνηση, αλλά μόλις το περασμένο Σάββατο είχε παραδεχθεί ανοιχτά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά δε τους πλειστηριασμούς, 10.000 εξ αυτών θα πρέπει να διενεργηθούν έως το τέλος του έτους και οι υπόλοιποι 120.000 σε βάθος τριετίας (40.000 ανά έτος).

Επίσης, στις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς συμπεριλαμβάνεται η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, στα οποία είχε ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου των αυξημένων συντελεστών για ένα εξάμηνο από την 1η Ιανουαρίου (σ.σ.: η αύξηση, δηλαδή, θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου). Παράλληλα, θα πρέπει να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς ως το καλοκαίρι οι αποκρατικοποιήσεις, με στόχο έσοδα 1 δις ευρώ.

Αλλά και η εκταμίευση της δόσης των 6,7 δις ευρώ θα γίνει σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη θα είναι ύψους 5,7 δις ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Ένα σημαντικό τμήμα της, όμως, ύψους 1,9 δις ευρώ, θα κατευθυνθεί για το λεγόμενο «μαξιλάρι» ρευστότητας, ούτως ώστε η κυβέρνηση να δημιουργήσει ατύπως μια δική της... προληπτική πιστωτική γραμμή, δίχως τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται αυτή εάν εξασφαλιστεί απευθείας από τους δανειστές και οι οποίες συνιστούν επί της ουσίας ένα νέο μνημόνιο. Το υπολειπόμενο ποσό του 1 δις ευρώ θα εκταμιευθεί τον Απρίλιο, αρκεί το Δημόσιο να έχει αποπληρώσει τις οφειλές του προς ιδιώτες από ίδια έσοδα - δηλαδή, πρακτικά, από φόρους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών για την εκταμίευση της δόσης, στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει χωρίς ανάσα η προετοιμασία για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία είναι η τελευταία πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος (τον ερχόμενο Αύγουστο). Και αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 80 προαπαιτούμενα, κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ενώ έως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους - η οποία επίσης συνεπάγεται δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την Αθήνα, εφόσον συμφωνηθεί - και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για τα θέματα αυτά και τη γενικότερη πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, η οποία, κατά το Μαξίμου, συνιστά έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις την Πέμπτη με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!