Μπορεί για την πώληση του ΔΕΣΦΑ το ΤΑΙΠΕΔ να περιμένει τις δεσμευτικές προσφορές σε...
περίπου ένα μήνα, στις 16 Φεβρουαρίου, εντούτοις στο ταμείο όπως καταγράφεται στο επιχειρησιακό πλάνο που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ, φαίνεται να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι οι εκκρεμείς ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις παραπέμπονται στις καλένδες και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.
Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για έσοδα του προϋπολογισμού, η πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας και της διαδικασίας επιλογής της βέλτιστης επιλογής αξιοποίησης. Μάλιστα οι προσεκτικές διατυπώσεις και οι πολλές αιρέσεις αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Η πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων. Για τα ΕΛΠΕ ως γνωστόν οι στρατηγικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Goldman Sachs και Εθνική) αυτήν την περίοδο αξιολογούν τις στρατηγικές επιλογές για την αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ και θα πρέπει να υποβάλλουν επενδυτική εισήγηση για τη βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης.
Για τα επόμενα βήματα το ADP του ΤΑΙΠΕΔ, όπως εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ, χρησιμοποιεί εξαιρετικά προσεκτική διατύπωση αναφέροντας "εφόσον ολοκληρωθεί η φάση Ι και εφόσον ληφθεί απόφαση από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ” ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα ενεργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την υλοποίηση της προκρινόμενης μεθόδου αξιοποίησης.
Εδώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πώληση εμφανίζει ιδιαιτερότητες εξαιτίας της ισχυρής μετοχικής παρουσίας του ομίλου Λάτση στον όμιλο, ο οποίος έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης και αυτή τη στιγμή διαθέτει μερίδιο 45,47% (έναντι 35,5% του Δημοσίου). Πάντως στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί έσοδα 500 εκατ. ευρώ από την πώληση.
Ανάλογη είναι η εικόνα και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία πάντως βρίσκεται ακόμη πιο πίσω από τα ΕΛΠΕ καθώς δεν έχουν ακόμη επιλεγεί οι σύμβουλοι. Πάντως στο Asset Development Plan έχει περιληφθεί όλη η τρέχουσα περίπλοκη κατάσταση γύρω από τη ΔΕΚΟ που περιλαμβάνει: την πώληση του 40% των λιγνιτών, την υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της εταιρείας στη λιανική αγορά στο 50% αλλά και την ολοκληρωμένη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.
Για τη ΔΕΗ το Δεκέμβριο βγήκε η πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλου και θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσει η επιλογή και να αξιολογηθούν όπως και στην περίπτωση των ΕΛΠΕ οι στρατηγικές επιλογές για την αξιοποίηση του 17% των μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι το 17% στον προϋπολογισμό έχει αποτιμηθεί στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει περιληφθεί στο φετινό προϋπολογισμό.
Αλλά και για τη ΔΕΠΑ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της μελέτης των συμβούλων στρατηγικής (Πειραιώς και Κάντωρ) στο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιληφθεί τα προβλήματα με τη συμμετοχή της εταιρείας στις Εταιρείες Παροχής Αερίου αλλά και οι στόχοι για μείωση του μεριδίου στη χονδρική, που αποτέλεσαν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Για τη ΔΕΠΑ πάντως οι σύμβουλοι αναμένεται (βάσει των όσων αναφέρονται στο ADP) να παραδώσουν νωρίτερα τη μελέτη με τις στρατηγικές επιλογές αξιοποίησης ώστε να αξιολογηθεί και να επιλεγεί η βέλτιστη μέθοδος και να ξεκινήσει η διαδικασία. Θα πρέπει ωστόσο για να συμβεί αυτό να προσληφθούν χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι που θα υλοποιήσουν τη διαδικασία, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και δημόσια προσφορά μετοχών. Από τη ΔΕΠΑ ο προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη για έσοδα 250 εκατ. ευρώ.
Πηγή