tromaktiko: Η σάουνα μειώνει την αρτηριακή πίεση

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Η σάουνα μειώνει την αρτηριακή πίεση



Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σάουνα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και...
αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, υπέρτασης, νόσου Αλτχάιμερ και άνοιας. Συνδέεται επίσης με χαμηλότερες τιμές της C αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Τώρα μια νέα μελέτη βρήκε ότι 30 λεπτά σάουνας μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν την αγγειακή συμμόρφωση. Επίσης, αυξάνουν τον καρδιακούς παλμούς όσο η μέτριας έντασης άσκηση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε δύο περιοδικά, στο Journal of Human Hypertension και στο European Journal of Preventive Cardiology.

Ερευνητές από University of Eastern Finland, με επικεφαλής τον Jari Laukkanen, ανέλυσαν τα αποτελέσματα μιας συνεδρίας σάουνας διάρκειας 30 λεπτών σε 102 άτομα.

Αμέσως μετά τη σάουνα, διαπιστώθηκε ότι η συστολική πίεση μειώθηκε από τα 137 mmHg στα 130 mmHg και η διαστολική πίεση από τα από 82 mmHg στα 75 mmHg. Η συστολική πίεση παρέμεινε χαμηλότερη για 30 λεπτά μετά τη σάουνα.

Η αγγειακή συμμόρφωση μετρήθηκε από την καρωτιδική έως τη μηριαία αρτηρία τρεις φορές: πριν τη σάουνα, αμέσως μετά την σάουνα και 30 λεπτά αφού τελείωσε η σάουνα. Η καρωτιδική-μηριαία ταχύτητα παλμικού κύματος ήταν 9,8 m/s πριν τη σάουνα και μειώθηκε στο 8,6 m/s αμέσως μετά, κάτι που αποτελεί ένδειξη αγγειακής συμμόρφωσης.

Κατά τη διάρκεια της σάουνας ο καρδιακός παλμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε σαν να είχαν κάνει μέτριας έντασης γυμναστική και η θερμοκρασία σώματος ανέβηκε κατά περίπου 2 βαθμούς Κελσίου.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η τακτική σωματική άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής προάγουν την καρδιακή υγεία και προλαμβάνουν τη νοσηρότητα, αλλά δεν γνωρίζουμε τα πάντα τόσο για τους παράγοντες κινδύνου όσο και για τους προστατευτικούς. Τα οφέλη της τακτικής σάουνας στην καρδιακή υγεία εξηγούνται εν μέρει από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση της αρτηριακής συμμόρφωσης. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για τον υποκείμενο μηχανισμό που συνδέει την σάουνα με την καρδιακή υγεία», είπε ο Laukkanenν.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!