Μία σχέση μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη και από μαθηματικό γρίφο. Κάποιες φορές, όμως, υπάρχουν...
αλάνθαστα δεδομένα που μας οδηγούν μόνο σε μια λύση: τη διάλυσή της. Πώς θα εντοπίσουμε τις ενδείξεις που μας αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο; Mήπως είναι ώρα να προχωρήσετε μπροστά;
Μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από τον αγαπημένο μας και να αναλογιστούμε πώς είναι η σχέση μας μαζί του; Να παρατηρήσουμε σαν να είμαστε τρίτα πρόσωπα πώς κυλάει η καθημερινότητά με εκείνον; Τι σκέφτεται; Πώς μας συμπεριφέρεται; Αν διαπιστώσουμε ότι βιώνουμε κι εμείς κάποια από τα πέντε μοντέλα συμπεριφοράς που ακολουθούν, ίσως έχει έρθει η στιγμή για να κάνουμε το επόμενο ρεαλιστικό βήμα – της απομάκρυνσης και πιθανόν του οριστικού χωρισμού.
1. Διαφέρουμε στις αξίες ζωής
Πρόκειται για τις θεμελιώδεις αρχές κάθε ανθρώπου που διαμορφώνουν τη μοναδική προσωπικότητά του. Μπορεί κάποιος να μην πιστεύει στην απόκτηση παιδιών, στον γάμο στην εκκλησία, στη δουλειά στο εξωτερικό, στα μαύρα ανέκδοτα, στην επιστροφή της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία, στην απόκρυψη εισοδημάτων από την εφορία… Αυτά είναι τα πιστεύω του που τον ακολουθούν παντού. Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστώσουμε ουσιαστικές διαφορές με τον σύντροφό μας σε αυτά τα βασικά σημεία- στα οποία συνήθως είμαστε αμετακίνητοι -, τότε έχουμε πρόβλημα. Ακόμα κι αν η σχέση είναι εξαιρετική, υπάρχει τροφή για σκέψη. Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί τον κώδικα αξιών του, δεν μιλάμε για πραγματικό κώδικα. Πάντως, οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτές τις βασικές αξίες, θα πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα της προσωπικής μας εξέλιξης μέσα από εμπειρίες και όχι της πίεσης να είμαστε με κάποιον μαζί.
2. Μας θεωρεί δεδομένη
Το βράδυ βλέπουμε τη σειρά που επέλεξε εκείνος. Τρώμε κυρίως γεύματα που ικανοποιούν τα δικά του γούστα. Χαλαρώνουμε στον καναπέ το σχέδιο του οποίου αρέσει μόνο σε εκείνον. Πού βρισκόμαστε εμείς και οι επιλογές μας; Αν διαπιστώνουμε κάθε μέρα ότι έχουμε υποταχθεί σε επιθυμίες που δεν μας αντιπροσωπεύουν και για τις οποίες δεν έχουμε καν ερωτηθεί, ζούμε σε μια σχέση απόλυτης υποταγής. Η αποδοχή μας θεωρείται δεδομένη και κανείς δεν μοιράζεται μαζί μας ούτε μας ρωτάει τι θα μας άρεσε πραγματικά. Στο μυαλό αυτών των συντρόφων που έχουν μάθει να επιβάλλουν τη γνώμη τους η ερωτική σχέση είναι ένα ακόμα πεδίο άσκησης εξουσίας. Εδώ ακόμα και μια απλή διαμαρτυρία δεν έχει νόημα. Η καταπίεση της προσωπικότητας θα πρέπει να είναι το όριο στο οποίο κάποιος αποχωρεί αφήνοντας χώρο στον «Ναπολέοντα» να απολαύσει μόνος του την αυτοκρατορία του.
3. Δεν μας σέβεται
Σε μια εποχή που το μπούλινγκ ενάντια στις γυναίκες έχει απλώσει τα δίχτυα του σε κάθε πιθανό χώρο που συναντάμε άντρες, κάποιες συμπεριφορές τείνουν να περνούν απαρατήρητες. Κι όμως δεν θα έπρεπε να επιτρέπουμε στον σύντροφό μας να τις υιοθετεί και να μας προσβάλει με κανένα τρόπο. Υπάρχουν λεκτικές ή συναισθηματικές επιθέσεις που παραμένουν ανεπίτρεπτες και κανένας κανόνας οικειότητας ανάμεσα σε δύο εραστές δεν συγχωρεί. Ένας σύντροφος που επίτηδες αδιαφορεί για τις δουλειές που αφορούν το σπίτι και το αφήνει να περνάει έτσι χωρίς να κάνει τίποτα για να το αλλάξει, μας προσβάλλει. Ένας σύντροφος που επίτηδες διατηρεί αποστάσεις σχεδιάζοντας τι θα κάνει εκείνος το Σαββατοκύριακο με την παρέα του, μας προσβάλλει. Ένας σύντροφος που μας επιτίθεται λεκτικά με χαρακτηρισμούς που κρύβουν σεξουαλικά υπονοούμενα ή στερεότυπα χωρίς να κάνει πίσω όταν δείχνουμε τη δυσαρέσκειά μας, μας προσβάλλει. Ένας σύντροφος που μας λέει ότι ντυνόμαστε ως εκπρόσωποι των βασικών χαρακτηρισμών του, πάλι μας προσβάλλει. Ολόκληρο Χόλιγουντ έδωσε μια κλωτσιά σε ανάλογες επιθέσεις των αντρών! Τι άλλο χρειαζόμαστε για να πειστούμε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι εκτός συζήτησης;
4. Δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες μας
Αν το μοτίβο της ερωτικής σχέσης βασίζεται στη δική μας δοτικότητα στην οποία ο σύντροφός μας δεν ανταποκρίνεται, τότε τίποτα δεν πάει καλά. Αν φροντίζουμε μόνο εμείς να έχουμε στον νου μας εκείνον αλλά στο τέλος τής ημέρας παρατηρούμε ότι δεν παίρνουμε τίποτα πίσω εμείς, κάτι σίγουρα δεν πάει καλά. Τα αγόρια που δεν σκέφτονται ποτέ τι θα μας άρεσε – από την κοινή έξοδό μας μέχρι τη σεξουαλική επαφή, δεν είναι φτιαγμένα για εμάς. Αν νιώθουμε ότι απλώς καλύπτουμε τις ανάγκες τους συνεχώς χωρίς να καλύπτεται καμία από τις δικές μας – παρά το ότι τις γνωστοποιούμε με σαφή τρόπο – δεν είμαστε συμβατές μαζί τους.
5. Δεν μας φροντίζει
Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν εκεί έξω αγόρια που ζητούν συνεχώς τη φροντίδα μας αλλά δεν γνωρίζουν πώς θα φροντίσουν εμάς. Είναι εκείνοι για τους οποίους σκεφτόμαστε κάθε στιγμή πώς νιώθουν, τι θα τους έκανε πιο ευτυχισμένους αλλά στη δική τους ψυχή δεν ακούγονται ποτέ αντίστοιχα ερωτήματα για τη σύντροφό τους. Είναι τα μικρά παιδιά που αναζητούν στις σχέσεις τους μια μαμά που θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους και θα καλύπτει τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Είναι τα μικρά αυτά αγοράκια που δεν έμαθαν ποτέ ότι η γυναίκα που είχαν δίπλα τους έχει κι εκείνη συναισθήματα, καλή ή κακή διάθεση και χρειάζεται συναισθηματική τροφή όπως εκείνος ψάχνει το γάλα στον καφέ του. Μακριά…
Πηγή