tromaktiko: Κύπρος: Φρένο στο ανεξέλεγκτο φακέλωμα της Αστυνομίας

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κύπρος: Φρένο στο ανεξέλεγκτο φακέλωμα της Αστυνομίας



Νέο νομικό πλαίσιο που σκοπό έχει την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων τους από...
την Αστυνομία για σκοπούς πρόληψης, διερεύνησης και ανίχνευσης ποινικών αδικημάτων, δρομολογεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που δίνει η κοινοτική οδηγία 2016/680. Στις δραστηριότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται οι διαδηλώσεις, σημαντικά αθλητικά γεγονότα καθώς και τα επεισόδια και αφορά στις περιπτώσεις πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι ή είναι κατηγορούμενοι για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, με επιστολή του, κατόπιν σχετικής ερώτησης του Γιώργου Περδίκη, πληροφόρησε τη Βουλή πως προσχέδιο του νομοσχεδίου  διαβιβάστηκε, ήδη, στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Νικολαΐδου, για απόψεις. «Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση που είχαμε από το γραφείο της Επιτρόπου, το νομοσχέδιο βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα θα σταλούν απόψεις στο Υπουργείο ώστε να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο και θα ακολουθήσει ο νενομισμένος νομοτεχνικός έλεγχος, η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και η αποστολή του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Νικολάου.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της κοινοτικής οδηγίας, που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο και κατ’ επέκταση θα ενσωματωθούν στο εθνικό μας δίκαιο το αργότερο μέχρι τις 6 Μαΐου 2018 ως η απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, επιβάλλεται να γνωστοποιούνται στα φυσικά πρόσωπα οι κίνδυνοι, οι κανόνες, οι εγγυήσεις και τα δικαιώματα σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τα αφορούν στα οποία περιλαμβάνεται και το γενετικό υλικό (DNA) καθώς και ο τρόπος άσκησης των δικαιωμάτων τους σε σχέση με την επεξεργασία αυτή. Ειδικότερα, θα καθίσταται σαφές στο νομοσχέδιο ότι οι σκοποί της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να είναι σαφείς, νόμιμοι και προσδιορισμένοι κατά τον χρόνο συλλογής των δεδομένων. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να είναι επαρκή και σχετικά με τους σκοπούς για τους οποίους υποβάλλονται σε επεξεργασία. Προς τούτο, θα διασφαλίζεται μέσα από το νομοσχέδιο ότι τα συλλεχθέντα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν πλεονάζουν και δεν διατηρούνται περισσότερο από όσο απαιτείται για τον σκοπό για τον οποίο υποβάλλονται σε επεξεργασία. Με την επισήμανση, μάλιστα, πως τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο εάν ο σκοπός της επεξεργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλα μέσα. Για να εξασφαλιστεί ότι τα δεδομένα δεν διατηρούνται περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα ορίζει προθεσμίες για τη διαγραφή ή την περιοδική επανεξέτασή τους.

Πρόσθετα, το νομοσχέδιο θα δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία συνελέγησαν από την Αστυνομία και τους αφορούν και θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμα αυτό σε εύλογα τακτά διαστήματα προκειμένου να έχουν επίγνωση της επεξεργασίας και να ελέγχουν τη νομιμότητά της. Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα ενημερώνονται γραπτώς για τα ακόλουθα:

* Τους σκοπούς και τη νομική βάση για την επεξεργασία προσωπικών τους δεδομένων.
* Τις κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των οποίων γίνεται επεξεργασία.
* Τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών στους οποίους γνωστοποιήθηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα, μεταξύ άλλων και σε τρίτες χώρες.
* Το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα αποθήκευσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή όταν αυτό είναι αδύνατο, τα κριτήρια που καθορίζουν το εν λόγω διάστημα.

Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων από τον υπεύθυνο επεξεργασίας για οποιαδήποτε ζημία υφίσταται πρόσωπο ως αποτέλεσμα παράνομης επεξεργασίας των προσωπικών του δεδομένων.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!