tromaktiko: Μεσοθηλίωμα: Τα είδη αυτού του καρκίνου

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Μεσοθηλίωμα: Τα είδη αυτού του καρκίνου



Το μεσοθηλίωμα είναι σπάνιος καρκίνος. Συμβαίνει στο προστατευτικό τοίχωμα των οργάνων του σώματος και στις...
κοιλότητες που ονομάζονται μεσοθήλιο.

Η μόνη γνωστή αιτία είναι η έκθεση στον αμίαντο, τον οποίο πολλές χώρες έχουν καταργήσει. 

Υπάρχουν τρία είδη

1.  Πλευρικό. Επηρεάζει τους πνεύμονες και το θώρακα. Ποσοστό 75% όλων των περιστατικών μεσοθηλιώματος είναι αυτού του είδους. Αναπτύσσεται όταν ίνες αμιάντου εισπνέονται και παραμένουν στο τοίχωμα των πνευμόνων.

2.  Περιτοναϊκό. Έχει να κάνει με την κοιλιά. Αποτελεί το 20% όλων των διαγνώσεων. Συμβαίνει όταν ίνες αμιάντου καταπίνονται ή πέπτονται- κάτι που τους επιτρέπει να παραμείνουν στο τοίχωμα του στομάχου.

3.   Περικαρδιακό. Είναι σπάνιο είδος μεσοθηλώματος (4% των διαγνώσεων). Δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο  βρίσκονται σε αυτή την περιοχή ίνες αμιάντου. Είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί και συνήθως δεν διαγιγνώσκεται ενόσω ο άνθρωπος είναι εν ζωή.

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν κάποιος λαμβάνει τη διάγνωση δεν γνωρίζει τι είναι το μεσοθηλίωμα ή πώς εκτέθηκε αρχικά στον αμίαντο.

4 στοιχεία για το μεσοθηλίωμα
Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 2.000 – 3.000 περιστατικά το χρόνο
Τα συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται παρά 20-40 χρόνια μετά την πρώτη έκθεση στον αμίαντο
Οι άντρες έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με μεσοθηλίωμα σε σχέση με τις γυναίκες.
Ο αμίαντος είναι η μόνη γνωστή αιτία για το μεσοθηλίωμα και είναι ακόμα νόμιμος στις ΗΠΑ.


Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία. Ωστόσο, οι ασθενείς έχουν αρκετές επιλογές θεραπείας διαθέσιμες.

Η αντιμετώπιση για αυτού του είδους τον καρκίνο είναι επιθετική και δυστυχώς δεν είναι όλες οι επιλογές διαθέσιμες ούτε ασφαλείς για όλους τους ασθενείς.

Συνήθως, ο ασθενής στον οποίο έγινε έγκαιρη διάγνωση έχει περισσότερες επιλογές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου.

Οι καλύτερες επιλογές
Εγχείρηση

Χημειοθεραπεία

Ακτινοβολίες

Πολυτροπική αγωγή

Κλινικές δοκιμές.

Έρευνες έδειξαν ότι η χρήση συνδυασμού επιλογών μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ασθενών που πάσχουν από μεσοθηλίωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να φτάσει ακόμα και σε ύφεση.

Πρόγνωση
Υπάρχουν πολλά περιστατικά που όσοι νοσούσαν ξεπέρασαν την πρόγνωση. Συνήθης προσέγγιση για ασθενή περιλαμβάνει προσδόκιμο επιβίωσης 12-21 μηνών.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επίδραση της πρόγνωσης σε ένα ασθενή, όπως

στάδιο
είδος
τοποθεσία
αγωγή.


Η εκμετάλλευση των επιθετικών θεραπευτικών αγωγών και των κλινικών δοκιμών μπορεί να βοηθήσει έναν ασθενή να επιβληθεί στη νόσο. Δυστυχώς, το 20%-30% των ασθενών δεν λαμβάνει καμία αγωγή.

Καθώς το μεσοθηλίωμα μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να λάβουν γρήγορα δράση για τη βελτίωση της πρόγνωσης.

Αυτό μπορεί να γίνει με

διερεύνηση όλων των επιλογών
Εύρεση ειδικού στο μεσοθηλίωμα
Βελτίωση της προσωπικής υγείας
Δεύτερη γνώμη


Η δεύτερη γνώμη μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τέτοιον ασθενή. Σε πολλές περιπτώσεις το μεσοθηλίωμα μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως άλλο είδος καρκίνου ή ως κρυολόγημα. Ορισμένες φορές η σταδιοποίηση της νόσου μπορεί να μην είναι σωστή.

Εύρεση ειδικού στο μεσοθηλίωμα
Καθώς το μεσοθηλίωμα είναι τόσο σπάνιο, δεν υπάρχουν πολλοί γιατροί που να γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ασθενή που διαγιγνώσκεται με αυτό, να βρει ειδικό.

Ο ειδικός στο μεσοθηλίωμα θα βοηθήσει στην καθοδήγηση ενός ασθενούς στο ‘’ταξίδι’’ και στην επιλογή των θεραπευτικών αγωγών.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!