tromaktiko: Γιορτινό χοιρινό ρολό

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Γιορτινό χοιρινό ρολό



Το ψητό χοιρινό είναι ένα νόστιμο πιάτο τόσο για ένα γιορτινό όσο και για ένα κυριακάτικο τραπέζι για όλη την οικογένεια. Η συνταγή περιλαμβάνει ξερά βερίκοκα και μανιτάρια, ενώ...
το φασκόμηλο χαρίζει τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα.  Απλώς, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι η προετοιμασία ξεκινά την προηγούμενη ημέρα!


Υλικά για 6 άτομα

1½ κιλό χοιρινό φιλέτο χωρίς κόκκαλο και ανοιγμένο
20 γρ. βούτυρο
125 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
60 γρ. ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
1 φύλλο φασκόμηλου, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα

Τρόπος παρασκευής
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Τα περνάμε από σουρωτήρι για να φύγουν τα περίσσεια υγρά. Προσθέτουμε τα ξερά βερίκοκα, το φασκόμηλο και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε το χοιρινό στον πάγκο της κουζίνας ή σε μία σανίδα με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των μανιταριών και τυλίγουμε σε ρολό.

Δένουμε με σπάγκο σφιχτά σε διαστήματα 3 εκατοστών (αν δεν μπορείτε μόνη σας, ζητήστε δύο χέρια βοηθείας!). Το βάζουμε σε ένα φαρδύ πιάτο και το αφήνουμε ακάλυπτο στο ψυγείο για μια νύχτα.

Την επόμενη, βγάζουμε το χοιρινό από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Τρίβουμε το ρολό με λίγο αλάτι και το περνάμε με πινέλο και λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240° C στην πάνω σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και ψήνουμε για 1 ώρα.

Αποσύρουμε το ρολό από τον φούρνο και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε με σάλτσα μήλου με γαρίφαλο και γλυκάνισο. Τρώγεται και κρύο.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!