tromaktiko: Τράπεζες ώρα-μηδέν

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Τράπεζες ώρα-μηδέν



Με την έλευση του νέου χρόνου, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αϊ Βασίλης δεν φέρνει δώρα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται να...
περάσουν αλώβητες από τις Συμπληγάδες ΕΚΤ- SSM, την ώρα που καιροφυλακτεί στη γωνιά ο Κέρβερος, κοινώς το ΔΝΤ. Μιλώντας κανείς με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη διαπιστώνει ότι υπάρχει η αισιοδοξία- πολλές φορές υπέρμετρη- ότι αυτή θα είναι η τελευταία δοκιμασία κι από εκεί και πέρα ανοίγονται οι ορίζοντες για επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, στην ατμόσφαιρα υπάρχει «κάτι» κι αυτό το «κάτι» ενισχύεται, μιλώντας με πηγές εκτός συνόρων, που προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους.

Το πρώτο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα αποκαλούμενα Target Asset Reviews ήτοι το «ξεσκόνισμα» ή μάλλον η «ακτινογράφηση» συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, ως προκαταρκτικό στοιχείο των επικείμενων stress tests. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία ενεργητικού; Κατά βάση τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες, λόγω του προφανούς αυξημένου- τη δεδομένη χρονική στιγμή- ρίσκου που ενσωματώνουν. Αν και η απάντηση στο ερώτημα για τους κανόνες των stress tests είναι κοινή απ’ όλες τις πλευρές- ίδια μεθοδολογία για όλες τις τράπεζες- είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο ειδικός και στοχευμένος προέλεγχος στα στοιχεία ενεργητικού που χαρακτηρίζονται ως «ευαίσθητα»- δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο.

«Είναι παρά πολύ νωρίς για εκτιμήσεις», σημειώνουν στα «Π» ευρωπαϊκές πηγές, στο ερώτημα αν η διαδικασία των stress tests θα είναι περίπατος για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη κάποια ευρήματα ή ενδείξεις, που πιθανότατα θα… ζωηρέψουν τα αποτελέσματα των ελέγχων. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Εποπτικές Αρχές δεν έχουν αποφασίσει ακόμα το πώς ακριβώς θα χειριστούν τα αποτελέσματα των stress tests. «Γίνονται συζητήσεις για το αν θα πάμε πάλι σε μια λογική pass- fail», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αποκαλύπτοντας έτσι ότι είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες- όχι μόνο οι ελληνικές- που θα αποτύχουν, να θεωρηθούν μετεξεταστέες και να κληθούν σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις, κοινώς στην ανεύρεση κεφαλαίων.

Ο… ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ

Η συζήτηση ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, χαρακτηρίζεται κατά βάση ως… φιλοσοφικού περιεχομένου, ωστόσο μόνο και μόνο ότι δεν αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, αυτό δίνει ένα «άγριο» ενδιαφέρον στη διαδικασία, που ξεκινά το Φεβρουάριο. Υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας; Ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν κάποια πρώτα ευρήματα- δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι αυτές οι ασκήσεις μοιάζουν με «φωτογραφία» της στιγμής- θεωρείται από πηγές εντός κι εκτός συνόρων, ότι το θέμα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. «Ακόμα κι αν δεν βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια, υπάρχει το δίδυμο ΤΧΣ- ESM», παρατηρούν ευρωπαϊκές πηγές, δείχνοντας έτσι προς τον… κουμπαρά των 27,4 δις ευρώ.

ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΧΥΡΩΝ

Ποια είναι τα σημεία που ούτως ή άλλως προβληματίζουν την ΕΚΤ και τον SSM, ανεξαρτήτως stress tests; Το βασικότερο δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει πιο «επιθετική». Σε αυτό υπάρχει, άλλωστε, απόλυτη σύμπνοια με την Τράπεζα της Ελλάδας, που έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να μην περιορίζονται στις διαγραφές, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των προβληματικών δανείων, τα οποία παραμένουν πάνω από το όριο των 100 δις ευρώ. «Θα πρέπει να ξεκινήσει όντως η διαδικασία εκποίησης ενεχύρων», τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, αναδεικνύοντας μοιραία το θέμα των πλειστηριασμών. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες δανείων, που πρέπει να βγουν στο «σφυρί». Από τη μια είναι τα αποκαλούμενα «καμένα», δηλαδή εκείνα τα δάνεια για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή προσδοκία εξυπηρέτησης κι από την άλλη εκείνα των στρατηγικών κακοπληρωτών, για τους οποίους αποδεδειγμένα οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως φόβητρο. Στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες φυσικά παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Αθήνα και το απίστευτο παζάρι για τις ποινικές διατάξεις, που σχετίζονται με τη διενέργεια των πλειστηριασμών. «Εμάς μας ενδιαφέρουν κυρίως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυτοί θα αυξηθούν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Από τις… κεραίες τους δεν έχουν ξεφύγει, φυσικά, οι χλιαρές επιστροφές καταθέσεων. «Μόλις 3 δις ευρώ από την αρχή του χρόνου», λένε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι γι’ αυτό πιέζει το ΔΝΤ σε ταχύτερη άρση των capital controls, αφού θεωρεί ότι η αβεβαιότητα που προκαλούν, κάνει ακόμα μεγάλη ζημιά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!