Στις αρχές του Μεσαίωνα πολλοί από τους χάρτες που παρήχθησαν φαίνονται περίεργοι -μερικούς δεν μπορεί κάποιος ούτε καν χάρτες να τους αποκαλέσει.
Δείτε πέντε παραδείγματα της πρόωρης μεσαιωνικής χαρτογραφίας.
Ο χάρτης T και O, 600 μ.Χ. περίπου
Δημιουργήθηκε αρχικά από τον Άγιο Ισίδωρο της Σεβίλλης και ήταν μια πρώιμη προσπάθεια απεικόνισης του κόσμου στο χαρτί. Το T στον κύκλο αντιπροσωπεύει τη Μεσόγειο που χωρίζει τις 3 ηπείρους: Ασία, Αφρική και Ευρώπη.
Ο χάρτης του Saint Beatus του Liébana, τέλη του 8ου αιώνα
Ο Beatus ήταν ένα μοναχός που έζησε στην Ιβηρική χερσόνησο. Ζωγραφίζοντας με βάση τα χειρόγραφα του Αγ. Ισιδώρου της Σεβίλης, παρήγαγε έναν χάρτη σαν αυτόν πιο πάνω. Αν και ο πρωτότυπος έχει χαθεί, πιστεύεται ότι αυτός πιο πάνω είναι πιστό αντίγραφό του.
Ο ψηφιδωτός χάρτης της Μάνταμπα, 6ος αιώνας
Πρόκειται για έναν καλλιτεχνικό χάρτη από τα μέσα του 6ου αιώνα στην στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στην πόλη Μάνταμπα της Ιορδανίας, τότε τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Όταν η πόλη εγκαταλείφθηκε, ο ψηφιδωτός χάρτης παρέμεινε άγνωστος για πολλούς αιώνες.
Ο Mappa Mundi στο Hereford, 1290 μ.Χ. περίπου
Βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Hereford στην Ουαλία. Στηρίζεται στην παράδοση του χάρτη «T και O» αν και έχει περισσότερες λεπτομέρειες (όπως οι σημερινοί χάρτες).
Tabula Rogeriana, 1159 μ.Χ. περίπου
Ο Muhammad al-Idrisi ήταν ένας βορειοαφρικανός λόγιος που δούλεψε υπό τον βασιλιά της Σικελίας Roger II για πολλά χρόνια. Ο al-Idrisi παρήγαγε έναν χάρτη για τον προστάτη του ως μέρος ενός βιβλίου που περιείχε 70 χάρτες διαφόρων περιοχών.