έλεγχο των οικοδομών της Αμμοχώστου, προσφέροντας, μάλιστα, τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης (ΣΑΕ) Νίκο Μεσαρίτη, στα σεμινάρια εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε βαθμό που το αμφιθέατρο δεν μπορούσε να φιλοξενήσει τους πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες και χρειάστηκε η τοποθέτηση οθόνης στον χώρο υποδοχής. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για ένταξη σε συνεργεία ελέγχου των οικοδομών της Αμμοχώστου συμπληρώνοντας ειδικό έντυπο.
Σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση που έτυχε η Βουλή από τον κ. Μεσαρίτη μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, ημερομηνίας 3/1/2018, κατόπιν ερώτησης που απηύθυνε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού ο Γιώργος Περδίκης, αναφορικά με τον έλεγχο του κτηριακού δυναμικού της πόλης της Αμμοχώστου, έγιναν οι εξής ενέργειες:
1. Εκπονήθηκε και αναθεωρείται κατά καιρούς το έκτακτο σχέδιο δράσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Σε αυτό περιγράφονται οι ενέργειες συντονισμού, η κινητοποίηση ομάδων πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων και ο τρόπος δράσης τους.
2. Εργασίες από την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Ελέγχου Οικοδομών, Υλικών και Επιδιορθώσεων.
Στη συμβουλευτική - επιστημονική ομάδα συμμετέχουν οι:
*Δημητρίου Θέμος - συντονιστής. Πολιτικός μηχανικός και πρώην μέλος της Ομάδας Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης.
*Χρυσοστόμου Κρίστης - αναπληρωτής συντονιστής. Αντιπρύτανης ΤΕΠΑΚ, πολιτικός μηχανικός και μέλος της συντακτικής ομάδας του έκτακτου σχεδίου δράσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
*Ιωάννου Ιωάννης – ακαδημαϊκός.
*Παπαδόπουλος Πανίκος - πρύτανης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick.
*Πέτρου Μιχαήλ – ακαδημαϊκός.
*Στυλιανού Πλάτων - πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.
*Κωνσταντινίδου Εύη – γεωλόγος.
*Μπέρος Γιώργος - πολιτικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου.
*Παντελή Φλώρος - πολιτικός μηχανικός και εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας εργοταξίων ελέγχου υλικών.
*Παπά Μαρία - πολιτικός μηχανικός.
*Πήτας Μιχαήλ - πολιτικός μηχανικός και ειδικός στις μελέτες και στην προστασία παραδοσιακών οικοδομών μνημείων.
*Τουμαζής Τόνης - εργολάβος.
*Μεσαρίτης Νίκος - αρχιτέκτονας και πρόεδρος του ΣΑΕ.
Σε ό,τι αφορά τον οδηγό επιδιορθώσεων κτηρίων στην Αμμόχωστο, ο κ. Μεσαρίτης ενημέρωσε τη Βουλή ότι έγινε σχετική προεργασία με την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα του ακαδημαϊκού κ. Μίλτου Χρονόπουλου. Το πρόγραμμα ανέλαβε ο συνεργάτης του ΣΑΕ Θέμος Δημητρίου, πολιτικός μηχανικός. Ο κ. Χρονόπουλος ήταν ο βασικός ομιλητής σε σεμινάριο που οργανώθηκε για το θέμα στη Λεμεσό. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία δελτίου οργάνωσης και βασικών απαιτήσεων.
Η διαχείριση της νεκρής ζώνης
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, η νεκρή ζώνη αντιμετωπίστηκε ως θέμα ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας. «Είναι δεδομένο, ότι η πολύχρονη απουσία ανθρώπου δημιούργησε συνθήκες ανάπτυξης μοναδικού οικοσυστήματος. Έγιναν συστάσεις στο ΣΑΕ από τη Νορβηγίδα σύμβουλο η οποία αφιέρωσε τη διδακτορική της εργασία στο θέμα. Το γεγονός όμως ότι είναι ακαδημαϊκός σε αραβική χώρα δημιούργησε αναστολές» αναφέρει ο κ. Μεσαρίτης. Υποδεικνύοντας, παράλληλα, πως υπήρχε ποιο σοβαρός προβληματισμός, η διατήρηση της νεκρής ζώνης όχι μόνο για την περιβαλλοντική της αξία αλλά και για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. «Προφανώς, η διατήρηση του συνόλου της νεκρής ζώνης θα φαινόταν σαν σύνορο, όμως το θέμα δεν σταματούσε εδώ. Στο σύνολό της σχεδόν η νεκρή ζώνη ανήκει σε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλλον θα τεθεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και πιθανόν να ανήκει σε εκτοπισμένους. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και επειδή εδώ και επτά χρόνια οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες, επικεντρωθήκαμε στην Αμμόχωστο» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μεσαρίτης.
Στην κατακλείδα της επιστολής του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης τονίζει ότι όλη η εργασία στο Συμβούλιο γίνεται από εθελοντές και στηρίζεται στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν στη θητεία του κ. Μεσαρίτη στο ΕΤΕΚ αλλά και στις επαγγελματικές του δραστηριότητες. «Πιστεύω ότι γνωρίζετε πως ούτε εγώ είμαι αμειβόμενος, παρόλα αυτά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά για την Αμμόχωστο και τη Μόρφου. Έχουν μελετηθεί και καταγραφεί τα παραδείγματα του Βερολίνου και της Βόρειας Ιρλανδίας τα οποία παρουσιάστηκαν σε σεμινάρια στην Κύπρο με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων των αντιστοίχων χωρών» καταλήγει.
Συμβούλιο Ανοικοδόμησης από το 2004
Το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό να μελετά, εποπτεύει, συντονίζει και υλοποιεί την ανοικοδόμηση των εδαφών που θα επανέλθουν στη Δημοκρατία με τη λύση του Κυπριακού. Το ΣΑΕ υλοποιεί τις πολιτικές κατευθύνσεις, οδηγίες και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μέσω της Υπουργικής Επιτροπής (υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας και Μεταφορών) και διορίζει επιχειρησιακές μονάδες ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης στις οποίες ανατίθενται μελέτες ή και οι παρεμβάσεις σε επιμέρους αντικείμενα και θέματα όπως είναι για παράδειγμα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός υποδομών για την παροχή άμεσων και μόνιμων υπηρεσιών κ.ο.κ..
Από το φθινόπωρο του 2005 το ΣΑΕ απέκτησε τα δικά του γραφεία και προχωρεί στην οργάνωση των διαφόρων εμπλεκομένων υπηρεσιών ώστε με τη λύση του Κυπριακού να είναι προετοιμασμένες για την ώρα της επανεγκατάστασης. Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ είναι η Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Αθηνά Αριστοτέλους – Κληρίδου και συμμετέχουν ως μέλη στο Συμβούλιο, οι Σωκράτης Ζαπίτης-Ανώτερος Εκτελεστικός Μηχανικός στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, Στέλλα Ζαπίτη – Ανώτερη Λειτουργός Προγραμματισμού στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (υπουργείο Οικονομικών), Μαρία Φωτιάδου - Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πέτρος Μηνά – Υπαστυνόμος, Υπεύθυνος Κλάδου Επιχειρήσεων Αρχηγείου Αστυνομίας και Έλενα Ηροδότου –Γραμματέας.
Πηγή