tromaktiko: Μάθε αν το βάρος σου είναι υγιές με δύο κινήσεις!

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Μάθε αν το βάρος σου είναι υγιές με δύο κινήσεις!



Αν είσαι μπερδεμένος για το τι πραγματικά σημαίνει «υγιές βάρος» δεν είσαι μόνος! Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποιο είναι το... υγιές βάρος και μερικοί που έχουν πρόβλημα δεν το γνωρίζουν.

Στην πραγματικότητα, η απόσταση ανάμεσα στο υπερβολικό βάρος που νομίζουμε πως έχουμε με αυτό που όντως έχουμε είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζουμε.

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι η απώλεια βάρους μικρής κλίμακας -από 5% μέχρι 10% του συνολικού σωματικού βάρους- μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με το βάρος, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Αλλά αν δεν έχεις μια σαφή εικόνα για το πόσο υγιές είναι το βάρος σου, είναι λιγότερο πιθανό να κάνεις αυτές τις μικρές αλλαγές που θα βελτιώσουν την υγεία σου.

Κι επειδή το ύψος και η σύνθεση του σώματος ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των γυναικών αλλά και των ανδρών, ένα υγιές βάρος για ένα άτομο μπορεί να είναι εντελώς ανθυγιεινό για κάποιον άλλο. Για να το προσδιορίσεις, όμως, πρέπει να γνωρίζεις και να κατανοήσεις τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την περιφέρεια της μέσης και όχι απλώς το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά σου.
Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει την παχυσαρκία. Ο υπολογισμός είναι απλώς: Το βάρος σου σε κιλά, διαιρούμενο με το ύψος σου.


Σύμφωνα με το διεθνές σύστημα μονάδων:

ΔΜΣ = βάρος(kg) / (ύψος)2 (m2)

Ένας φυσιολογικός ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Ένας ΔΜΣ 25 έως 29,9 θεωρείται υπέρβαρος και πάνω από 30 θεωρείται παχύσαρκος.
Ένας ΔΜΣ που είναι κάτω απ’ το 18,5 θεωρείται λιποβαρής και συνδέεται με προβλήματα όπως την οστεοπόρωση, τα προβλήματα γονιμότητας και τον υποσιτισμό.


iStock

Και παρ’ όλο που ο υπολογισμός του ΔΜΣ είναι σημαντικός, ωστόσο δεν επαρκεί για την πλήρη εκτίμηση του κινδύνου για θέματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος.

Για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, θα χρειαστεί να μετρήσεις την περιφέρεια της μέση σου.
Περιφέρεια μέσης

Επειδή η κοιλιακή παχυσαρκία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη η μέτρηση της περιμέτρου της μέση θα σου παρέχει βασικές πληροφορίες.

Για να μετρήσεις την περιφέρεια μέσης, χρησιμοποίησε μια μεζούρα! Για τις γυναίκες όταν η περιφέρεια ξεπερνά τα 89 εκατοστά θεωρείται υψηλή και σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.


berkeleywellness.com

Αν, λοιπόν, ο ΔΜΣ και η περιφέρεια έχουν φυσιολογικές τιμές τότε δεν υπάρχουν ενδείξεις πως χρειάζεται να χάσεις βάρος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!