tromaktiko: Διαδοχικές επιθέσεις καρχαρία mako- To είδος που εξόντωσε το πλήρωμα του Indianapolis το ’45 [video]

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Διαδοχικές επιθέσεις καρχαρία mako- To είδος που εξόντωσε το πλήρωμα του Indianapolis το ’45 [video]



Ένα εντυπωσιακό βίντεο με κάμερα προσαρμοσμένη στην άκρη μιας συρτής όπου έχουν τοποθετηθεί ψάρια ως δόλωμα για ένας...
καρχαρία mako από τους πλέον επιθετικούς καρχαρίες των ωκεανών.

Ο καρχαρίας έρχεται από το πουθενά, κυνηγά την λεία του και τρώει ένα- ένα τα ψάρια. Φεύγει πίσω και επιτίθεται ξανά και ξανά.

Τέτοιες επιθέσεις βίωσε κυρίως από καρχαρίες mako, το πλήρωμα του θωρηκτού «Ινδιανάπολις» που τορπιλίστηκε από ιαπωνικό  υποβρύχιο ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας.

Το αμερικανικό USS Indianapolis είναι γνωστό επειδή μετέφερε την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα το 1945, από το Σαν Φρανσίσκο στο νησί Τινιάν.

Κατά την επιστροφή του προς τις Φιλιππίνες, στις 30 Ιουλίου του 1945, ιαπωνικό υποβρύχιο τορπίλισε και βύθισε το πλοίο.

Μια σειρά λαθών και ολιγωριών προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων:

Από τα 1196 μέλη του πληρώματος, μόλις 317 διασώθηκαν, καθώς ο μεθυσμένος διοικητής της βάσης διαβιβάσεων του ναυτικού αγνόησε το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το Ινδιανάπολις, οι λιμενικές αρχές δεν παρατήρησαν ότι το πλοίο δεν είχε επιστρέψει όπως προβλεπόταν, με αποτέλεσμα οι έρευνες για την τύχη του και η περισυλλογή των επιζώντων να καθυστερήσει τέσσερις ολόκληρες ημέρες.

Το αποτέλεσμα ήταν οι περισσότεροι από τους επιζώντες του ναυαγίου να κατασπαραχθούν από καρχαρίες mako και «τίγρεις», σύμφωνα με μαρτυρίες εκείνων που κατάφεραν να αντέξουν.

Το ναυτοδικείο καταδίκασε τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος στη συνέχεια αν και αθωώθηκε, αυτοκτόνησε το 1968 με μια σφαίρα στον κρόταφο, μην αντέχοντας το βάρος στη συνείδησή του. Το πλοίο βρίσκεται «κάπου» ανάμεσα στο Γκουάμ και τις Φιλιππίνες και παρά τις προσπάθειες εντοπισμού του, παραμένει κρυμμένο στο βυθό.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!