tromaktiko: Rally Dakar 2018: Νίκη Sainz στα αυτοκίνητα και Walkner στις μοτοσυκλέτες

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Rally Dakar 2018: Νίκη Sainz στα αυτοκίνητα και Walkner στις μοτοσυκλέτες



Το Rally Dakar 2018 έφτασε στο τέλος του, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, στην πόλη Cordoba της Αργεντινής... Νικητές στη 14η και τελευταία ειδική διαδρομή αναδείχθηκαν ο De Villiers στα αυτοκίνητα και ο Αργεντινός Kevin Benavides στις μοτοσυκλέτες. Όμως η κατάσταση στη γενική κατάταξη δεν άλλαξε με τις νίκες αυτές. 

Ο Carlos Sainz με το δικίνητο Peugeot 3008 κατέκτησε τη 2η του νίκη του Rally Dakar. Η ομάδα της Peugeot ξεκίνησε πολύ δυνατά τον αγώνα, σύντομα όμως έχασε τον Sebastien Loeb που είχε έξοδο. Στη συνέχεια ο Peterhansel είχε δύο δύσκολες μέρες, χάνοντας περίπου 3 ώρες σε επισκευές εντός ειδικών. Ο Carlos Sainz κατάλαβε πολύ νωρίς πως έπρεπε να μείνει μακριά από προβλήματα και προσάρμοσε την τακτική του, σε ιδιαίτερα αμυντική. Οι οδηγοί της Toyota αντιμετώπισαν επίσης από νωρίς προβλήματα και τέθηκαν ουσιαστικά εκτός μάχης. Ο Sainz δεν προσπάθησε να κερδίσει, περίμενε απλά να χάσουν οι αντίπαλοι του και με τον τρόπο αυτό πανηγύρισε τη νίκη.


O Peterhansel είχε δύο δύσκολες μέρες και έχασε τις ελπίδες του ακόμα και για το βάθρο, την προτελευταία μέρα. Περιορίστηκε στην 4η θέση σε έναν αγώνα που στη μεγαλύτερη διάρκεια του ήταν το φαβορί για τη νίκη, που αν την έπαιρνε, για ήταν η 14 η της καριέρας του. Στην 5η θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Jacub Przygonski με Mini X Raid. Για την κατηγορία των αυτοκινήτων πάντως, ήταν ένα Dakar που είχε αγωνία μόλο λόγω προβλημάτων, χωρίς πραγματικό συναγωνισμό μέσα στις ειδικές. Τερμάτισαν συνολικά 43 από τα 107 πληρώματα που ξεκίνησαν τον αγώνα.

Για τις μοτοσυκλέτες ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρων αγώνας. Μεγάλες μάχες, μικρές διαφορές στις ειδικές, πολλοί νικητές, όμως και εδώ ο αγώνας κρίθηκε λόγω λαθών των πρωτοπόρων. Άλλοι έχασαν πολύ χρόνο λόγω λάθους στην πλοήγηση, μια πτώση του πρωτοπόρου, έφερε ανακατατάξεις στη γενική και τελικά νικητής αναδείχθηκε ο Matthias Walkner. Είναι σημαντικό πως ο Αυστριακός Walkner κέρδισε τον αγώνα με Αυστριακή μοτοσυκλέτα, μια KTM. Ο ίδιος δήλωσε πολλές φορές μετά τη νίκη πως στάθηκε πολύ τυχερός ώστε να κερδίσει τον αγώνα. Είχε την τύχη με το μέρος του φέτος, κάτι που δε συνέβη τις προηγούμενες 3 φορές που συμμετείχε στο Dakar.

Στη 2η θέση, με διαφορά μόλις 16 λεπτών και 53 δευτερολέπτων ο Αργεντινός Kevin Benavides με Honda. Ακολούθησαν δύο KTM με τους Toby Price και Antoine Meo αντίστοιχα και την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο Gerard Farres Guell. Ο Oriol Mena στην πρώτη του συμμετοχή στον αγώνα, τερμάτισε στην 7η θέση. Από τους 167 αναβάτες που ξεκίνησαν τον αγώνα, τερμάτισαν οι 85.

Στη 2η θέση τερμάτισε ο Nasser Al Attiyah με Toyota, 43 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα πίσω από τον Sainz. Ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα, στη συνέχεια αντιμετώπισε προβλήματα και κινήθηκε οριακά στην πρώτη δεκάδα. Με ταχύ ρυθμό και χωρίς πολλά επιπλέον προβλήματα, κατάφερε να ανέβει και πάλι στη γενική κατάταξη και να διεκδικεί μια θέση στο βάθρο. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Peterhansel τον έφεραν στη 2η θέση με την οποία έμεινε πολύ ικανοποιημένος, όπως ο ίδιος δήλωσε. Ο Giniel De Villiers επωφελήθηκε επίσης από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Peterhansel στη 13η και προτελευταία ειδική και συμπλήρωσε το βάθρο, κάτι που φαινόταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ίδιο, τις προηγούμενες μέρες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!