τελευταία συνάντηση των στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Naval Group. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert, έριξαν στο τραπέζι των συζητήσεων, γαλλική "βόμβα" καθώς προτάθηκε η απόκτηση της υπό-ναυπήγηση- stealth υπερφρεγάτας BELH@RRA, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται το αργότερο στους προσεχείς δεκαοκτώ μήνες.
Οπως είχε αποκαλύψει το OnAlert για τη χρηματοδότηση της προμήθειας της νέας φρεγάτας του Ελληνικού Στόλου, δεν προκύπτει δημοσιονομική επίπτωση καθώς στην τελευταία συνάντηση Τσίπρα - Μακρόν, συμφωνήθηκε το πρόγραμμα να αιμοδοτηθεί οικονομικά από τα υπερ-κέρδη των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί από την Γαλλική Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης του 1,5 δις και με την πιο διστακτική προοπτική θα αφορά στην απόκτηση δυο συν δυο φρεγατών είτε BELH@RRA, είτε των τύπων Fremm, Gowind.
Στη συνάντηση της Τρίτης, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κατέστησαν σαφή προς τους Γάλλους συνομιλητές τους,την ελληνική επιδίωξη η κατασκευή είτε μέρος της είτε εξ' ολοκλήρου να γίνει στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος του γαλλικού χρέους από τα προγράμματα SMPs ANFAs, θα καταλήξει τελικά στην Ελλάδα δίνοντας και την απαραίτητη οικονομική ένεση στα Ελληνικά Ναυπηγεία. "Θα δημιουργηθούν και θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Και σήμερα πιέσαμε πάρα πολύ προς την κατεύθυνση αυτή. Στο να έχουμε ελληνική συμμετοχή κατά το δυνατόν μεγαλύτερη" τόνιζαν χαρακτηριστικά στο OnAlert.
Πρόγραμμα 2+2
Η πιο διστακτική, όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προοπτική αφορά στην απόκτηση δυο φρεγατών με οψιιόν για ακόμη δυο. Ωστόσο η απαίτηση αυτή είναι αρκετά πρώιμη και η τελική θα είναι αυτή που θα επιβάλλει, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο επιχειρησιακός φορέας. Θα το δηλαδή τα επιτελεία.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που υπογράμμιζαν είναι η αποφασιστικότητα που υπάρχει για την προώθηση του προγράμματος, με δεδομένη και την διευκόλυνση που παρέχει η μέθοδος χρηματοδότησης. Μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της προμήθειας ειδικά των φρεγατών BELH@RRA θα έδενε, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου, γάντι με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα "για την ΑΟΖ, τα 12 μίλια και την εξόρυξη υδρογονανθράκων".Βήματα που όπως σημείωνε απαιτούν ναυτική παρουσία.
Άλλωστε όπως έλεγε χαρακτηριστικά, είναι πολυ θετικό το γεγονός ότι η φρεγάτα BELH@RRA δεν είναι ένα πλοίο που είναι στα σχέδια, αλλα πρόκειται να βγει στη θάλασσα μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ πάντως στη νέα συνάντηση τους, περί τις αρχές του ερχόμε Μαρτίου, με τα στελέχη της Γαλλικής εταιρείας, θα κάνουν εισαγωγή σε τεχνικά θέματα.
Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοιχτά. Το πλέγμα κριτηρίων που έχουν τεθεί, θέλει τη νέα φρεγάτα να είναι πολλαπλού ρόλου, δηλαδή και ανθυποβρυχιακή και για επιφάνεια αλλά κυρίως να έχει τη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.
Η υπερ-φρεγάτα BELH@RRA
Η BELH@RRA είναι το νέο πολεμικό πλοίο για ναυτική υπεροχή, διάδοχος της κλάσης La Fayette στην κατηγορία stealth. Η BELH@RRA είναι η απάντηση του DCNS στους ναυτικούς που αναζητούν μια συμπαγή φρεγάτα ικανή να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα αποστολών, είτε αυτόνομα είτε μέσα σε μια task force, είτε για αποστολές μεγάλου βεληνεκούς στις ανοικτές θάλασσες είτε σε δραστηριότητες αβαθούς ύδατος συμφόρησης και αμφισβητήσεως του λειτουργικού περιβάλλοντος.
Αυτή η νέα φρεγάτα διαθέτει δυνατότητες υψηλού επιπέδου σε τομείς εναντίον του αέρα, κατά των επιφανειών, κατά των υποβρυχίων και των ασύμμετρων πολέμων. Η BELH@RRA είναι εξοπλισμένη με το σύστημα ραντάρ σταθερού πίνακα AESA τελευταίας γενιάς, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε μια μονάδα παρακολούθησης πληροφοριών πανοραμικής παρακολούθησης (PSIM), μια πλήρης σουίτα σόναρ, αντιαεροπορικά βλήμματα μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας και μια ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου. Χάρη στον ευέλικτο σχεδιασμό του, το BELH@RRA μπορεί να προταθεί σε διαφορετικές εκδόσεις με προσαρμοσμένες ρυθμίσεις μάχης-ωφέλιμου φορτίου και πλατφόρμας.
Πηγή