Φιλί της ζωής δίνει στην εγχώρια μεταλλουργία ο TAP εφόσον «συμπαρασύρει» τον νευραλγικό βιομηχανικό κλάδο, σύμφωνα με στοιχεία της...
ΕΛΣΤΑΤ, σε διψήφια αύξηση της παραγωγής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του Bloomberg, σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις, ένας αγωγός φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, δείχνει επακριβώς τα οφέλη που μπορεί να φέρουν τέτοιου είδους συμφωνίες για τη χώρα.
Είναι γεγονός ότι η παραγωγή βασικών μετάλλων ήταν ο πρωταγωνιστής μιας μετριοπαθούς ανόδου στη βιομηχανία το 2017, η οποία παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 21%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (περίοδος Ιανουάριος-Νοέμβριος). Βασικός παράγοντας αυτής της υπολογίσιμης αύξησης είναι η ζήτηση για σωλήνες από τον αγωγό TAP, το στρατηγικό ενεργειακό έργο των 878 χιλιομέτρων που περνά από τη χώρα μας και βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2016.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αγωγός καταδεικνύει πώς ακόμα και μεμονωμένα έργα μπορούν να επηρεάσουν τις μακροοικονομικές στατιστικές σε μια χώρα όπως η Ελλάδα σχολιάζοντας ωστόσο πως η χώρα πρέπει να κινητοποιηθεί περισσότερο, αν θέλει να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον συνολικά, το οποίο παρουσίασε μια ισχνή αύξηση, μόλις 2,6%, τους πρώτους 9 μήνες του προηγούμενου έτους.
To 2018 φαίνεται να είναι ένα κρίσιμο και αρκετά υποσχόμενο έτος για την Ελληνική οικονομία η οποία, μετά από αρκετά χρόνια συρρίκνωσης, εμφανίζει επιτέλους σταθεροποιητικές και αναπτυξιακές τάσεις. Σε αυτή την ελπιδοφόρα συγκυρία, είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα ενεργειακά και, γενικότερα, τα έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν τις «ατμομηχανές» της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα, εφόσον σηκώνουν επίσης στους «ώμους» τους, πλήθος άλλων ειδικοτήτων, επαγγελματιών και κλάδων της παραγωγής, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία.
Πηγή