tromaktiko: Από το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, στροφή στα πυρομαχικά ΗVP; [video]

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Από το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, στροφή στα πυρομαχικά ΗVP; [video]



Έχοντας δαπανήσει ήδη 500 εκατ. δολάρια, το αμερικανικό Πεντάγωνο φαίνεται να...
απομακρύνεται από το σχέδιο του ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου επιστρέφοντας σε δοκιμασμένες συνταγές.

Το σχέδιο ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου του αμερικανικού Ναυτικού το οποίο θα έβαλε βλήμα ταχύτητας 4.800 μιλίων την ώρα σε απόσταση έως 160 χλμ. μάλλον δεν θα δει ποτέ δράση, υπό την παρούσα του τουλάχιστον μορφή. Το σχέδιο δεν παρήγαγε ένα αποτελεσματικό όπλο και τώρα το Πεντάγωνο προσπαθεί να συνδυάσει το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο με συμβατικές τεχνολογίες.

Το 2005 το Πεντάγωνο ανέθεσε στις General Atomics και BAE Systems να αναπτύξουν ένα λειτουργικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο που θα αντικαθιστούσε τα συμβατικά επί των πολεμικών πλοίων.

Τα πυροβόλα του τύπου χρησιμοποιούν ισχυρούς μαγνήτες και ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να βάλλουν βλήμα με τρομακτική ταχύτητα. Έτσι το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο δεν χρειάζεται να μεταφέρει επικίνδυνα πυρομαχικά, παρά μόνο τα βλήματά του, αξιοποιώντας για τη βολή την ισχύ του πλοίου φορέα.

Όμως μετά από 12 έτη το Πεντάγωνο εγκαταλείπει την ιδέα όχι όμως διότι το πυροβόλο δεν είναι λειτουργικό, αλλά λόγω της χαμηλής του ταχυβολίας – μόνο 4,8 βολές ανά λεπτό αντί προβλεπόμενων 10. Έτσι το Πεντάγωνο στρέφεται τώρα προς τα πυρομαχικά υπέρ-υψηλής ταχύτητας ΗVP.

Το ΗVP δεν διαθέτει την ίδια ταχύτητα εξόδου βλήματος ούτε το ίδιο βεληνεκές με το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, αλλά βαλλόμενα από τα εν υπηρεσία στα αμερικανικά πλοία πυροβόλα των 5 in. μπορούν να επιτύχουν αρχική ταχύτητα εξόδου 3 Mach και βεληνεκές 48 χλμ.


Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!