Η αυτοπεποίθηση (μέσα σε υγιή πλαίσια) είναι μια από τις πιο σημαντικές αρετές που θα κάνουν τα παιδιά μας να ανθίσουν.
Γιατί χωρίς αυτήν, όσες δεξιότητες ή γνώσεις κι αν αποκτήσεις δεν θα έχουν ποτέ τη σιγουριά ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς είναι εκείνοι που με τα λόγια και τις πράξεις τους βοηθούν το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του. Κάποιες φράσεις όπως αυτές θα συμβάλουν στο να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση:
«Ξέρω ότι είσαι ικανός/ή να το κάνεις»
Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν (και κατά συνέπεια να είναι) ικανά να καταφέρουν οτιδήποτε κι αν προσπαθήσουν, θα πρέπει να τους το λέμε. Αντίθετα, εκτοξεύοντας συνεχώς φράσεις όπως «πρόσεχε», «θα χτυπήσεις» ή «μην το κάνεις αυτό», καταφέρνουμε το αντίθετο.
«Ήταν πολύ γενναίο αυτό που έκανες»
Όταν εμείς οι γονείς παρατηρήσουμε ότι το παιδί μας είναι γενναίο, τότε θα το παρατηρήσει και το ίδιο για τον εαυτό του.
«Πιστεύω σε σένα»
Ως γονείς είναι φυσικό να έχουμε πίστη στις ικανότητες του παιδιού μας. Χρειάζεται όμως να του το επικοινωνήσουμε ώστε να αποκτήσει κι εκείνο πίστη στον εαυτό του.
«Μπορείς να κάνεις δύσκολα πράγματα»
Μάθετε στα παιδιά ότι τα εμπόδια συνήθως δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Με τη φράση αυτή αποδέχεστε ότι μπορεί η κατάσταση να είναι δύσκολη αλλά πως αυτό δεν σημαίνει πως με προσπάθεια δεν μπορεί να καταφέρει να πετύχει το στόχο του.
«Σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει»
Τα παιδιά χρειάζονται να ακούνε ότι η αγάπη μας γι’ αυτά είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν εξαρτάται από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες τους.
«Ας προσπαθήσουμε μαζί»
Μερικές φορές, αυτό που χρειάζονται είναι λίγη βοήθεια. Κι είναι σημαντικό να ξέρουν ότι είστε εκεί για να την προσφέρετε.
«Πώς το κάνεις αυτό;»
Ζητήστε από το παιδί να σας εξηγήσει ποιο είναι το σκεπτικό για να ανταπεξέλθει σε μια πρόκληση. Ρωτήστε το τι έκανε ή εάν θα μπορούσε να το επαναλάβει.
«Αυτό ακούγεται φανταστικό! Πες μου κι άλλα»
Προχωρήστε ένα βήμα παραπάνω από την αναγνώριση της προσπάθειας. Ζητήστε του να αναλύσει την κατάσταση και θα ακούσετε την περηφάνια στη φωνή του καθώας σας εξηγεί.
«Βάλε τα δυνατά σου»
Μάθετε στα παιδιά ότι δεν μπορούμε πάντα να κερδίζουμε ή να τα καταφέρνουμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.
«Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά σε έχω δει κι άλλες φορές να τα καταφέρνεις»
Προσφέρετε αποδείξεις που δικαιολογούν την πίστη σας ότι μπορεί να τα καταφέρει.
«Με κάνεις πολύ περήφανο/η»
Όσο πιο συχνά το ακούει τόσο το καλύτερο για την αυτοπεποίθησή του.
«Τι θα γινόταν άραγε εάν…»
Κινητοποιήστε την περιέργειά του και βοηθήστε το να βρει νέους τρόπους να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.
«Θες να δοκιμάσεις κάτι τρελό;»
Βάλτε εσείς οι ίδιοι νέες προκλήσεις στα παιδιά σας. Δείξτε τους ότι μπορούν να πετύχουν πράγματα που τους φαίνονται δύσκολα ή και «τρελά».
«Μερικές φορές κάτι καινούριο μπορεί να δείχνει τρομαχτικό, αλλά στην πραγματικότητα να είναι συναρπαστικό»
Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα πιο μικρά σε ηλικία, έχουν την τάση να προτιμούν τους ανθρώπους και τα περιβάλλοντα που τους είναι οικεία. Εάν δώσετε έμφαση στο πόσο συναρπαστικές μπορεί να είναι οι καινούριες εμπειρίες θα τις δώσετε την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να τολμήσουν.
«Όλοι μας κάνουμε λάθη -κι αυτό είναι κάτι που μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι»
Ο δρόμος προς την ωριμότητα είναι γεμάτος λάθη, αποτυχίες και εμπειρίες από τις οποίες έχουμε πολλά να διδαχτούμε. Όταν εμείς οι γονείς δεν «δαιμονοποιούμε» το λάθος δίνουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να το αντιμετωπίσουν ως κάτι που μπορούν να αξιοποιήσουν με θετικό τρόπο.
«Επανέλαβε μετά από μένα: «μπορώ να το κάνω»
Οι φράσεις που εμπνέουν μια θετική επιβεβαίωση έχουν τεράστια αξία γιατί μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τον εγκέφαλό μας! Εάν τα παιδιά μας συνηθίσουν να τις χρησιμοποιούν από μικρά θα έχουν ένα χρήσιμο εργαλείο που θα αξιοποιήσουν και μεγαλώνοντας.
Πηγή