Οι συμπεριφορές του κάθε ατόμου είναι μια γέφυρα για να επιτευχθεί ένα είδος συναισθηματικής επένδυσης. Αν αυτές όμως στηρίζονται σε ανασφάλεια ή φόβο τότε έχουν την τάση να δημιουργούν απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων. Μικρής ή μεγάλης συχνότητας έχουν την τάση να απομονώνουν και να δημιουργούν αρνητική ένταση.
Παρακάτω αναφέρονται 4 από τις πιο συνηθισμένες τοξικές συμπεριφορές και όλες σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του το άτομο που υποκύπτει σε αυτές.
1. Ασκούμε Εύκολα Κριτική
Μια βαριά κριτική μπορεί πραγματικά να μας διαλύσει. Μας σπρώχνει χωρίς να το καταλαβαίνουμε σε μια διαρκή προσπάθεια να αποδεικνύουμε την αξία μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια απόδειξης πως η κριτική είναι λανθασμένη μας αποδυναμώνει.
Η κριτική που ασκούμε στους άλλους είναι συνήθως αποτέλεσμα της κριτικής που ασκούμε πρώτα στον εαυτό μας ή της κριτικής που θα θέλαμε να ασκήσουμε σε εμάς.
Όταν κάποιος ψάχνει να βρει σφάλματα στις συμπεριφορές των άλλων σημαίνει ότι η πίεση που ασκεί στον εαυτό του, χωρίς να το ξέρει, είναι τεράστια. Ακόμα, υπάρχουν άτομα που αντλούν δύναμη από την κριτική. Μειώνοντας ή σχολιάζοντας συνεχώς τους άλλους αισθάνονται πως είτε είναι ανώτεροι ή προσπαθούν τα χαλιναγωγήσουν τα δικά τους κόμπλεξ κατωτερότητας.
Η αξία σου καθορίζεται από τις αλλαγές που αποφασίζεις εσύ ο ίδιος να φέρεις στην ζωή σου. Όχι από κριτικές και σχόλια άλλων. Αυτό μην το ξεχνάς ποτέ
2. Εμμονή με Αρνητικές Σκέψεις
Αρνητικά σενάρια τρέχουμε όλοι στο μυαλό μας. Είναι εγκεφαλική διαδικασία πρόβλεψης του αγνώστου και του σκιερά επερχόμενου μέλλοντος. Πιστεύουμε πως αν είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, το καλύτερο θα το απολαύσουμε περισσότερο. Ψευδαισθήσεις…
Τα αρνητικά μοτίβα σκέψεων καθορίζουν συμπεριφορές και ταυτόχρονα είναι το πινέλο που χρωματίζεις αντίστοιχα τον καμβά του χρόνου. Λένε συχνά πως είσαι αυτό που σκέφτεσαι αλλά αυτή η δήλωση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υποδόρια, σημαίνει πως το κάθε συναίσθημα είναι το κίνητρο ή αλλιώς το προσάναμμα πίσω από συμπεριφορές. Η κάθε σκέψη μπορεί να έχει ένα πουπουλένιο άγγιγμα ανακούφισης ή να δημιουργεί έναν βαρύ ήχο όπως μια μαντεμένια καμπάνα.
Όταν κάποιος είναι αρνητικός δεν το κάνει συνειδητά. Ο λόγος που εκφράζει αρνητικές συμπεριφορές και σκέψεις είναι γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να τις διαχειριστεί. Η ανασφάλεια που του δημιουργούν αυτές οι σκέψεις τον κάνει να τις εξωτερικεύει. Έχει ανάγκη μια εξωτερική δύναμη να τον ανακουφίσει. Όμως, κάθε φορά που προσπαθούμε να απαλύνουμε τον αρνητισμό των άλλων σπαταλούμε ένα μεγάλο ποσό ενέργειας. Η διαδικασία αυτή καθιστά πολλές φορές μια σχέση εξάρτησης που δεν θέλουμε να είμαστε κομμάτι της.
Γι’ αυτό τον λόγο ο αρνητισμός είναι μία από τις πιο τοξικές συμπεριφορές. Μπορεί να επηρεάζει το άτομο που τον εκφράζει όσο και το άτομο που τον δέχεται.
3. Παρατεταμένη Αντιδραστικότητα
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται απλό όμως ο χρόνος αντίδρασης σου σε ένα εξωτερικό ερέθισμα είναι πιο σημαντικός απ’ ότι φαντάζεσαι. Το μυαλό μας είναι χτισμένο από άπειρα μοτίβα τα οποία είναι τα εσωτερικά μας μονοπάτια. Μας καθοδηγούν και φυσικά μας καθορίζουν.
Μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες δίκτυο μοτίβων, το μυαλό μας περιλαμβάνει μικρούς διακόπτες που ενεργοποιούνται όταν κάποιος ή κάτι τους πατήσει κατάλληλα. Από την στιγμή που θα πατηθούν ενεργοποιούν συμπεριφορές και μας ελέγχουν σαν μαριονέτες. Είμαστε κάτω από την υπνωτιστική τους δύναμη και όσο πιο γρήγορα παρασυρθούμε από αυτούς τόσο πιο απρόβλεπτες θα είναι οι επιπτώσεις των συμπεριφορών αυτών.
Μην ξεχνάς: Το να γνωρίζεις τις καταστάσεις και τους ανθρώπους που σε βγάζουν εύκολα και γρήγορα εκτός τροχιάς είναι ένα ισχυρό αμυντικό μέτρο
4. Ανάγκη για Συνεχή Επιβεβαίωση
Η συναισθηματική εκφραστικότητα είναι μια από τις πιο ουσιώδεις συμπεριφορές. Μας απογαλακτίζει από καταπιεστικούς και φαύλους κύκλους συναισθημάτων και μας επαναφέρει στο παρόν με ένα τρόπο απαλό και υγιή.
Το ζήτημα όμως είναι πως πολλές φορές έχουμε ανάγκη να πάρουμε ένα είδος επιβεβαίωσης για να εκφραστούμε. Ο φόβος της κριτικής στην έκφραση μας μπορεί να είναι άκρως αποτρεπτικός.
Η επιβεβαίωση βρίσκεται παντού γύρω μας. Όλοι είμαστε κατά ένα ποσοστό δέσμιοι της και αυτό πιθανόν να μην αλλάξει ποτέ. Πολλές φορές αναφέρομαι στην επιβεβαίωση ως την πίστη στον Θεό της Βεβαιότητας. Αν η επιβεβαίωση έρθει τότε έχουμε την αδεία να αισθανθούμε όμορφα. Χωρίς βέβαια να ξέρουμε αν η επιβεβαίωση που πραγματικά έχουμε ανάγκη χρειάζεται να είναι εξωτερική ή εσωτερική.
Οι συμπεριφορές μας είναι υποσυνείδητα δρομολογημένα μονοπάτια. Διαδρομές που άλλες φορές μας οδηγούν στην αυτοκάθαρση και άλλες στον αυτοτραυματισμό.
Πηγή