Μία νέα αμερικανική έρευνα πάνω σε ασθενείς που αντιμετώπισαν έμφραγμα και σοβαρά καρδιακά προβλήματα βρήκε ότι όσοι από αυτούς κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε καρδιακή ασθένεια μέσα στα επόμενα 9 χρόνια. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, 10 γρ. φυτικών ινών καθημερινά μειώνουν κατά 15% το θάνατο από οποιαδήποτε παθολογική νόσο.
Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στους σπόρους, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα και στα λαχανικά, με πολύ μεγάλη συγκέντρωση στην αγκινάρα. Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, ελέγχει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα, αποτρέπει την παχυσαρκία και αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και άρα την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.
Δες ακόμα: Δες το μαϊντανό με... άλλα μάτια και χάσε κιλά.