tromaktiko: Κύπρος: Με το διαζύγιο, όλα στη φόρα - Τι προνοούν νέα ν/σ

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Κύπρος: Με το διαζύγιο, όλα στη φόρα - Τι προνοούν νέα ν/σ



Αποκάλυψη τραπεζικών λογαριασμών καθώς και κατάσταση μισθοδοσίας από τον εργοδότη θα...
κατατίθενται, μεταξύ άλλων πολλών στοιχείων, κατόπιν έκδοσης διατάγματος, ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου, για να λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό του ύψους της διατροφής στις περιπτώσεις διαζυγίων.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκαν προσπάθειες παραπλάνησης του Δικαστηρίου και απόκρυψης περιουσίας από τους εν διαστάσει συζύγους, με απώτερο στόχο να πετύχουν είτε μειωμένο ποσό διατροφής, αν πρόκειται για τον εν διαστάσει σύζυγο, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο εκδικείται την πρώην του είτε αυξημένο ποσό διατροφής αν πρόκειται για την εν διαστάσει σύζυγο, που επιδιώκει για αυτονόητους λόγους να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ύψος της διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαζύγια - Οι καθυστερήσεις, τα διατάγματα, τα παιδιά

Παράλληλα, με το εν λόγω νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες περιπτώσεις εξαπάτησης μεταξύ συζύγων, όπου πίσω από την πλάτη της ή του συζύγου πωλείται ή υποθηκεύεται η οικογενειακή στέγη.

Πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις γυναικών που αφέθηκαν με τα παιδιά τους στο έλεος του Θεού, διότι ο σύζυγος αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη και να εξαφανιστεί, αφού πρώτα την έβαλε υποθήκη, κληρονομώντας στη σύζυγο και στα ανήλικα παιδιά του ένα δάνειο αρκετών χιλιάδων ευρώ που δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Αποτέλεσμα, να κινδυνεύουν να βρεθούν στους δρόμους.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως «ο περί Ρυθμίσεως των Περιουσιακών Σχέσεων και Συζύγων Τροποιητικός Νόμος του 2018», καθίσταται υποχρεωτική η ακριβής δήλωση της περιουσίας και των εισοδημάτων των εν διαστάσει συζύγων για καθορισμό του ύψους της διατροφής. Το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

● Την έκδοση διατάγματος από το Δικαστήριο προς τον εργοδότη ή την αρμόδια υπηρεσία ή τον αρμόδιο οικονομικό φορέα να παραχωρήσει κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου σε σχέση με τα εισοδήματά του.

● Διάθεση ή μεταβίβαση ή παραχώρηση ή υποθήκευση ή πώληση οποιουδήποτε συμφέροντος ή οφέλους επί της οικογενειακής στέγης σε οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς την έγγραφη άδεια του άλλου συζύγου θα είναι άκυρη.

● Αναθεωρείται το τεκμήριο συνεισφοράς του ενός συζύγου στην αύξηση περιουσίας του άλλου από το ένα τρίτο που ισχύει σήμερα στο ένα δεύτερο της αύξησης.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι το έβδομο στη σειρά που κατατέθηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει το Οικογενειακό Δίκαιο, το οποίο, να σημειωθεί, παραμένει αναλλοίωτο εδώ και μια 20ετία με αρκετά κενά και αδυναμίες. Προσεχώς, τα επτά νομοσχέδια αναμένεται να τεθούν προς εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Οι διεργασίες αναθεώρησης του Οικογενειακού Δικαίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού έλαβε υπόψη τις απόψεις, εισηγήσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν από δύο ομάδες ειδικών εμπειρογνώμων και ακαδημαϊκών, καθώς επίσης και τις εισηγήσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλων οργανωμένων συνόλων, οι οποίες κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια ευρύτατου δημόσιου διαλόγου που διεξήχθη για τον σκοπό αυτό.

Οι κυριότερες αλλαγές που προωθούνται με τα επτά νομοσχέδια συνοψίζονται στα παρακάτω:
● Εισάγεται το συναινετικό διαζύγιο.

● Αναθεωρείται η διαδικασία που ακολουθείται ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου, έτσι ώστε, αφενός, με την εξοικονόμηση χρόνου να προωθείται η εκδίκαση υποθέσεων κατά ταχύτερο τρόπο και αφετέρου, το Δικαστήριο να προστατεύει περαιτέρω τα δικαιώματα των παιδιών.

● Στις περιπτώσεις παιδιών που είναι θύματα βίας στην οικογένεια, ο άλλος γονέας θα δύναται από μόνος του να ζητήσει την παρακολούθησή τους από ειδικούς εμπειρογνώμονες και την παροχή υπηρεσιών στήριξης και αποκατάστασής τους.

● Το Δικαστήριο θα δύναται αυτεπαγγέλτως να διατάξει την υποχρεωτική συμμετοχή των γονέων σε εκπαιδευτικά ή και θεραπευτικά προγράμματα ή και προγράμματα ψυχοθεραπείας ή ψυχολογικής στήριξης ή την παροχή συμβουλευτικής ή ψυχολογικής στήριξης στα παιδιά τους.

● Ρυθμίζεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για συνέχιση της καταβολής διατροφής τόσο από τον δικαιούχο όσο και από τον γονέα ή τον Διευθυντή Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, μετά την ενηλικίωση του τέκνου στις περιπτώσεις όπου ειδικές περιστάσεις το επιβάλλουν, όπως για παράδειγμα παιδιά με αναπηρίες ή με νοητική υστέρηση.

Δίνεται λόγος στα παιδιά

Στα τροποποιητικά νομοσχέδια δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που επηρεάζουν το συμφέρον των παιδιών όπως αυτά περιλαμβάνονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών ως ακολούθως:

● Σε οποιαδήποτε δικαστική ή άλλη διοικητική διαδικασία τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ακουστούν και να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους σχετικά με οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

● Διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών να παραμένουν με τους γονείς τους με την εισαγωγή της κοινής επιμέλειας (εξ ημισείας φύλαξης) εκτός στις περιπτώσεις όπου ο χωρισμός είναι αναγκαίος για το υπέρτατο συμφέρον των παιδιών.

● Σεβασμό στο δικαίωμα των παιδιών που ζουν χωριστά από τους γονείς τους ή από τον έναν από αυτούς, να διατηρούν κανονικά προσωπικές σχέσεις και να έχουν επικοινωνία και με τους δύο γονείς.

● Σε περιπτώσεις λύσης του γάμου ή σε περιπτώσεις όπου οι γονείς είναι σε διάσταση, αναγνώριση εξ ημισείας της επιμέλειας των παιδιών και από τους δύο γονείς με το πρόγραμμα επιμέλειας των παιδιών να καθορίζεται αναλυτικά στο διάταγμα του Δικαστηρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο για προστασία και ευημερία των παιδιών εντάσσεται και η αναζήτηση εμπειρογνωμοσύνης από ειδικούς, η ετοιμασία εκθέσεων για την αξιολόγηση των συμφερόντων των παιδιών και του τρόπου εφαρμογής του διατάγματος γονικής μέριμνας καθώς και η παραπομπή των γονέων σε υποχρεωτική συμμετοχή σε εκπαιδευτικά ή και θεραπευτικά προγράμματα, αν αυτό είναι προς όφελος των σχέσεων γονέων και τέκνων.

Αλλάζει η σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου

Με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων με την εξοικονόμηση δικαστικού χρόνου βρίσκεται, ήδη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η Δέκατη Τρίτη τροποποίηση του Συντάγματος όπου σκοπείται η τροποποίηση του άρθρου 111, ώστε η σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου σε αιτήσεις διαζυγίων να αποτελείται από έναν Δικαστή αντί τριών.

Παράλληλα, με άλλη τροποποίηση μεταφέρεται η δικαιοδοσία εκδίκασης υποθέσεων διαζυγίων που αφορούν στις θρησκευτικές ομάδες (Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμένιους) από τα Επαρχιακά στα Οικογενειακά Δικαστήρια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι Δικαστές των Οικογενειακών Δικαστηρίων έχουν εξειδικευμένη γνώση και μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο των διαζυγίων που αφορούν γάμους που τελούνται από τις θρησκευτικές ομάδες.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!