Τα οικονομικά προβλήματα είναι σημαντικά και απαιτούν άμεση διευθέτηση. Η ανησυχία για το χρήμα όμως, είναι καθαρά στο μυαλό μας. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν μονίμως για το χρήμα, ενώ δεν έχουν οικονομικά προβλήματα.
Πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας αν καταφέρναμε να ανησυχούμε λιγότερο για τα χρήματα! Είναι τρομερό, αλλά αν το καλοσκεφτείτε, οι περισσότεροι ξοδεύουν όλη την ενήλικη ζωή τους ανησυχώντας, για να μην πω, αγωνιώντας για τα χρήματα. Αν θέλουμε να μάθουμε να μην έχουμε έγνοιες για τα χρήματα θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την ιδεολογία και την κουλτούρα μας σε σχέση με το χρήμα και πιθανώς να τα αναθεωρήσουμε ριζικά.
Η ανησυχία για το χρήμα όμως δεν είναι πανωφόρι, που είμαστε καταδικασμένοι να το φοράμε για όλη μας τη ζωή. Η υγιής αντίληψη του χρήματος και η σωστή διαχείρισή του είναι Σε αυτές τις ικανότητες προσπαθεί να μας μυήσει ο συγγραφέας John Armstrong στο βιβλίο του «Πώς να ανησυχούμε λιγότερο για τα χρήματα», που εντάσσεται στη σειρά “The school of life”, των εκδόσεων Πατάκη.
Πώς να ανησυχούμε λιγότερο για τα χρήματα
Δυο ζητήματα κυριαρχούν στη σκέψη μας στη σημερινή πραγματικότητα: “Πώς μπορώ να έχω περισσότερα χρήματα” και “Πώς μπορώ να τα βγάλω πέρα με λιγότερα χρήματα;”. Ωστόσο, το πιο καθοριστικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο για τους περισσότερους από εμάς: “Γιατί χρειάζομαι χρήματα στην πραγματικότητα;” Εάν ο καθένας διαμορφώσει τη δική του προσωπική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αυτόματα θα απελευθερωθεί σημαντικά από πολλές πηγές ανησυχίας για τα χρήματα.
Γιατί οι ανησυχίες για τα χρήματα πηγάζουν εν τέλει από ενδόμυχες σκέψεις και φόβους μέσα μας, που σχετίζονται με τα χρήματα. Εάν αναγνωρίσουμε τους φόβους μας, θα μπορέσουμε να τους καταπολεμήσουμε.
Ο συγγραφέας μας καθοδηγεί σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψης της σχέσης μας με το χρήμα. Μέσα από παραδείγματα, διαγράμματα, λογοτεχνικά αποσπάσματα, φιλοσοφία και έργα τέχνης μας ωθεί να εντοπίσουμε ποιες ανάγκες μας προσπαθούμε να καλύψουμε με το χρήμα και πως οι πεποιθήσεις μας ευθύνονται για την ανησυχία μας για το χρήμα.
Το συμπέρασμα τελικά, είναι ότι το χτίσιμο υγιούς σχέσης με το χρήμα είναι καθαρά στο χέρι μας. Η λύση βρίσκεται στο μυαλό μας.
Πηγή