tromaktiko: Ας ξεκινήσουμε τη μέρα μας με καλή διάθεση!

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ας ξεκινήσουμε τη μέρα μας με καλή διάθεση!



Από την Δέσποινα Σάμψων
Επειδή σε όλους μας τυχαίνει να ξυπνάμε με εκείνο το δυσάρεστο συναίσθημα ότι τίποτα δεν...
θα μας πάει καλά, ας ανακαλύψουμε τρόπους να ανατρέψουμε τα προγνωστικά. Αρκεί να αφιερώσουμε έξτρα χρόνο τις πρώτες ώρες της ημέρας.


Ακόμα και για ημέρες που ξεκινάνε στραβά και συνεχίζονται με ένα αμείωτο σερί κακοτυχίας, μπορούμε να αλλάξουμε λίγο τη διάθεσή μας και να γεμίσουμε με θετικά πρόσημα τον αέρα. Συγκεκριμένες ενέργειες και σκέψεις κάθε πρωί μας γεμίζουν δύναμη, ώστε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερη οπτική όποια αναποδιά προκύψει μέσα στην καθημερινότητα.

1. Καλοπιάνουμε τον εαυτό μας
Μπορούμε να υιοθετήσουμε μια μικρή κίνηση πολυτέλειας μόνο για εμάς στην αρχή της ημέρας. Ίσως χρειαστεί να ξυπνήσουμε πιο νωρίς αλλά αξίζει τον κόπο, αν έχουμε προγραμματίσει κάτι όμορφο για μας. Για παράδειγμα, να απολαύσουμε ένα λάτε από το καφέ που λατρεύουμε για ένα τέταρτο της ώρας που θα είναι ολόδικό μας χαζεύοντας τους βιαστικούς θαμώνες. Ή να διαβάσουμε τις σελίδες από ένα λογοτεχνικό βιβλίο που μας αρέσει πριν πέσουμε με τα μούτρα στους ισολογισμούς της εταιρείας. Για την καθεμία από εμάς είναι κάτι διαφορετικό αλλά αυτό το μικρό «κερασματάκι» είναι που θα μας δώσει αυτοπεποίθηση και θα μας κρατήσει όλη την υπόλοιπη ημέρα χορτασμένες από φροντίδα και προσοχή.

2. Βάζουμε χρώμα
Κόκκινο ή μοβ – για παράδειγμα που είναι και τα μεγάλα hit της σεζόν. Έχει αποδειχτεί ότι τα δύο συγκεκριμένα χρώματα μας προσφέρουν ενέργεια ενεργοποιώντας μηχανισμούς στο σώμα μας που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή αδρεναλίνης, ενώ μας δίνουν επιπλέον το αίσθημα ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Επίσης, το πράσινο και το κίτρινο μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένες, προσθέτοντας ελπίδα, άνεση και ενθουσιασμό στο «σακίδιο» με τα συναισθήματά μας.

3. Δεν ξεχνάμε τι έχουμε καταφέρει
Στην Αμερική η ευγνωμοσύνη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Θεωρείται απαραίτητη σκέψη για τους ανθρώπους που δημιουργεί σταδιακά θετικά συναισθήματα. Στην πραγματικότητα, το μάθημα είναι ότι αν θυμόμαστε καθημερινά πόσα πράγματα έχουμε πετύχει να διεκπεραιώσουμε και σε δύσκολες μέρες τα καταγράφουμε σε λίστες, θα νιώσουμε αυτόματα πιο καλά και θα ισχυροποιηθούμε απέναντι σε εμπόδια.

4. Επιδιώκουμε την επαφή
Λίγες στιγμές αγκαλιάς με τον σύντροφό μας, το μωρό μας ή το κατοικίδιό μας έχουν τεράστια σημασία. Ακόμα και η ελάχιστων λεπτών επαφή με μια φίλη ή γειτόνισσα που θα συναντήσουμε πριν τη δουλειά και θα την αγκαλιάσουμε ζεστά έχει θαυμάσια αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνες, η αφή μειώνει τον πόνο, τονώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ενισχύει τα επίπεδα ετοιμότητάς μας.

5. Ακούμε μουσική
Πολλές από εμάς ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα μπαράζ ενημερωτικών εκπομπών και ειδήσεων. Αν αλλάξουμε αυτή τη συνήθεια και αρχίσουμε να ακούμε ρυθμούς που μας ξεσηκώνουν να χορέψουμε ή να τραγουδήσουμε, θα ανέβουμε αρκετά. Μάλιστα, σχετική έρευνα έχει δείξει ότι ανάλογη μουσική κάθε πρωί μπορεί μέσα σε δύο εβδομάδες να κάνει τις ακροάτριες πιο ευτυχισμένες. Είναι αυτό το ξαλάφρωμα που μας δίνει η μουσική που τονώνει τον βηματισμό μας στην επόμενη διαδρομή της καθημερινής εργασίας.

6. Τεντωνόμαστε
Μπορεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης σε γυμναστήριο πριν τη δουλειά να ακούγεται τρελό αν πρέπει να διασχίσουμε το λεκανοπέδιο για να είμαστε στις 8 στο γραφείο, αλλά 10-20 λεπτά τουλάχιστον ελαφριάς άσκησης μειώνουν το αίσθημα άγχους, κατάθλιψης και εκνευρισμού. Ακόμα και κάποιες ασκήσεις στρετς, γιόγκα, κηπουρικής ή περπατήματος αξίζουν την προσπάθεια και δίνουν αποτελέσματα ανεξάρτητα από την ηλικία.

7. Δεν βιαζόμαστε
Αν έχουμε ήδη καθυστερήσει να ξυπνήσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι τελευταία στιγμή και προσπαθούμε να προλάβουμε τα πάντα, έχουμε ήδη «ζωγραφίσει» μια άσχημη μέρα μπροστά μας. Χρειάζεται λοιπόν να προγραμματίσουμε πιο νωρίς την αφύπνιση και να απολαύσουμε με ήρεμες και αργές κινήσεις την προετοιμασία μας. Αυτή η διάθεση θα μας ακολουθήσει και τις επόμενες ώρες γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την πολύτιμη ψυχραιμία μας ολοκληρώνοντας με ήπια βήματα την έξοδό μας από το σπίτι.

8. Προσθέτουμε προβιοτικά στο πρωινό μας
Καταρχήν, ετοιμάζουμε πρωινό και δεν φεύγουμε αλαφιασμένες με έναν καφέ στο χέρι. Φροντίζουμε, όμως, όχι μόνο να φάμε κάτι υγιεινό αλλά να συμπεριλάβουμε οπωσδήποτε γιαούρτι ή κεφίρ στις επιλογές μας, τα οποία βοηθούν στη μείωση των  αισθημάτων στρες και κατάθλιψης. Αν ξυπνήσουμε χωρίς κέφι, ας φάμε αμέσως κάτι τέτοιο και μέχρι να κλείσουμε την πόρτα μας, θα έχουμε ήδη «ανέβει»…

9. Μυρίζουμε τα λουλούδια μας
Ιδανικά, θα πρέπει να αντικρίζουμε ένα φρέσκο μπουκέτο μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Θα μπορούσε, όμως, να είναι και μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας που έχει ήδη ανθίσει ή φυσικά ένα απλό λουλούδι που θα μας φτιάξει τη διάθεση. Τα λουλούδια έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Για τους εξειδικευμένους συμπεριφοριστές ευνοούν τη χαλάρωση, μας κάνουν πιο συμπονετικούς και ξυπνάνε πιο νωρίς αισθήματα ευτυχίας, φιλικότητας και ζεστασιάς τα οποία συνήθως εκδηλώνονται αργότερα μέσα σε ένα τυπικό 24ωρο.

10. Γινόμαστε λίγο δημιουργικές 
Κανένας ψυχολόγος δεν μας ζητάει αξημέρωτα να ολοκληρώσουμε μία χειροτεχνία. Ωστόσο, η ενασχόληση με κάτι δημιουργικό για λίγα λεπτά τής ώρας - που θα πρέπει να βρεθούν και να αξιοποιηθούν – μας φτιάχνουν στιγμιαία το κέφι. Κάποιες πλέκουν, άλλες έχουν ανακαλύψει το κέντημα και πολλές θεωρούν δημιουργικό να ζωγραφίζουν ή να κρατούν ημερολόγιο. Όλα συμβάλλουν στη μείωση των παραγόντων που προκαλούν στρες και αρνητική διάθεση. Ακόμα και το να σκαρώσουμε ένα τοπ από δύο φουλάρια που θα αλλάξει αμέσως την εμφάνισή μας!
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!