tromaktiko: Το Βατικανό με μια ματιά

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Το Βατικανό με μια ματιά



Είναι το μικρότερο κρατίδιο στον κόσμο,λιγότερο από μισό τετραγωνικό... χιλιόμετρο, κι όμως, περιέχει μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτισμικούς θησαυρούς της Ευρώπης. 

Η βασική πηγή εσόδων του είναι η εξαγωγή γραμματοσήμων, κι όμως ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη από ολόκληρη την Ιταλία. Έχει μόλις μερικές εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους, αλλά στον καθένα από αυτούς αντιστοιχούν μερικοί χιλιάδες τουρίστες που συρρέουν καθημερινά εντός των τειχών της πόλης.

Έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μέσα σε αυτά τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου και του Ραφαήλ, έργα του Μποτιτσέλι και του Μπερνίνι. Το Βατικανό είναι κυριολεκτικά το κέντρο της καθολικής εκκλησίας, η έδρα του Πάπα και αξίζει μια επίσκεψη για να δείτε την διάσημη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, την Καπέλα Σιξτίνα και τα περίφημα Mουσεία του Βατικανού.

Ιστορική αναδρομή

Ιδρυμένο το 1929, το κρατίδιο του Βατικανό αποτέλεσε την βάση του Ποντίφικα από τον 14ο αιώνα. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κέντρου της Ρώμης, πάνω στον λόφο του Βατικανού, και τα νοητά σύνορά του ορίζουν ένα τρίγωνο, τα τείχη του οποίου περικλείουν την πλατεία του Αγίου Πέτρου με την ομώνυμη Βασιλική, την κατοικία του Πάπα, το σύμπλεγμα των Μουσείων του Βατικανού, το Κυβερνητικό Μέγαρο και άλλα κτίρια διοικητικού χαρακτήρα, την Έπαυλη Μπελβεντέρε, αρκετά ακόμη εξωκκλήσια και τους Παπικούς Κήπους.
Χαρακτηρίζεται ως το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος, ως προς την έκταση του (0,44 τετρ. χλμ.) και τον πληθυσμό του (σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009) αριθμεί 826 ανθρώπους. Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Η εκλογή του Πάπα γίνεται από κονκλάβιο καρδιναλίων, οι οποίοι είναι ηλικίας κάτω των 80 ετών.



Τα top αξιοθέατα του Βατικανού

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Χτισμένη στο μέρος όπου βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου, της «Πέτρας της Καθολικής εκκλησίας» και πρώτου επισκόπου της Ρώμης, η πιο διάσημη Βασιλική του κόσμου σχεδιάστηκε από τα «ιερά τέρατα» της Αναγεννησιακής Αρχιτεκτονικής, τον Bramante, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Maderno και τον Bernini. Εκπληκτικά αξιοθέατα είναι η Pieta του Μιχαήλ Άγγελου, οι περίτεχνοι τάφοι στα ξωκλήσια εντός του ναού, οι πύργοι με τα ρολόγια, η εξωπραγματική θέα από τον τρούλο της Βασιλικής.
Στην πλακόστρωτη, μπαρόκ πλατεία του Αγίου Πέτρου, θα δείτε τον αιγυπτιακό οβελίσκο, που δεσπόζει ως υπενθύμιση του Τσίρκου του Νέρωνα, όπου φέρεται να έχει σταυρωθεί ο Απόστολος Πέτρος. Απέναντί του, βρίσκεται το σιντριβάνι του Maderno.

Τα Μουσεία του Βατικανού

Καθώς μπαίνετε στο Παπικό Ανάκτορο, ξεκινά μια πελώρια διαδρομή στα συστεγασμένα Μουσεία του Βατικανού. Ξεκινώντας από τις ελικοειδείς σκάλες στην είσοδο του Μουσείου, θα βρεθείτε διαδοχικά σε 54 αίθουσες διαφόρων θεματικών. Αξίζει να επισκεφτείτε την Πινακοθήκη του Βατικανού, όπου θα δείτε έργα του Τζιότο, του Ραφαήλ, του Ντα Βίντσι και του Καραβάτζιο. Επίσης, την Συλλογή Μοντέρνας Θρησκευτικής Τέχνης, με έργα όπως αυτά των Καρά και Ντε Κίρικο, τα Μουσεία Γλυπτικής, γύρω από τοBelvedere (περιλαμβάνονται τα Μουσεία των Πίου-Κλεμεντίνου, Κιαραμόντι και Γρηγοριανού, όπου θα δείτε έργα αρχαιοελληνικής, ρωμαϊκής και ετρουσκικής γλυπτικής), το Μουσείο Ιστορίας του Βατικανού και τα διάσπαρτα έργα στις διαδοχικές αίθουσες.


Αποκορύφωμα είναι η τελευταία και καλύτερη αίθουσα (galleria) της διαδρομής, η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα. Πρόκειται για παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, του οποίου εμπνευστής υπήρξε ο Πάπας Σίξτος Δ’ (εξ ου και η ονομασία του). Η διακόσμησή του αποτελεί αναφορά στον Ναό της Παλαιάς Διαθήκης και είναι ένα πελώριο έκθεμα με αριστουργήματα προς οποιαδήποτε πλευρά κι αν κοιτάξει κανείς, καθώς οι τοιχογραφίες του, η αρχιτεκτονική του, οι νωπογραφίες, οι οροφές του είναι φιλοτεχνημένες από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της Αναγέννησης. 

Ο νότιος τοίχος εικονίζει την ιστορία του Μωυσή, όπως την έχουν ζωγραφίσει οιPerugino, Botticelli, Rosselli, Ghirlandaio, Tucci, di Cosimo, Signorelliκαι della Gatta. Ο βόρειος τοίχος εικονίζει την πορεία του Ιησού, από την Βάπτιση ως το Μυστικό Δείπνο, ενώ το κυρίως αξιοθέατο είναι η αψιδωτή οροφή, όπου δεσπόζει η μεγαλύτερη «οροφογραφία» του Μιχαήλ Αγγέλου, η τρομακτική, αλλά αριστουργηματική «Ημέρα της Κρίσης». Φυσικά, το «προσκύνημα» στην «Δημιουργία του Ανθρώπου», το γνωστό έργο του Μιχαήλ Αγγέλου με το άγγιγμα θεού-ανθρώπου να βρίσκεται στο ίδιο παρεκκλήσι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!