Στοχευμένη χορήγηση φαρμάκου τέτοιου είδους θα καθιστούσε δυνατή την αντιμετώπιση ασθενειών που επηρεάζουν πολύ συγκεκριμένους τομείς του εγκεφάλου, χωρίς να επηρεάζεται η φυσιολογική δραστηριότητα του υπολοίπου, εκτιμούν οι ερευνητές.
Όπως αναφέρει το MIT News, μέσω της χρήσης αυτής της συσκευής, που απαρτίζεται από πολλαπλούς σωλήνες που περιέχονται σε μια βελόνα πάχους αντίστοιχου μιας τρίχας, οι ερευνητές μπορούν να χορηγήσουν ένα ή παραπάνω φάρμακα βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, με έλεγχο εξαιρετικά υψηλής ακριβείας ως προς το πόσο φάρμακο παρέχεται και πού πηγαίνει. Σε μια μελέτη πάνω σε ποντικούς, διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να παρέχουν στοχευμένες δόσεις ενός φαρμάκου που επηρέαζε τις κινησιακές λειτουργίες των πειραματόζωων.
«Μπορούμε να εισάγουμε πολύ μικρές ποσότητες πολλαπλών φαρμάκων σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε ενδοφλεβίως ή από το στόμα, και επίσης να ελέγξουμε αλλαγές στις συμπεριφορά μέσω της χορήγησης φαρμάκων» λέει ο Κανάν Νταγκντεβίρεν, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου στο Science Translational Medicine.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή, κατασκευασμένη μέσω μικροκατασκευής, συσκευή, θα μπορούσε να έχει τεράστια επίδραση στην κατανόηση των εγκεφαλικών ασθενειών, καθώς και στην παροχή νέων τρόπων χορήγησης βιοφαρμακευτικών κ.ά» λέει ο Ρόμπερτ Λάνγκερ, καθηγητής του ΜΙΤ και ένας από τους ερευνητές του paper.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών διαταραχών συχνά αλληλεπιδρούν με χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα παρενέργειες. Ο περιορισμός των παρενεργειών αυτών είναι δυνατός εάν περιοριστεί δραστικά ο χώρος στον οποίο χορηγείται το φάρμακο, μέσα από πολύ μικρές κάνουλες. Η ομάδα του ΜΙΤ ανέλαβε να αναπτύξει μία μικροσκοπική κάνουλα που μπορεί να «στοχεύσει» πολύ μικρές περιοχές. Μέσω νανοτεχνολογικών τεχνικών, δημιούργησαν σωλήνες διαμέτρου περίπου 30 μικρομέτρων και μηκών μέχρι και 10 εκατοστών. Οι σωλήνες αυτοί περιέχονται σε μια βελόνα ανοξείδωτου ατσαλιού με διάμετρο περίπου 150 μικρόν. «Η συσκευή είναι πολύ σταθερή και συμπαγής, και μπορείς να την τοποθετήσεις οπουδήποτε σε ενδιαφέρει» λέει ο Νταγκντεβίρεν.
Οι ερευνητές συνέδεσαν τις κάνουλες σε μικρές αντλίες που μπορούν να εμφυτευθούν κάτω από το δέρμα. Μέσω της χρήσης αυτών των αντλιών, οι ερευνητές έδειξαν πως μπορούσαν να χορηγήσουν μικρές δόσεις (εκατοντάδες νανολίτρα) μέσα στους εγκεφάλους των ποντικών.
«Από τη στιγμή που η συσκευή είναι παραμετροποιήσιμη, στο μέλλον μπορούμε να έχουμε διαφορετικά κανάλια για διαφορετικά χημικά, ή για φως, για στόχευση όγκων ή νευρολογικών διαταραχών, όπως το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ» σημειώνει ο Νταγκντεβίρεν.