Ανταλλάσσαμε μηνύματα και φωτογραφίες, κυλούσαν χαλαρά και χαρούμενα οι στιγμές της επικοινωνίας μας. Μέχρι που δεν απάντησε. Έστειλα, δεν το είδε ποτέ ή άργησε τόσο να το διαβάσει που μου φάνηκε αιωνιότητα και επέλεξε να μην απαντήσει τίποτα – χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Τι συνέβη; Έκανα εγώ κάτι λάθος; Πως γίνεται τη στιγμή που εγώ ένιωθα πως ερχόμαστε πιο κοντά, εκείνος να μπόρεσε να φύγει μακριά;"
Είναι ένα σενάριο που όλο και πιο συχνά ακούγεται, όλο και πιο συχνά κάποιος περιμένει κάποιον που από τη μία μέρα στην άλλη μετατρέπεται σε φάντασμα. Είναι ενοχλητικό, σου προκαλεί θυμό, στεναχώρια, άγχος και ταραχή. Οδηγεί πολλές φορές στην απογοήτευση και στην ενοχή, είναι μία συνθήκη στην οποία κανείς αναρωτιέται για την ειλικρίνεια στις σχέσεις και το πόσο δύσκολο είναι πλέον να μπεις σε μία σχέση.
Παρακάτω, θα βρεις τους ποιο συχνούς λόγους που κάποιος σταματά την επικοινωνία, βάση σε τελευταίες έρευνες:
Παιχνίδι ισχύος
Όταν κάποιος λαμβάνει το μήνυμά σου, έχει τη δύναμη να σε ανακουφίσει με την απάντησή του ή και να σε ταράξει με τη σιωπή του. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να απαντήσει κανείς άμεσα, όμως όταν ο χρόνος από την ώρα που κάποιος λάβει και διαβάσει ένα μήνυμα, μέχρι να απαντήσει, ξεπερνά τον συνηθισμένο, τα αρνητικά συναισθήματα θα φουντώσουν την αναμονή.
Δυσκολία συναισθηματικής έκφρασης
Εντελώς στερεοτυπικά, ένας άντρας συνηθίζει να μην εκφράζει τα συναισθήματά του, τον φόβο του, τον ενθουσιασμό του, το άγχος του, την ανησυχία του και υιοθετεί μία πιο "cool" συμπεριφορά, που δεν έχει ιδιαίτερη σύνδεση με την πραγματική συναισθηματική του κατάσταση. Καθώς η συναισθηματική έκφραση, ανεξαρτήτως φύλου, περιέχει τον κίνδυνο πως μπορεί να μην είναι σε αντίστοιχη κατάσταση ο συνομιλητής και να νιώσουμε εκτεθειμένοι, είναι πιο εύκολη λύση η εξαφάνιση και μοιάζει να λύνει το πρόβλημα: 'Τώρα πως να πω ότι άλλαξαν (θετικά ή αρνητικά) τα συναισθήματά μου;'.
Φόβος απόρριψης
Σε καταστάσεις που νιώθει ότι ήρθε πιο κοντά από όσο είχε υπολογίσει πως θα έρθει ή εκτέθηκε περισσότερο από όσο περίμενε, μπορεί να τρομάξει και να απομακρυνθεί για να προστατέψει ένα πιο ευάλωτο και τρυφερό του κομμάτι. Αν νιώθει πως είσαι λιγότερο ενθουσιασμένη από εκείνον, για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθεί να κρύψει τα συναισθήματά του για να μην φανεί ακατάλληλος και τον απορρίψεις. Καταφεύγει έτσι στη σιωπή, η οποία μοιάζει να είναι πιο ασφαλής από την απόρριψη.
Διαφορά επικοινωνιακής ανάγκης
Είναι αποδεδειγμένο πως η ανάγκη που καλύπτει το κάθε φύλο μέσα από τα μηνύματα είναι διαφορετική. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί πως κατά μέσο όρο μία γυναίκα στέλνει μηνύματα για να επικοινωνήσει ακόμη και για ζητήματα μικρής αξίας, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει ένα κλίμα κοντυνότητας και άνεσης, τη στιγμή που ένας άντρας θα ανταλλάξει μηνύματα κυρίως για διαδικαστικά ζητήματα και θα ανοίξει συζήτηση για να κανονίσει τι θα κάνει το απόγευμα, για παράδειγμα. Δεν έχεις παρά να δεις αν αντέχεις τη δική σου επικοινωνιακή ρουτίνα, διεκδικώντας να βρείτε μία μέση λύση, συνεπώς στέλνοντας όταν χρειάζεσαι εσύ.
Πολύ σημαντικό είναι να περάσεις χρόνο χωρίς το κινητό σου. Είναι η ατζέντα σου, οι φίλοι σου, τα παιχνίδια σου και τόσα άλλα, όμως μπορείς να τα μεταφέρεις εκτός του ψηφιακού κόσμου ή ακόμη, να περάσεις λίγο χρόνο μόνη, χωρίς τον θόρυβο των μηνυμάτων και των ειδοποιήσεων. Για να ξέρω τι θέλω, πως νιώθω, γιατί σκέφτομαι όσα σκέφτομαι, χρειάζεται να έχω τον προσωπικό μου χώρο και χρόνο, χωρίς το κινητό μου που χτυπάει σχεδόν ασταμάτητα. Μείνε λίγο μόνη, όσο κι αν φαίνεται τρομαχτικό μπορεί η σιωπή να έχει και τις απαντήσεις που ψάχνεις.
Σε κάθε περίπτωση, η αγαπημένη μισητή συνήθεια είναι να εικάζεις τι μπορεί να συνέβη και γιατί, να δημιουργείς εκατοντάδες σενάρια στο μυαλό σου, να επιλέξεις το καλύτερο/ρεαλιστικότερο/χειρότερο ως δεδομένο και να προχωρήσεις την αναμονή σου ή να τερματίσεις τη σύνδεσή σου. Αυτό που χρειάζεται για να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη το βράδυ, είναι να έχεις επικοινωνήσει αυτό που θες και να καταλήγεις πως "Αν εγώ ζήτησα να βγούμε επειδή ήθελα να τον δω και εκείνος επέλεξε να μην μου απαντήσει καν, δεν μπορεί να μου ικανοποιήσει την ανάγκη μου άρα δεν είναι ένα άτομο που θα μου φανεί ουσιαστικά απαραίτητο στην καθημερινότητά μου, καθώς δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτά που θέλω."
Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία - MSc Ψυχολογία Υγείας
Πηγή